Την Παρασκευή 27 Μαίου 2022 η τάξης μας επισκέφθηκε το δημαρχείο Φαρσάλων.
Εκεί η αντιδήμαρχος κα. Σοφία Χατζηπλή μας υποδέχθηκε και μας ξενάγησε στους χώρους του δημαρχείου. Μας ξενάγησε σε κάθε γραφείο και μας εξήγησε ποιες είναι οι εργασίες και οι αρμοδιότητες των υπαλλήλων.
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον είχε το γραφείο του δημοτολογίου, όπου η υπάλληλος μας εξήγησε τι σημαίνει οικογενειακή μερίδα και μας έδειξε πως γίνεται.
Επισκεφθήκαμε και το γραφείο του δημάρχου. Ο κύριος Ιορδάνης Εσκίογλου μας υποδέχθηκε και μιλήσαμε μαζί του.
Τέλος η κα. Χατζηπλή μας συνόδεψε στην αίθουσα που γίνονται τα διοικητικά συμβούλια. Μας εξήγησε πως κατανέμονται οι θέσεις μεταξύ των αντιπροσώπων των παρατάξεων. Εκεί μιλήσαμε για θέματα που μας ενδιέφεραν και τις απευθύναμε ερωτήσεις:
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΜΕ ΤΗΝ ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΟ κα ΣΟΦΙΑ ΧΑΤΖΗΠΛΗ
Πως βοηθά ο δήμος τους δημότες που βρίσκονται σε ανάγκη;
Υπάρχουν οικογένειες που έχουν μεγάλη ανάγκη. Ο δήμος καταβάλει μεγάλη προσπάθεια και τις βοηθάει. Βοηθά αρκετά μεγάλο αριθμό οικογενειών, πολύ περισσότερες από ότι προβλέπεται. Ο Δήμος διαθέτει δομές όπως το κοινωννικό παντοπωλείο και το κοινωνικό φαρμακείο. Ο καθένας μας θέλει να βοηθά τον συνανθρωπό του.
Υπάρχουν προγράμματα στο δήμο για ΑΜΕΑ;
Ο δήμος έχει πρόγραμμα για τα άτομα με ειδικές ανάγκες. Ήδη ξεκινά από τα σχολεία με την τοποθέτηση ειδικών ραμπών για να μπορούν τα άτομα ΑΜΕΑ να κινούνται με ευκολία και να εξυπηρετούνται. Μέσα στην πόλη με την κατάλληλη πεζοδρόμιση αλλά και σε όλους τους χώρους που θα συναλλάσεται ένας δημότης θα υπάρχουν περισσότερες ράμπες για εύκολη πρόσβαση ατόμων με αμαξίδιο.
Κύριο μέλημα μας είναι να μην αισθάνεται άσχημα ένα άτομο που έχει μια αναπηρία, αλλά να είναι ενσωματωμένο μέσα στο κοινωνικό σύνολο.
Συμμετέχει ο δήμος σε κάποιο περιβαλλοντικό πρόγραμμα;
Σε αυτή τη χρονική περίοδο ο δήμος συμμετέχει σε όποια προγράμματα έρχονται από το υπουργείο. Υπάρχουν πάρα πολλές δράσεις και για τους μαθητές που γίνονται μέσα από τα σχολεία, μιας και τα σχολεία ανήκουν στο δήμο Φαρσάλων και οι μαθητές είναι και αυτοί ένα κομμάτι αυτής της κοινωνίας.
Πως μπορείτε και λύνετε τα προβλήματα των δημοτών;
Ο δήμος φαρσάλων είναι δεν είναι μόνο τα Φάρσαλα. Ο δήμος έχει 54 χωριά και περίπου 18.000 κατοίκους. Ο δήμος με τις υπηρεσίες του καταγράφει τα προβλήματα και τα αιτήματα των δημοτών και βγάζει ένα πρόγραμμα για το πως θα λύσει τα προβλήματα σε κάθε περίπτωση.
Κάθε φορά βγαίνει το πρόγραμμα για τα τεχνικά έργα και τα έργα δομών. Μπορεί να μην μπορέσουμε να λύσουμε όλα, αλλά ότι αιτήματα δεν λύνονται την τρέχουσα χρονιά, δρομολογούνται για την επόμενη.
Πως εκλέγεται το δημοτικό συμβούλιο;
Έχουμε εκλογές κάθε 4 χρόνια. Το 2023 θα έχουμε ξανά εκλογές. Τώρα όμως με το νέο νόμο η θητεία θα είναι για 5 χρόνια.
Κατεβαίνουμε στις εκλογές με συνδυασμούς. Σε κάθε συνδυασμό ορίζεται ο επικεφαλής του ψηφοδελτίου – συνδυασμού. Ο επικεφαλής επιλέγει τους συμβούλους του. Μετά τις εκλογές, ανάλογα με τους σταυρούς που έχει ο καθένας εκλέγεται στο δημοτικό συμβούλιο.
Ποιος είναι ο κύριος στόχος για την πόλη μας, τα Φάρσαλα;
Κύριος στόχος μας είναι να κάνουμε την πόλη μας γνωστή και να μπορέσουμε να δεχτούμε τουρισμό.
Πέρα από τα έργα που είναι αναγκαία για την πόλη μας και έχουν δρομολογηθεί, θέλουμε να περνά όσο γίνεται περισσότερο κόσμος από τα Φάρσαλα.
Στοχεύουμε να τελειώσει το μουσείο μας στο παλιό 1ο Δημοτικό. Ο πύργος Καραμίχου έχει ολοκληρωθεί. Στοχεύουμε να βάλουμε την πόλη μας σε έναν τουριστικό χάρτη με πολιτιστικές και αρχαιολογικές διαδρομές.
Επίσης μέσα από τις δράσεις μας στοχεύουμε να φέρουμε τα νέα παιδιά στον τόπο τους, γιατί όσο περισσότεροι νέοι μαζεύτούν και δραστηριοποιηθούν στον τόπο τους, τόσο περισσότερο θα ζωντανέψει και η πόλη μας.
Φέτος θα γίνουν πολιτιστικές εκδηλώσεις στα Φάρσαλα;
Οι πολιτιστικές εκδηλώσεις θα γίνουν κανονικά φέτος στην πόλη μας. Πραγματοποιήθηκε η γιορτή της άνοιξης, και θα γίνουν εκδηλώσεις στα πλαίσια του πολιτιστικού Αύγουστου. Επίσης θα γίνει και το παζάρι τον δεκαπενταύγουστο, η Γιορτή Χαλβά και ο Αχίλλειος Άθλος, στα μέσα του Σεπτέμβρη.
Γιατί δεν υπάρχουν ποδηλατόδρομοι;
Ήταν και είναι ακόμη στο πρόγραμμά μας να φτιάξουμε ποδηλατόδρομους. Η πόλη μας όμως είναι χτισμένη σε ένα λόφο και δεν είναι εύκολο να δημιουργήσουμε ποδηλατόδρομους. Στο τμήμα της πόλης που βρίσκεται στον περιφερειακό έχουμε ξεκινήσει και κάνουμε έργα για τη δημιουργία μεγάλων πεζοδρομίων και χώρων για ξεκούραση με πολύ πράσινο. Επειδή όμως είναι δρόμος αυξημένης κυκλοφορίας είναι επικίνδυνο να φτιάξουμε και ποδηλατόδρομο. Είμαστε σε αναζήτηση άλλων δρόμων για να γίνουν ποδηλατόδρομοι. Γίνεται μια προσπάθεια να ενωθούν με δρόμους, εύκολους σε πρόσβαση με ποδήλατο, όλων των αθλητικών εγκαταστάσεων του δήμου, από τη σκεπαστή μέχρι και τα γήπεδα 5Χ5 στην οδό Βόλου.
Υπάρχει σχέδιο για τα αδέσποτα ζώα;
Οφείλουμε να αγαπάμε να φροντίζουμε και να προστατεύουμε τα αδέσποτα. Ο δήμος διαθέτει πάρα πολλά χρήματα για τα αδέσποτα. Είμαστε στην ευχάριστη θέση να σας πούμε ότι σε λίγο θα έχουμε το κυνοκομείο. Η χρηματοδότηση έχει εγκριθεί. Το κυνοκομείο θα γίνει κοντά στο βιολογικό καθαρισμό.
Πως είναι μια δική σας καθημερινή ημέρα;
Φροντίζω κάθε ημέρα να ξεκινά με καλή διάθεση. Έρχομαι στο δημαρχείο και φροντίζω να διεκπεραιώσω τα αιτήματα πρώτα της προηγούμενης ημέρας, εφόσον υπάρχουν. Στη συνέχεια μαζί με τον δήμαρχο και τους υπόλοιπους αντιδημάρχους καταστρώνουμε το σχέδιο της ημέρας . Μετά από αυτό ο καθένας διεκπεραιώνει εργασίες του τομέα του.
Τι σπουδάσατε και ποια είναι η δουλειά σας;
Είμαι δικηγόρος, εδώ και 30 χρόνια. Τώρα έχω αρκετό χρόνο να ασχοληθώ με τα κοινά μιας και έχω βγει σε σύνταξη.
Από πότε ασχολείστε με τα κοινά;
Βάζω υποψηφιότητα από 24 ετών. Έχω βάλει υποψηφιότητα 3 φορές, σε ηλικία 24ων, 28 και 31 ετών. Η αλήθεια είναι πως η δικηγορία δεν αφήνει πολύ χρόνο να ασχολείσαι με τα κοινά. Από τότε ξαναέβαλα υποψηφιότητα και εκλέχτηκα στις προηγούμενες εκλογές. Ο δήμαρχος με όρισε αντιδήμαρχο διοικητικών και οικονομικών και αναπληρωτή δημάρχου.
Θέλετε να γίνετε βουλευτής;
Προσωπικά δεν θέλω να γίνω βουλευτής. Θέλω να μείνω στον τόπο μου και να προσφέρω.
Διαθέτετε χρόνο για την οικογενειά σας;
Όταν θέλεις να ασχοληθείς με τα κοινά σωστά πρέπει να αφιερώνεις χρόνο για τα ερωτήματα, τις ανάγκες και τα προβλήματα των δημοτών. Όταν έχεις καλή διάθεση και υπάρχει προγραμματισμός τότε θα βρεις και χρόνο να ασχοληθείς με την οικογένεια. Εγώ είμαι λίγο τυχερή, γιατί τα παιδιά μου είναι μεγάλα, έχουν αποκατασταθεί, οπότε έχω περισσότερο χρόνο. Το σημαντικό είναι να σε ευχαριστεί αυτό που κάνεις, να υπάρχει προγραμματισμός και θέληση.