Οι επιστήμες και η γιορτή του Αγίου Βαλεντίνου

 Η στήλη  «Του κόσμου και της επιστήμης τα περίεργα και τα ωραία» θα πραγματεύεται θέματα της επιστήμης που ενδιαφέρουν του εφήβους του σήμερα. Στο τεύχος αυτό θα  ασχοληθούμε με την γιορτή των ερωτευμένων , την 14η Φεβρουαρίου.

 

Η αγάπη  και ο έρωτας είναι δύο όμορφα συναισθήματα  τα οποία οι περισσότεροι άνθρωποι  τα βιώνουν κατά τη διάρκεια της ζωής τους. Είναι πολύ συνηθισμένο η πρώτη  ρομαντική  σχέση ενός ατόμου να συμβαίνει κατά τη διάρκεια των εφηβικών του χρόνων. Ξέρετε όμως ότι τα συναισθήματα αυτά έχουν και μία άλλη πλευρά; Την πλευρά της επιστημονικής εξήγησης που δίνουν η Βιολογία και η Χημεία.

Σύμφωνα με την επιστήμη της Βιολογίας οι ορμόνες είναι αυτές που παίζουν καθοριστικό ρόλο στην ανάπτυξη των συναισθημάτων μας. Έτσι όταν κάποιος είναι ερωτευμένος, ουσίες που διεγείρουν τον εγκέφαλο όπως είναι η ντοπαμίνη και η  αδρεναλίνη προκαλούν το «φτερούγισμα» της καρδιάς, τις ιδρωμένες παλάμες αλλά και τα κόκκινα μάγουλα.

Σύμφωνα με την επιστήμη τη Χημείας ο έρωτας είναι αποτέλεσμα πολλών χημικών αντιδράσεων που συμβαίνουν στον ανθρώπινο εγκέφαλο. Οι νευροδιαβιβαστές χρησιμοποιούνται από το νευρικό μας σύστημα για να μεταφέρουν την πληροφορία από κύτταρο σε κύτταρο. Είναι οι παράγοντες στην χημεία του εγκεφάλου που μας βοηθάνε να σκεφτούμε και να επεξεργαστούμε τον κόσμο γύρω μας. Η σεροτονίνη ελέγχει την όρεξη και την διάθεση μας ενώ η  ωκυτοκίνη παίζει σημαντικό ρόλο στους κοινωνικούς μας δεσμούς. Αλήθεια, ποιος ερωτευμένος δεν έχει νιώσει έλλειψη πείνας ή διάθεση να βρίσκεται συνεχώς με το πρόσωπο που τον ενδιαφέρει;

compassion-1n (1) (1)

Οι επιστήμες ξετυλίγουν την μαγεία της αγάπης η οποία έχει να κάνει με τον εγκέφαλο. Ο εγκέφαλος  με τη σειρά του κάνει το υπόλοιπο σώμα μας να μπερδεύεται. Τα  αποτελέσματα όλου αυτού του μπερδέματος τα ονομάζουμε «ζητήματα καρδιάς»  και γιορτάζονται στις 14 Φεβρουαρίου σε πολλές χώρες σε όλο τον κόσμο συνοδευόμενα συνήθως από γλυκά, λουλούδια και δώρα. Έτσι, την επόμενη φορά που θα ερωτευτείτε. να ξέρετε ότι ενώ εσείς  βιώνετε την μαγεία της αγάπης  οι επιστήμες «χορεύουν»  μέσα σας και είναι οι συγχορευτές σας σε αυτήν την μαγική εμπειρία.

ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΗ ΧΡΙΣΤΙΝΑ

ΚΑΡΑΤΖΙΔΟΥ ΙΡΙΣ

ΥΦΑΝΤΗ ΔΑΝΑΗ