Ας τα σώσουμε… Σας χρειαζόμαστε και σας έχουμε ανάγκη!

Ζώα που απειλούνται στην πατρίδα μας

Ψάξαμε και βρήκαμε τις αιτίες της εξαφάνισής τους. Ενημερωθείτε κι εσείς γι΄αυτές.

αρκούδα

Η καφέ αρκούδα 

Ο πληθυσμός της καφέ αρκούδας στην Ελλάδα υπολογίζεται σε 350 – 400 περίπου. Ο μεγαλύτερος πληθυσμός ζει στην οροσειρά της Πίνδου και ο δεύτερος ζει στην οροσειράς της Ροδόπης. Τα τελευταία χρόνια ζουν αρκούδες και στον ορεινό Βόρα – Ολύμπου και στη Στερεά Ελλάδα μέχρι και την ορεινή Ναυπακτία, περιοχές όπου το είδος δεν είχε καταγραφεί τα προηγούμενα 70 χρόνια.

Οι απειλές

Οι δύο βασικές απειλές για την καφέ αρκούδα στην Ελλάδα είναι η σκόπιμη ή τυχαία θανάτωση και η καταστροφή του βιοτόπου της.

Εκτός από τη λαθροθηρία, το είδος απειλείται και από την εκτεταμένη χρήση δηλητηριασμένων δολωμάτων. Επίσης απειλείται από τις ανθρώπινες παρεμβάσεις (κατασκευή μεγάλων οδικών αξόνων όπως συνέβη με την Εγνατία Οδό, παράνομη υλοτομία, δασικές πυρκαγιές, αλόγιστη διάνοιξη δασικών δρόμων).

Συνέπεια της πυκνότητας του οδικού δικτύου και της αύξησης του αριθμού των οχημάτων σε αυτό είναι ο μεγάλος αριθμός τροχαίων ατυχημάτων με θύματα αρκούδες.

                                                                                                                                                                     Αλέξης Κ. – Κωνσταντίνος Γ.

 

 

ελάφι

 

Άλλη μια ζωή  που  απειλείται…

Το  κόκκινο  ελάφι  ζούσε  κάποτε σε  ολόκληρη σχεδόν  την  ηπειρωτική  Ελλάδα.

Μέσα σε  λίγες  δεκαετίες  όμως  οι  πληθυσμοί  του  συρρικνώθηκαν    σε  τέτοιο  βαθμό  ώστε  το  είδος  να  θεωρείται  πλέον  «Κρισίμως  κινδυνεύουν»  σύμφωνα  με      το  Κόκκινο  βιβλίο  των  Απειλούμενων  Ζώων  της  Ελλάδας  (Αθήνα  2009).

Στα  τέλη  του  20ου  αιώνα  τα  ελάφια   περιορίστηκαν  στη  χερσόνησο  της  Σιθωνίας    στην  ορεινή  περιοχή  και  στην  Πάρνηθα. Σήμερα  ο  πληθυσμός  της Σιθωνίας    έχει   εξαφανιστεί. Ο προστατευμένος  πληθυσμός  της  Πάρνηθας  φαίνεται  πλέον  ότι  είναι   ο  πιο  ακμαίος  της  χώρας. Μικροί  αριθμοί  φυλάσσονται   επίσης  σε  εκτροφείο,  ενώ  ίσως  επιβιώνουν  ακόμη  και  λίγα    ζώα  στους  Ραφτάνους  στα  Πράμαντα  της  Ηπείρου, από  προηγούμενο  εμπλουτισμό.

  • Το  λαθραίο  κυνήγι  είναι   η  κυριότερη  απειλή  για  το  ελάφι  στην  Ελλάδα. Οι  πληθυσμοί  που   έχουν απομείνει αποτελούν απομονωμένα «νησιά». Η  δυνατότητα  φυσικής  επέκτασης  του  σε  νέες  περιοχές  εμποδίζεται  από  την    απώλεια   κατάλληλων βιότοπων  εξαιτίας  της  εντατικοποίησης  της  γεωργίας, της επέκτασης  των  οικιστικών  εκτάσεων  και  της  όχλησης.

                                                                                                                                                                                                  Αλέξης Κ.

 

πυρόχρους

 

 

Γύπας Πυρόχρους

 

Οι κυριότερες αιτίες που οδήγησαν στη μείωση του πληθυσμού του πυρόχρου γύπα στον τόπο μας είναι:

  •  Η χρήση ισχυρών  δηλητηρίων κυρίως της στρυχνίνης και αργότερα του λανέιτ, για την καταπολέμηση των κορακοειδών και  της αλεπούς που έχει ως αποτέλεσμα το μαζικό θάνατο

πολλών γυπών.

  •  Οι παραδοσιακοί τόποι όπου γεννοβολούσαν οι γύπες εγκαταλείφθηκαν, εξαιτίας της λειτουργίας λατομείων και της διάνοιξης, δρόμων κοντά στους γκρεμούς.

                                                                                                                                                                               Κωνσταντίνος Γ.

 

Μετά τη σχετική ανακάλυψη- μελέτη που κάναμε πάνω στο σχετικό θέμα, αποφασίσαμε να γράψουμε ένα γράμμα σε μια οικολογική οργάνωση προστασίας της φώκιας Monachous-Monachous και να το στείλουμε. Διαβάστε το.

 

 

 

φώκια

Ψυχικό, 29 Απριλίου 2015

Αγαπητή Μοm,

 

Είμαι η Μελισάνθη μαθήτρια της Β΄ τάξης του του 1ου Δημοτικού σχολείου του Ψυχικού. Συγκινήθηκα όταν έμαθα ότι οι ψαράδες σκοτώνουν τις φώκιες Μονάχους-Μονάχους, γιατί μπλέκονται στα δίχτυα τους. Οι καημενούλες δεν βρίσκουν τι να φάνε γι΄ αυτό και παγιδεύονται.

Είμαι σίγουρη πως εσείς θα το ξέρετε.

Επίσης έμαθα ότι όταν ρυπαίνουμε τη θάλασσα από απόβλητα  απειλείται πάλι τη ζωή της φώκιας.

Α! Ξέχασα να σας πω ότι τα μωρά της φώκιας κινδυνεύουν από τον πολύ κόσμο στις παραλίες. Θέλω να σας ρωτήσω, αν εσείς κάνετε κάτι για όλα αυτά; Πώς τα αντιμετωπίζετε; Εννοώ πώς τις βοηθάτε, για να είναι ασφαλείς, για να μην πεθαίνουν;

Να προσθέσω ακόμα κάτι άλλο που με προβληματίζει για τον ιό που προξενεί η βιοτοξίνη στις φώκιες και πεθαίνουν. Έχετε βρει φάρμακο που να τις γιατρεύει, όταν μολυνθούν απ΄ αυτόν;

Θα ήθελα να μάθω ποια είναι τα μέτρα που παίρνετε, για να τις προστατέψετε.

Περιμένω την απάντησή σας με αγωνία, για να ενημερώσω και τους υπόλοιπους συμμαθητές μου που ανησυχούν το ίδιο με μένα.

                                                                                                                                                                              Σας χαιρετώ Μελισάνθη

                                                                                                                                                                              μαθήτρια του Β΄1

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Σχολιάστε

Top