Γιατί οι Αιγύπτιοι λάτρευαν τις γάτες και τι ρόλο αποτέλεσαν αυτές στη θρησκεία τους.

Στην αρχαία Αίγυπτο οι κάτοικοι σέβονταν και τιμούσαν διάφορα ζώα επειδή πίστευαν πως τα ζώα είχαν μία στενή σύνδεση με τους θεούς και μπορούσαν να επικοινωνήσουν μαζί τους. Επειδή εκείνοι δεν είχαν αυτή την ικανότητα, θεώρησαν κάποια ζώα Ιερά ώστε να ξέρουν οι θεοί ότι αυτοί τους σέβονται.

Ένα από αυτά ιερά ζώα της Αιγύπτου ήταν και οι γάτες. Οι Αιγύπτιοι οι οποίοι έτρεφαν μεγάλη αγάπη για τις δεξιότητες των αιλουροειδών αυτών, τις εξημέρωσαν περίπου πριν από 4.000 χρόνια. Δηλαδή περίπου το 2000 π.Χ οι γάτες υπήρχαν ως κατοικίδια στα σπίτια των Αιγυπτίων! Δεν ήταν ακόμα ιερές αλλά τις χρησιμοποιούσαν πιο πολύ για πρακτικούς λόγους (κυρίως επειδή έδιωχναν τα φίδια και τα τρωκτικά). Με την πάροδο του χρόνου, οι γάτες στην Αίγυπτο, από ένα αρκετά πρακτικό ζώο έγιναν και θεότητα. Επίσης οι Αιγύπτιοι ήταν τόσο καλοί εκπαιδευτές που είχαν μάθει στις γάτες τους να κυνηγούν μαζί τους ψάρια και πτηνά.

Αιγύπτιοι απεικονίζουν τις γάτες ως θεότητες φτιάχνοντας κυρίως αγάλματα, ζωγραφίζοντας τες σε τάφους και σε έργα ζωγραφικής σε τοιχογραφίες. Τοποθετούσαν τα αγάλματα – γάτες έξω από τα σπίτια τους για να διώχνουν τα κακά πνεύματα και να προστατεύονται από τα άσχημα γεγονότα στις ζωές τους.

Αυτοί επίσης έφτιαξαν θεότητες με πρόσωπα ή και σώματα γάτας όπως η “Μανιφέτ” (η πρώτη τους θεότητα που είχε σχέση με γάτα) αλλά ποιο γνωστές είναι η “Μπαστέτ” και η θέα λιοντάρι, “Σεχμέτ”. Η Μπαστέτ ήταν η θεά της γονιμότητας, η προστάτιδα των παιδιών και των γατών και ήταν η πιο Αγαπητή από όλες (για αυτό έγινε οικιακή θεότητα). Η Σεχμέτ ήταν μία θεότητα αντίθετη από την Μπαστέτ. Η Σεχμέτ η θέα του πολέμου, των λοιμών και είχε τεράστια καταστροφική δύναμη. Αλλά η Σεχμέτ και η Μπαστέτ ήταν πάντα σε ισορροπία και αντιπροσώπευαν την ισορροπία των δυνάμεων της φύσης.

Πηγή: ASTROPEDIA (http://astropedia.gr/gates-stin-aigypto)

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης