Το πανηγύρι του Αυγούστου στην Καρυά

Κάθε χρόνο στις 23 Αυγούστου γίνεται το πανηγύρι του χωριού μας. Οι εκδηλώσεις βέβαια ξεκινάνε από τις 15 Αυγούστου, την ημέρα δηλαδή που μεταφέρεται η εικόνα της Παναγίας της Ολυμπιώτισσας από το μοναστήρι στην Ελασσόνα. Οι κάτοικοι της Καρυάς φιλοξενούν την εικόνα για λίγες ώρες στα σπίτια τους. Στη συνέχεια, η εικόνα μεταφέρεται στον εκκλησία του Αγίου Νικόλαου για προσκύνηση μέχρι να πάρει και πάλι το δρόμο της επιστροφής  περνώντας από τα χωριά Συκαμινέα και Κρυόβρυση.

Πολύ ενδιαφέρον έχει ο θρύλος  που συνοδεύει την εικόνα. Ο θρύλος λέει ότι οι μοναχοί του παλιού μοναστηριού, ανήμερα της Κοιμήσεως της Θεοτόκου, συνήθιζαν να μεταφέρουν την εικόνα στο σημείο που είχε  φανερωθεί, αλλά κάποια στιγμή σταμάτησαν. Τότε η Παναγιά άρχισε να εμφανίζεται με την μορφή μιας γερόντισσας κρατώντας  ένα φανάρι στο χέρι. Ένας βοσκός, που  βρισκόταν εκεί, τρόμαξε από το φως που είδε και πέταξε μια πέτρα προς το μέρος της, πετυχαίνοντας στην στο στήθος. Τότε η Παναγιά μεταμόρφωσε τον βοσκό σε μια μεγάλη πέτρα ενώ  στην κορυφή της  βρισκόταν ένα μικρό δεντράκι. Στο σημείο που βρισκόταν  η Παναγιά υπήρχε ένα μικρό εκκλησάκι. Η Παναγιά πέρασε από εκεί, κάτω από ένα άνοιγμα και άφησε τις πατούσες της στην πέτρα.

panagia-olympiotissa-foto-1922

Παράλληλα με το προσκύνημα αυτό της εικόνας γίνονται και διάφορες εκδηλώσεις.  Το Καλοκαίρι γίνεται μια χοροεσπερίδα στην πλατεία του χωριού αλλά και σε αλλά μέρη. Στις 23 Αυγούστου γίνεται το μεγαλύτερο πανηγύρι της Καρυάς. Μικροί  και μεγάλοι χορεύουν ενώ σημαντική είναι και η βοήθεια του Συλλόγου Καρυάς στη διοργάνωση της χοροεσπερίδας. Επίσης κάθε σαββατοκύριακο γίνεται πάρτι με  DJ σε  καφετέρια του χωριού. Στο τέλος του Αυγούστου γίνεται ένα πάρτι στο  δάσος που διαρκεί  μια εβδομάδα. Το πάρτι λέγεται AVLOS. Πολλοί επισκέπτες από διάφορες περιοχές έρχονται για να συμμετάσχουν στο πάρτι αυτό.

 

 

 

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης