Χριστούγεννα 1974 στην Κύπρο

Ημέρες Χριστουγέννων και όλοι σπεύδουν να κάνουν τα τελευταία τους ψώνια και ετοιμάζονται να γιορτάσουν ξέγνοιαστα, ευχάριστα και οικογενειακά. Για κάποιους όμως, οι ημέρες αυτές φέρνουν στο μυαλό πικρές σκέψεις και δυσάρρεστες αναμνήσεις…

Είναι αυτοί που κρύβουν πίσω από το χαμόγελο τις μαύρες θύμησες του 1974, είναι αυτοί που γιόρτασαν Χριστούγεννα στα αντίσκηνα της προσφυγιάς, μετά την τουρκική εισβολή του 1974.

διαφορετικά χριστούγεννα

«Γροθιά στο στομάχι» η φωτογραφία παιδιών που στολίζουν Χριστουγεννιάτικο δέντρο στη μέση του προσφυγικού καταυλισμού. Το δέντρο ξηρό, χωρίς φύλλωμα και λαμπερά στολίδια και στερεωμένο στη βάση μιας οβίδας, κατάλοιπο του πολέμου και της τραγωδίας που προκάλεσε στο νησί ο Αττίλας.

χριστούγεννα οβίδα

Πολλοί ήταν αυτοί που ανέμεναν το προσφυγικό επίδομα για να θρέψουν τα παιδιά τους και να έχουν τα απαραίτητα στο Χριστουγεννιάτικο τραπέζι. Δημοσιεύματα της εποχής ανακοινώνουν την καταβολή του επιδόματος και εξηγούν τη διαδικασία και τα κριτήρια για τους δικαιούχους.

Διάφορες οργανώσεις απηύθυναν εκκλήσεις προς τις αρμόδιες αρχές, ώστε το επίδομα των προσφύγων να καταβληθεί έγκαιρα ώστε οι εκτοπισμένοι να έχουν λεφτά για τα Χριστούγεννα.

χριστουγεννιάτικο δέντρο

Μετά τον πόνο, τον όλεθρο και την καταστροφή που προκάλεσε η διχόνοια, ο λαός βρέθηκε ενωμένος και ολόκληρη η Κύπρος βρέθηκε στο πλευρό όσων έχασαν απο τη μια στιγμή στην άλλη αγαπημένα πρόσωπα, περιουσίες και αναμνήσεις μιας ζωής. Στόχος; Να μην μείνει έστω και ένα παιδί, χωρίς χριστουγεννιάτικο δώρο.

Στις πρώτες σελίδες των εφημερίδων γράφτηκε η είδηση ότι στήθηκε Χριστουγεννιάτικο δέντρο σε φυλάκιο της Εθνικής Φρουράς. Συνοδευόμενη μάλιστα με το σχόλιο «Με το χέρι στη σκανδάλη και την αγάπη στην καρδιά»

Κατά την έρευνα στο αρχείο του Γραφείου Τύπου και Πληροφοριών, εντοπίσαμε ποίημα που δημοσίευσε η Ανδρούλα Ιωάννου από το Παραλίμνι. Μέσα από αυτό το ποίημα μεταφέρονται οι εικόνες και τα συναισθήματα ενός ανθρώπου που έζησε από πρώτο χέρι εκείνα τα «μαύρα» Χριστούγεννα.

χριστούγεννα 1974 ποίημα

Περισσότερα στο: https://www.alphanews.live/cyprus/ta-prota-hristoygenna-stin-prosfygia-meta-tin-toyrkiki-eisboli-toy-1974-foto

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης