Συνέντευξη Αγγελικής Κάνε για τη συμμετοχή της στην Προσομοίωση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου

Συνέντευξη Αγγελικής Κάνε για τη συμμετοχή της στην Προσομοίωση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου

Συνέντευξη Αγγελικής Κάνε για τη συμμετοχή της στην Προσομοίωση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου που διοργάνωσε το Πρόγραμμα»Erasmus+KA3 Teachers4Europe Program: Setting an Agora for Democratic Culture»

Πως πήρες την απόφαση να συμμετάσχεις στην προσομοίωση

Η αλήθεια είναι πως πάντα μου άρεσε η ενασχόληση με την πολιτική καθώς θεωρώ πως ως μελλοντική ψηφοφόρος και πολίτης πως πρέπει να διαμορφώσω μια εμπεριστατωμένη άποψη για τα πολιτικά δρώμενα. Αρχικά, η καθηγήτρια μου Γκάγκου Θεοδώρα μου πρότεινε να γράψω μια έκθεση για τις αξίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και την παράταξη που υποστηρίζω,φυσικά άδραξα την ευκαιρία διότι σκέφτηκα πως είναι μια ευνοϊκή συγκυρία που θα με βοηθήσει να αποκτήσω γνώση και εμπειρία σε έναν τομέα που αφορά κάθε έναν από εμάς. Η έκθεση μου διακρίθηκε και έτσι πήρα μέρος στην προσομοίωση της Ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Ποια Ευρωπαϊκή ομάδα υποστήριξες

Η Ευρωπαϊκή ομάδα που υποστήριξα ήταν η  Προοδευτική Συμμαχία Σοσιαλιστών και Δημοκρατών διότι υποστηρίζουν σθεναρά τις θεμελιώδης αξίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Παράλληλα διοργανώνουν δράσεις για να τις ενισχύσουν, προάγουν καινοτόμες ιδέες και διενεργούν έτσι ώστε να ωφελούνται όλες οι ομάδες ανθρώπων από τις προτάσεις τους.

Ποιος ο ρόλος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβουλίου είναι από τα σημαντικότερα όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, είναι υπεύθυνο για τα σοβαρότερα ζήτημα της. Στις αρμοδιότητες του περιλαμβάνονται νομοθετικές λειτουργίες. Επίσης, σε συνεργασία με το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο είναι υπεύθυνο για την λήψη αποφάσεων σχετικά με τον συνολικό προϋπολογισμό. Αξιοσημείωτη  αρμόδιο είναι η εποπτεία που ασκεί στα υπόλοιπα όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης για να διασφαλίσει την σωστή εφαρμογή των νόμων και την ορθή χρήση του προϋπολογισμού.

Ποιες ευρωπαϊκές αξίες θεωρείτε σημαντικές

Οι Ευρωπαϊκές αξίες είναι αυτές που συγκροτούν την Ευρωπαϊκή Ένωση, είναι αλληλένδετες και εξίσου σημαντικές. Ιδιαίτερα σε εποχές όπως η σημερινή κατά την οποία πολλές από τις αξίες θυσιάζονται στον βωμό του χρήματος θα πρέπει να απαιτούμε ως σώφρονες πολίτες την σωστή εφαρμογή των αξιών αυτών. Συνεπώς, η επιλογή μερικών ευρωπαϊκών αξιών δεν είναι εφικτή εφόσον κάθε μια από αυτές συγκροτούν τα θεμέλια της Ένωσης.

Τι πιστεύεις πως κέρδισες με την συμμετοχή αυτή

Η συμμετοχή μου στην προσομοίωση της Ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ήταν αναμφίβολα μια αξέχαστη εμπειρία που αποτελεί έναυσμα για την ουσιαστική διερεύνηση των οριζόντων μου, μου προσέφερε σωρό γνώσεων σχετικά με τον τρόπο κατά τον οποίο η Ευρωπαϊκή Ένωση λειτουργεί, έμαθα πόσο απαιτητική είναι η εργασία του πολιτικού, να εκτιμώ την πολύωρη δουλειά που δαπανάται κατά την διαμόρφωση ενός νομοψηφίσματος. Η εμπειρία που αποκόμισα, με τα υπέροχα παιδιά και την άψοχη συνεργασία μας, το Προεδρείο και όλους όσους στελέχωσαν την Ευρωπαϊκή αυτή δράση. Εκτός αυτού η συμμετοχή μου μου  απέδειξε πως το μέλλον της Ευρώπης είναι ασφαλές γιατί εκεί έξω υπάρχουν παιδιά με όραμα που είναι έτοιμα να αναλάβουν τις πολιτικές τους υποχρεώσεις και να δημιουργήσουν ένα μακροπρόθεσμα καλύτερο και αισιόδοξο μέλλον .

Τι κερδίζει το ελληνικό σχολείο από τη  συμμετοχή σε ευρωπαϊκά προγράμματα

Το ελληνικό σχολείο θεμελιώνεται από τους μαθητές του, μαθητές που έπειτα από όσα αποκόμισαν από τις συμμετοχές τους σε ευρωπαϊκά πρόγραμμα είναι πιο συνειδητοποιημένοι για τις πολιτικές διεργασίες,μαθαίνουν να συνεργάζονται και να σέβονται τον συνομιλητή τους, έχουν αποκτήσει μια πολύπλευρη γνώση που αποτελεί εφόδιο για την παρούσα και μετέπειτα ζωή τους. Το ελληνικό σχολείο κερδίζει καινοτομία, αποφασιστικότητα, κάνει αισθητή την παρουσία του και τον δυναμισμό του. Προάγει πολιτισμό, ιδέες και αξίες και εν τέλει δημιουργεί ενεργούς πολίτες που δηλώνουν έτοιμοι να διεκδικήσουν ένα καλύτερο μέλλον για το σύνολο.

 

Σχολιάστε

Top