Η εξέλιξη του Ψυγείου

 

Το ψυγείο είναι συσκευή που λειτουργεί με αντλία θερμότητας.

Πριν την εφεύρεση των ψυγείων ήταν γνωστό ότι τα τρόφιμα διατηρούνται για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, όταν βρίσκονται σε ψυχρό περιβάλλον. Μέχρι τότε τα έβαζαν σε πάγο. Προσπάθειες για την κατασκευή ενός ψυγείου έγιναν κατά τα τέλη του 19ου αιώνα.

Το ηλεκτρικό ψυγείο εφευρέθηκε το 1914 από τον Nathaniel Brackett Wales στο Ντιτρόιτ του Μίσιγκαν προσπαθώντας να φτιάξει ένα απλό ηλεκτρικό ψυγείο για οικιακή χρήση ή από την Φλόρενς Πάρπαρτ η οποία ήταν η πρώτη που χρησιμοποίησε ηλεκτρικό συμπιεστή για τη λειτουργία του ψυγείου.

Τα πρώτα ψυγεία λειτουργούσαν με πάγο, ενώ η ψυκτική τους ικανότητα διαρκούσε μέχρι να λιώσει ο πάγος, συνήθως μία μέρα.

Μετά την κατασκευή της αντλίας θερμότητας, η οποία λειτουργεί με ηλεκτρικό ρεύμα, εμφανίστηκαν στην αγορά τα ηλεκτρικά ψυγεία.

Το πρώτο ηλεκτρικό ψυγείο επινοήθηκε από την εταιρία General Electric το 1927, κοστίζοντας τότε 520 δολάρια (πάνω από 7.000 δολάρια σε σημερινή αξία). Ονόμασαν αυτό το ψυγείο «Monitor-Top» και έβαλαν τις βάσεις για την αισθητική του ψυγείου μέχρι τη δεκαετία του 1940.

Με τον καιρό τα ηλεκτρικά ψυγεία εξελίχθηκαν, έτσι σήμερα στην αγορά κυκλοφορούν ψυγεία με κατάψυξη και κάποια άλλα έχουν και περιφερειακούς μηχανισμούς. Τα πρώτα ηλεκτρικά ψυγεία λειτουργούσαν με φρεόν, το οποίο όμως μεταγενέστερα αποδείχθηκε ότι προκαλεί την τρύπα του όζοντος, οπότε απαγορεύθηκε η χρήση τους.

Των μαθητών Ελευθερίας Αθαν. και Βασίλη Πετ.

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης