Η ΕΞΑΡΣΗ ΤΟΥ BULLYING ΚΑΙ ΟΙ ΤΡΟΠΟΙ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗΣ

Στις μέρες μας, αρκετές φορές γίνεται λόγος για περιστατικά bullying στα σχολεία. Ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια παρατηρείται έντονη έξαρση του φαινομένου της ενδοσχολικής βίας. Συχνά ασκείται βία σε διάφορες μορφές: ψυχολογική, λεκτική και βέβαια σωματική βία.

Με μεγαλύτερη συχνότητα καταγράφονται περιστατικά σωματικής βίας, ενώ ακολουθεί η ψυχολογική, καθώς, όπως είναι φυσικό, κάθε περίπτωση σωματικής βίας συνοδεύεται με εκβιασμούς, προσβολές, εκφοβισμούς και άλλα παρεμφερή. Έχουν γίνει αρκετές έρευνες και έχει διαπιστωθεί πως ο λόγος που τα βίαια περιστατικά, όχι μόνο συνεχίζουν να συμβαίνουν αλλά και αυξάνονται ραγδαία, ειδικά τα τελευταία χρόνια, είναι διότι τα θύματα κατακλύζονται από το συναίσθημα του φόβου,  με αποτέλεσμα να μην μπορούν να βρουν  την ψυχραιμία, ώστε να αντιμετωπίσουν τέτοιου είδους καταστάσεις.

Κατά καιρούς έχουν γραφτεί αρκετά άρθρα που προτείνουν τρόπους καταπολέμησης και αντιμετώπισης του bullying. Κάποιοι θεωρούνται ότι αν εφαρμοστούν θα βοηθήσουν αρκετά. Όλοι όμως συμφωνούν ότι για την πρόληψη και την καταπολέμηση της βίας πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη βαρύτητα στην ανατροφή των παιδιών. Κρίνεται απαραίτητο τα παιδιά να μαθαίνουν από νεαρή ηλικία πως οποιαδήποτε μορφή βίας είναι ανεπίτρεπτη και πως κανένας δεν έχει δικαίωμα να παρεμβαίνει στο σώμα κάποιου άλλου. Επιπρόσθετα, θα πρέπει το σχολείο να αναλάβει να διδάξει στα παιδιά μέσα από προγράμματα και μαθήματα πως κάθε φορά που θα τους συμβαίνει κάτι κακό θα πρέπει να απευθύνονται σε άτομα που εμπιστεύονται, να τους εκμυστηρευτούν το ζήτημα που τους απασχολεί, και να προσπαθούν από κοινού να βρουν μια λύση. Θα πρέπει όλα τα παιδιά να γνωρίζουν πως με τη σιωπή τα πράγματα μπορεί να πάρουν πολύ άσχημη τροπή. Τέλος, οι κηδεμόνες θα πρέπει να φροντίσουν να δημιουργήσουν μια σχέση εμπιστοσύνης με τα παιδιά τους, ώστε να τα ενθαρρύνουν να εκφράζονται αλλά και να τα βοηθήσουν να διαχειρίζονται δύσκολα συναισθήματα, που αν συσσωρευτούν μέσα τους, μπορεί να δηλητηριάσουν τη σχέση τους με τους άλλους αλλά και με τον εαυτό τους. Διότι όλοι γνωρίζουμε πως σε ένα περιστατικό bullying, οι θύτες είναι στην ουσία πληγωμένα παιδιά.

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης