“Ο κόσμος του Mapping/Mapperdonia/Mapping Community” του Δημήτρη Βασιλικιώτη (Β1)

Χωρίς τίτλο

ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΕΝΑΣ MAPPER;
Ο mapper (χαρτογράφος) είναι ένας youtuber, ο οποίος ανεβάζει βίντεο με χάρτες. Αυτά τα βίντεο έχουν ψυχαγωγικό και μαθητικό σκοπό και αφορούν κυρίως την Ευρώπη ή τον κόσμο και πιο συγκεκριμένα ιστορία, αλλαγμένη ιστορία, μελλοντικές μη αληθινές προβλέψεις για το μέλλον και αστεία κινούμενα σχέδια με τις λεγόμενες countryballs/polandballs (χωρόμπαλες/χωροσφαιρίδια).

ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΤΑ COUNTRYBALLS/POLANDBALLS;
Τα countryballs είναι μικρά μπαλάκια τα οποία έχουν την σημαία της χώρας που αντιπροσωπεύουν (υπάρχουν λίγες ψώρες οι οποίες είναι εξαιρέσεις και δεν έχουν σφαιροειδές σχήμα πχ Ισραήλ-κύβος, Καζακστάν-ορθογώνιο παραλληλόγραμμο, Σιγκαμπούρη-Τρίγωνο, Βερμούδα-τρίγωνο, Νεπάλ-πολύγωνο). Έχουν στρογγυλά άσπρα μάτια και σε αρκετές περιπτώσεις φοράνε κάτι στερεοτυπικό ανάλογα με την χώρα (πχ. Γαλλία-Γαλλικό καπελάκι καλλιτέχνη, Ρωσία-Ουσάνκα κτλ.). Αυτά τα countryballs τα συναντάμε σε διάφορους χάρτες αλλά και σε κινούμενα σχέδια στα οποία συζητάνε για διάφορα επίκαιρα θέματα με κωμικό τρόπο. Επίσης η κάθε χώρα έχει την δικιά της ψευδή προφορά και τα δικά της στερεότυπα (πχ. Ρωσία-Βότκα, Ελλάδα-χρέη, Ισραήλ-λεφτά, Αγγλία-τσάι, Ιταλία-πίτσα κτλ). Ο κάθε mapper δημιουργεί τα δικά του countryballs και ο καθένας έχει διαφορετικούς σχεδιασμούς.

ΠΩΣ ΓΙΝΟΝΤΑΙ ΤΑ MAPPING VIDEOS;
Ο κάθε mapper έχει έναν διαφορετικό τρόπο να κάνει τα βίντεό του. Οι περισσότεροι mappers, μαζί και εγώ, χρησιμοποιούν την εξής μέθοδο:
1. Διαλέγουμε έναν χάρτη από το google ή ζωγραφίζουμε εμείς έναν χάρτη. (οι πιο διάσημες ιστοσελίδες είναι οι Maps for Mappers και The Blank Atlas)
2. Τον αντιγράφουμε πολλές φορές αλλάζοντας κάθε φορά ένα πράγμα της επιλογής μας (πχ τα σύνορα) και δημιουργούμε πολλά εικονίδια
3. Μετά τα ενώνουμε στο Movie Maker και προσθέτουμε μουσική.

ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΕΜΕΝΑ ΩΣ MAPPER:
Είμαι ο Greek Jimm Mapper, ένας από τους διάσημους Έλληνες Mappers. Έχω 322 subscribers (εγγραφές) και 69.324 προβολές. Ασχολούμαι περισσότερο με το μέλλον της Ευρώπης και αλλαγμένη ιστορία. Ξεκίνησα τον Σεπτέμβριο του 2016 και είχα μία τριμηνιαία αποχή από το mapping λόγω διαβάσματος και έλλειψης έμπνευσης. Έχω κάνει βίντεο με πιθανούς πολέμους, για τους Παγκοσμίους Πολέμους, για τον πόλεμο του 1897 και το μέλλον της Ευρώπης.

MAPPING COMMUNITY:
Το Mapping Community είναι μία ομάδα στο Google+ όπου υπάρχουν όλοι οι Mappers και συζητάνε για διάφορα θέματα. Το Mapping Community αποτελείται από 1000 άτομα. Υπάρχει και Ελληνικό Mapping Community, στο οποίο συμμετέχουν μόνο Έλληνες και αποτελείται από 34 άτομα.

Σχολιάστε

Top