ΥΠΈΡΒΑΡΕΣ ΣΧΟΛΙΚΈΣ ΤΣΆΝΤΕΣ και… πονεμένες πλάτες

Έχεις κι εσύ νιώσει πότε την σχολική σου τσάντα να σε τραβάει στο έδαφος;

Μήπως νιώθεις ότι θέλει να σου πει κάτι;

Αν ναι, τότε αυτό που μας φωνάζουν οι δύσμοιρες οι τσάντες μας τόσο καιρό και εμείς τις αγνοούμε δεν είναι πως θέλουν να μείνουν σπίτι ή πως βαρεθήκαν να πηγαινοέρχονται σπίτι-σχολειο-σπίτι-σχολείο κάθε μέρα. Αυτό για το οποίο μας παραπονιούνται είναι τα αμέτρητα βιβλία που τις ταΐζουμε και όλη την ώρα νιώθουν να τις βαραίνουν. Άλλα δεν είναι μόνο οι τσάντες που επιβαρύνονται με όλα αυτά τα βιβλία, αλλά και οι ίδιοι οι μαθητές.

Στο τέλος κάθε σχολικής μέρας γυρνάνε σπίτι με πονεμένη πλάτη καθώς όλη μέρα κουβαλούσαν όλα αυτά τα βιβλία. Παρόλ΄ αυτά, συνήθως όλα τα βιβλία που οι μαθητές βάζουν στην τσάντα τους είναι απαραίτητα για να γίνει το μάθημα.

Τα σακίδια με λουράκια πλάτης που εφαρμόζουν στους δύο ώμους θεωρούνται μια από τις ασφαλέστερες επιλογές αρκεί οι μαθητές να χρησιμοποιήσουν σωστά τα εργονομικά χαρακτηριστικά τους.

Τα λουριά πρέπει να τοποθετούνται και στις δύο ωμοπλάτες, ενώ χρήσιμο είναι και το λουράκι μέσης.

Πάντως, το σίγουρο είναι πως το υπερβολικό βάρος των βιβλίων είναι αυτό που ευθύνεται κυρίως για τις κακώσεις και όχι ο σχεδιασμός των τσαντών.

Ακόμη και οι τσάντες με ρόδακια που ίσως να αποτελούν εναλλακτική λύση, μπορούν να γίνουν εξίσου επιβαρυντικές για την πλάτη των παιδιών, παρ΄ όλο που δεν χρειάζεται να τις κουβαλούν, επειδή όταν σέρνουν την τσάντα από το χερούλι, τότε καταπονούν πάλι τη μέση τους. Οι τσάντες με ρόδακια αποτελούν την πιο ακίνδυνη λύση, εάν οι μαθητές τις σπρώχνουν προς τα εμπρός-όπως τα καροτσάκια των σούπερ μάρκετ.

Σίγουρα, μια καλή λύση είναι να ελέγχεται το βάρος της τσάντας ώστε να μην υπερβαίνει το 10% του βάρους των μαθητών. Άρα αν ένας μαθητής είναι 30 κιλά, το συνολικό βάρος τσάντας-βιβλίων πρέπει να μην ξεπερνάει τα 3 κιλά. Παρ΄ όλα αυτά, δεν αποκλείεται συχνά οι μαθητές να φορτώνονται με σάκες που φτάνουν μέχρι και τα εφτά κιλά.

Μερικές συμβουλές για τη σωστή χρήση της τσάντας πλάτης:

* Η τσάντα πρέπει να ρυθμίζεται πάνω από τους γοφούς-περίπου 5 εκατοστά πάνω από τη μέση.

* Τα βιβλία που είναι και τα πιο βαριά, πρέπει να τοποθετούνται στο κέντρο της τσάντας και τα υπόλοιπα σχολικά είδη να μοιράζονται στα άλλα τμήματα της τσάντας.

* Όταν τα παιδιά σκύβουν φορώντας την σχολική τους τσάντα, πρέπει να λυγίζουν τα γόνατά τους και όχι να κάμπτουν τη μέση τους.

* Οι γονείς πρέπει να ρωτούν τα παιδιά τους εάν έχουν ενοχλήσεις στην πλάτη και τη μέση. Σε αυτήν την περίπτωση, πρέπει να συμβουλευθούν ειδικό.

 Μιχαηλίδη Κωνσταντίνα

Μαθήτρια της Γ τάξης

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης