Ο αυτισμός, γνωστός και ως Διαταραχή Αυτιστικού Φάσματος (ΔΑΦ), είναι μια νευροαναπτυξιακή διαταραχή που χαρακτηρίζεται από δυσκολίες στην κοινωνική αλληλεπίδραση και την επικοινωνία, καθώς και από περιορισμένα και επαναλαμβανόμενα μοτίβα συμπεριφοράς, ενδιαφερόντων ή δραστηριοτήτων. Ο αυτισμός επηρεάζει τον τρόπο με τον οποίο ένα άτομο αντιλαμβάνεται και αλληλεπιδρά με τον κόσμο γύρω του.
Συμπτώματα
Τα συμπτώματα του αυτισμού μπορεί να διαφέρουν σημαντικά από άτομο σε άτομο, αλλά μερικά κοινά χαρακτηριστικά περιλαμβάνουν:
- Κοινωνική αλληλεπίδραση: Δυσκολία στη διατήρηση οπτικής επαφής, αδυναμία στην κατανόηση και χρήση μη λεκτικών επικοινωνιακών σημάτων, όπως η επαφή με τα μάτια, οι εκφράσεις του προσώπου, οι χειρονομίες καθώς και η αδυναμία αντίληψης των συναισθημάτων των άλλων.
- Επικοινωνία:Καθυστέρηση στην ανάπτυξη του λόγου, ασυνήθιστες μορφές επικοινωνίας, όπως μονολόγους ή επαναλαμβανόμενες φράσεις.
- Συμπεριφορά:Επαναλαμβανόμενες κινήσεις ή δραστηριότητες (π.χ. κουνήματα, χτύπημα των χεριών), έντονη ενασχόληση με συγκεκριμένα ενδιαφέροντα, αντίσταση σε αλλαγές στη ρουτίνα.
Θεραπεία και Παρέμβαση
Δεν υπάρχει θεραπεία για τον αυτισμό, αλλά υπάρχουν διάφορες παρεμβάσεις και θεραπείες που μπορούν να βοηθήσουν τα άτομα με αυτισμό να αναπτύξουν τις δεξιότητές τους και να βελτιώσουν την ποιότητα ζωής τους. Αυτές περιλαμβάνουν:
- Λογοθεραπεία: Βελτίωση των επικοινωνιακών δεξιοτήτων.
- Εργοθεραπεία: Ανάπτυξη καθημερινών δεξιοτήτων.
- Συμπεριφορική θεραπεία: Τεχνικές όπως η Εφαρμοσμένη Συμπεριφορική Ανάλυση (ABA) για τη μείωση των προβληματικών συμπεριφορών και την ενίσχυση των θετικών.
- Ειδική εκπαίδευση:Προσαρμοσμένα εκπαιδευτικά προγράμματα για την υποστήριξη της μάθησης.
Υποστήριξη και Κατανόηση
Η υποστήριξη από την οικογένεια, τους φίλους και την κοινότητα είναι σημαντική για τα άτομα με αυτισμό. Η ευαισθητοποίηση και η κατανόηση του αυτισμού μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση του στίγματος και στην προώθηση της συμπερίληψης και της αποδοχής.
Κασαπίδου Ελένη ΠΕ02 ΕΑΕ