Εκδήλωση για την παγκόσμια ημέρα ΑΜΕΑ

Η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, το 1992, ανακήρυξε την 3η Δεκεμβρίου ως Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία, δίνοντάς μας την ευκαιρία κατανόησης σε θέματα αναπηρίας και ευαισθητοποίησης για τα δικαιώματα και τις δυνατότητες των ατόμων με αναπηρία. Είναι μια μέρα που μας υπενθυμίζει την υποχρέωση διασφάλισης της ισότιμης πρόσβασης όλων των μαθητών στην εκπαίδευση, βασιζόμενοι στις  αρχές της ενταξιακής εκπαίδευσης.

Η έννοια της ενταξιακής εκπαίδευσης αναφέρεται στη φιλοσοφία της αποδοχής και στην παροχή ενός πλαισίου, μέσα στο οποίο όλα τα παιδιά χωρίς εξαιρέσεις και αστερίσκους, μπορούν να εκτιμηθούν ισότιμα και να αντιμετωπίζονται με σεβασμό.

Σε αυτό το πλαίσιο, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία σχολεία από όλη τη χώρα ενώνουν τις φωνές τους για να στείλουν μήνυμα ενότητας, αλληλεγγύης και αλληλοσεβασμού.

Στο πλαίσιο των δράσεων ευαισθητοποίησης των μαθητών/-τριών μας για την Αναπηρία και τα Άτομα με αναπηρία και ειδικές ανάγκες την, Τρίτη 3/12/202,  πραγματοποιήθηκε στο χώρο εκδηλώσεων του 2ου Γυμνασίου Ν. Ιωνίας η προβολή της ταινίας «Campeones» («Πρωταθλητές») σε σκηνοθεσία Javier Fesser, με πρωτοβουλία των εκπαιδευτικών του Τ.Ε. του σχολείου μας, κ.κ. Α. Θεοκλητίδη και Ι. Θεοδώρου. Η ταινία υπήρξε η ισπανική υποψηφιότητα για Όσκαρ ξενόγλωσσης ταινίας το 2018 και διαπραγματεύεται τις σχέσεις, τα στερεότυπα και τις αντιστάσεις των ατόμων τυπικής ανάπτυξης έναντι των μη νευροτυπικών, δηλ. των ατόμων με κάποια μορφή αναπηρίας.

 Με όχημα τον αθλητισμό και συγκεκριμένα το μπάσκετ, η ταινία μιλά για σχέσεις και συναισθήματα, αποκλεισμούς και συμπεριλήψη, άρση στερεοτύπων και αποδοχή της διαφορετικότητας, καθώς και τη δημιουργία σχέσεων ζωής μεταξύ ανθρώπων με και χωρίς αναπηρία.

Η ταινία έγινε δεκτή με μεγάλο ενθουσιασμό από τους μαθητές μας, οι οποίοι συμμετείχαν στην προσπάθεια των ηρώων να κατακτήσουν το πρωτάθλημα μπάσκετ για Αμεα με ζητωκραυγές και χειροκροτήματα. Υπήρξε θερμότατη υποδοχή της ταινίας η οποία λειτούργησε και ως αφορμή για προβληματισμό και συζήτηση γύρω από το θέμα της αναπηρίας, της αποδοχής και της συμπερίληψης.

 Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με τη διαπίστωση πως πράγματι «Είμαστε όλοι διαφορετικοί, άλλα όλοι ίσοι» και με την υπόσχεση να παλεύουμε ενάντια στις προκαταλήψεις, τα στερεότυπα και τους αποκλεισμούς που κάνουν τη ζωή μας «γκρίζα», φτωχή και σκληρή.

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης