Λίγα λόγια για τη ζωή και το έργο του κυρ Αλέξανδρου

Ο Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης γεννήθηκε στη Σκιάθο στις 4 Μαρτίου του 1851. Μεγάλωσε σε ένα γνήσιο θρησκευτικό περιβάλλον. Ο πατέρας του ήταν ιερέας, καλός κι ευσεβής χριστιανός. Η μητέρα του ήταν λεπτός χαρακτήρας  και του μετάδωσε τη ψυχική ευαισθησία και την αγάπη για τον άνθρωπο. Στη Σκιάθο τελείωσε το Δημοτικό σχολείο, και τις δύο πρώτες τάξεις του Σχολαρχείου. Τον έστειλαν στο Γυμνάσιο στη Χαλκίδα και μετά στον Πειραιά. Το 1872 πήγε για λίγους μήνες στο Άγιον Όρος, αφού τον προσκάλεσε ένας συγγενής του.

Το 1874, δίνει εξετάσεις και παίρνει το απολυτήριο Γυμνασίου με πολύ καλό βαθμό. Αμέσως γράφτηκε στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου στην Αθήνα. Πέρασαν όμως τα χρόνια, και δίπλωμα δεν πήρε. Ήξερε τέλεια τα Ελληνικά, Γαλλικά, Αγγλικά και Ιταλικά.

Ο Παπαδιαμάντης πρόσφερε πολλά στη λογοτεχνία μας. Έγραψε μυθιστορήματα, διηγήματα και ποιήματα. Οι ασχολίες των απλοϊκών ανθρώπων, των βιοπαλαιστών, οι χαρές τους, οι λύπες τους, οι συνήθειές τους, ήσαν πάντοτε πηγή έμπνευσης για τον Παπαδιαμάντη. Ακόμη η αγνή θρησκευτική πίστη του, και οι προλήψεις των ανθρώπων, στάθηκαν αφορμές για το γράψιμο του. Μετά η αγάπη για τη φύση, η ομορφιά του νησιού, η λατρεία για τη θάλασσα φαίνονται καθαρά πόσο τον επηρέασαν.

Ο Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης πέθανε στην πατρίδα του, στο πατρικό του σπίτι, στις 2 Ιανουαρίου 1911.

Επιμέλεια κειμένου: Φώτης Γιάννης, μαθητής του Β1 του Γυμνασίου Περάματος Ιωαννίνων

Η ζωγραφιά, που κοσμεί και το εξώφυλλο του 1ου τεύχους του περιοδικού μας, είναι της Μπατέτση Σπυριδούλας, μαθήτριας του Γ1.

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης