Παρουσίαση του διηγήματος «Τα Χριστούγεννα του τεμπέλη»

Ο Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης σε ένα από τα χριστουγεννιάτικα διηγήματά του μας περιγράφει «Τα Χριστούγεννα του τεμπέλη».

Στην ταβέρνα του Πατσόπουλου, μπήκε να πιεί ένα ρούμι ο Μαστρό-Παύλος, διωγμένος, βρισμένος, ξυλοκοπημένος και ξορκισμένος από την οικογένειά του καθώς και φασκελωμένος από τον μικρό τρίχρονο γιό του. Έπειτα μπήκε στην ταβέρνα ο Μαστρό-Δημήτρης ο ράφτης, ο  οποίος ήταν εργατικός και δουλευταράς παρόλα αυτά χρώσταγε τρία νοίκια στην Κυρά-Στρατίνα.

Ο Μαστρό-Παύλος είχε ζητήσει ένα ρούμι στο παιδί του καπηλειού παρόλο που, όπως πάντα, ήταν άφραγκος. Ο Δημήτρης παρήγγειλε ένα κρασί και βλέποντας τον Παύλο, του κέρασε το ρούμι, λες και ήταν σταλμένος από τον Θεό, για να λύσει το πρόβλημα του Παύλου. Τότε άρχισαν την κουβέντα για τη δουλειά και τις σκέψεις τους. Το παιδί του καπηλειού ακούγοντας την κουβέντα τους, είπε με πονηρή τόλμη ότι φταίει η τεμπελιά, χωρίς να τον ακούσει το αφεντικό του, που στεκόταν  στο κατώφλι της πόρτας  και δεν μπορούσε να ακούσει.

Κάποια στιγμή ήρθε ο ταβερνιάρης και η κουβέντα σταμάτησε. Ο Μαστρό-Παύλος συλλογιζόταν πως έρχονταν Χριστούγεννα και δεν είχε λεφτά ούτε για να αγοράσει ένα γαλόπουλο. Είχε μετανιώσει πικρά που δεν είχε βγάλει λεφτά δουλεύοντας στα βυρσοδεψεία για να περάσει τις φτωχικές γιορτές του.

Την επόμενη μέρα ο Μαστρό-Παύλος πηγαίνοντας στο καφενείο είδε ένα παιδί με πολλά ψώνια που προσπαθούσε να βρει την διεύθυνση ενός σπιτιού, του Θανάση Μπελιόπουλου. Με πονηριά του έδωσε αντί για τη σωστή διεύθυνση, εκείνη του δικού του σπιτιού!

Ο Μαστρό-Παύλος γυρνώντας από την πρωινή Λειτουργία της εκκλησίας, πέρασε την υπόλοιπη μέρα του στο καφενείο, κολλημένος με μία παρέα που κέρναγε. Όταν έφτασε το βράδυ, αποφάσισε και ο Παύλος να γυρίσει σπίτι του, αλλά η πόρτα ήταν κλειστή. Φώναζε στη κυρά του να ανοίξει αλλά τίποτα. Απόλυτη ησυχία! Κάποια στιγμή ακούστηκαν βήματα, ήταν η Κυρά-Στρατίνα και του είπε πως όταν έλειπε, ήρθε ο Μπελιόπουλους και ζητούσε τα ψώνια του για τα Χριστούγεννα και πως ήταν πολύ μεγάλη προσβολή για τη γειτονιά του αυτό που είχε κάνει. Τότε αυτός τη ρώτησε που είναι η οικογένειά του, ενώ η Κυρά-Στρατίνα του έλεγε ότι η δουλειά βγάζει παλικάρια. Τέλος, ακόμα και η οικογένειά του φώναξε για την συμπεριφορά του. Από τότε υποσχέθηκε στον εαυτό του να δουλεύει και να μην τεμπελιάσει ξανά!

Επιμέλεια κειμένου:  Γεωργίτση Ανθή και Θωμά Ευανθία, μαθήτριες του Α1 του Γυμνασίου Περάματος Ιωαννίνων

Η ζωγραφιά είναι της Μπαμπούλια Αλεξίας – Μαρίας, μαθήτριας του Γ2 του Γυμνασίου Περάματος Ιωαννίνων.

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης