Η φυσική των Χριστουγέννων

 Η στήλη  «Του κόσμου και της επιστήμης τα περίεργα και τα ωραία» θα πραγματεύεται θέματα της επιστήμης που ενδιαφέρουν του εφήβους του σήμερα. Ως πρώτο θέμα , λόγω των ημερών , είναι η φυσική που κρύβεται πίσω από τη μαγεία του Αι Βασίλη.

Αδιαμφισβήτητα τα Χριστούγεννα είναι μια γιορτή που όλα τα παιδιά περιμένουν με ανυπομονησία. Όμως  έχει σκεφτεί κάποιος από εμάς πώς μπορεί να  είναι τα Χριστούγεννα για τον Αι  Βασίλη?

Κάθε χρόνο , την ημέρα των Χριστουγέννων , όλα τα παιδιά της γης ,που ήταν ….υπάκουα περιμένουν το δώρο τους! Τι χαρά για την Αϊ Βασίλη αλλά και τι κόπος για να τα καταφέρει!

Από τη ματιά της φυσικής ο Αϊ Βασίλης θα πρέπει να κινείται από την Ανατολή προς τη Δύση και να έχει επίσης  κατά νου και τις διαφορετικές ζώνες ώρας των χωρών. Αυτό  σημαίνει πως για να καταφέρει να φέρει εις πέρας αυτή τη δύσκολη αποστολή θα πρέπει να δουλεύει ασταμάτητα για 31 συνεχόμενες ώρες, πραγματοποιώντας περίπου 823 επισκέψεις κάθε  δευτερόλεπτο!  Σκεφτείτε , κάθε επίσκεψη του πρέπει να διαρκεί περίπου 0,001 sec! Τι να πρωτοκάνει σε τόσο λίγο χρόνο; Να περάσει από την καμινάδα , να φάει τα μπισκότα ή να αφήσει το δώρο;

Ποιοι τον βοηθούν σε αυτό το δύσκολο έργο ώστε να είναι «εντός χρόνου» ; Φυσικά οι τάρανδοι οι οποίοι για να πραγματοποιήσουν το όνειρο κάθε παιδιού είναι υποχρεωμένοι να τρέχουν , και με φορτωμένο το έλκηθρο, με ταχύτητα σχεδόν 1046km/s  περίπου 3000 φορές μεγαλύτερη από την ταχύτητα του ήχου στον αέρα που είναι ίση με 340m/s.

Αλήθεια , με τόσα μπισκότα που θα έχει φάει ο Αι Βασίλης θα χωράει από την καμινάδα ;  Δεδομένου  ότι σε 1sec  θα έχει επισκεφτεί 823 σπίτια , θα έχει φάει 823 μπισκότα  ( 100cal / μπισκότο) και θα έχει πιει άλλα τόσα ποτήρια με γάλα(125 cal / ποτήρι).  Με γρήγορους υπολογισμούς , έχει πάρει { 823 •( 100+125)} = 185.175cal σε ένα μόνο δευτερόλεπτο! Και αν σκεφτεί κανείς ότι περίπου 3500cal αντιστοιχούν σε 1kg τότε κάθε δευτερόλεπτο ο Αι Βασίλης κερδίζει  σε μάζα περίπου 53kg!

Φαντασία ή επιστημονική εξήγηση η αλήθεια είναι πως κάθε χρόνο η μαγεία των Χριστουγέννων κάνει το αδύνατο … δυνατό!

Καλές γιορτές σε όλους !

Αποστολάκη Χριστίνα

Καρατζίδου Ίρις

Υφαντή Δανάη

Πηγές :

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης