Μύρισαν Χριστούγεννα

Κοντεύουν και φέτος τα Χριστούγεννα…

Η πιο γιορτινή εποχή του χρόνου. Όλοι την περιμένουμε με αγωνία… Οι φετινές γιορτές όπως πέρυσι θα έχουν  μια δόση γκρίζου και πίκρας, μια που όλοι κλεισμένοι στα σπίτια μας, θα κληθούμε  να ζήσουμε μια άλλη γιορτινή καθημερινότητα… όμως δεν το βάζουμε κάτω !!! Ήδη στις κεντρικές πλατείες των μεγάλων πόλεων αρχίζουν να ξεπροβάλουν  τα πρώτα στολισμένα Χριστουγεννιάτικα  δέντρα και σε μερικά νησιά τα πρώτα καραβάκια που δίνουν το δικό τους ξεχωριστό χρώμα σε όλες τις περιοχές …  ακόμη και τις πιο μικρές εστίες της ελληνικής επικράτειας. Δρόμοι και οι πλατείες φωτίζονται και γεμίζουν  από παρέες που αδημονούν να μαζευτούν δίπλα στη μαγευτική θαλπωρή από τα αναμμένα λαμπιόνια  λέγοντας αστεία και σε λίγες μέρες να ψάλουν όσοι το τολμήσουν τα κάλαντα !!!

8nI

Τα Χριστούγεννα είναι πολλά περισσότερα από ένα λουκούλλειο χριστουγεννιάτικο γεύμα, ένα εθιστικά μονότονο χριστουγεννιάτικο τραγούδι στο ραδιόφωνο ή την καρικατούρα του Άγιου Βασίλη ως «κερματοδέκτη» άπληστων παιδικών επιθυμιών.

Τα Χριστούγεννα είναι αφιερωμένα στον Χριστό και κάθε φορά που λησμονούμε τη θρησκευτική διάσταση των εορτών, χάνουμε κάτι πολύ σημαντικό και ουσιώδες για την πραγματική σημασία τους.

Σίγουρα η εμπορική διάσταση των Χριστουγέννων είναι πιο ελκυστική, ίσως γιατί δεν απαιτεί να κοιτάξουμε εκεί όπου νιώθουμε περισσότερο γυμνοί και ανασφαλείς, μέσα στην καρδιά μας.

Κάθε φορά όμως που καταφεύγουμε στην ύλη γιατί φοβόμαστε να κοιτάξουμε καλύτερα μέσα μας, η αληθινή μαγεία των Χριστουγέννων δεν θα μας αγγίζει όσα ψηλά δέντρα κι αν στολίσουμε, όσα μπαλκόνια κι αν φωταγωγήσουμε, όσα υπέροχα γλυκά κι αν διαφημίσουμε στα social media πως φτιάξαμε.

Τα Χριστούγεννα είναι αφιερωμένα σε εμάς, την αδύναμη ανθρώπινη φύση που τράνεψε γιατί χώρεσε ολόκληρη μέσα σε μία φάτνη, που άναψε ξανά την ελπίδα μέσα στο σκοτάδι ενός Σπηλαίου στη μακρινή Βηθλεέμ, που τιμήθηκε με την ενσάρκωση του θεανθρώπου Χριστού. Το μήνυμα της Ενανθρώπησης είναι πάντα ζωντανό και επίκαιρο. Δεν οροθετείται στο χρόνο και ακούγεται δυνατά σε κάθε ανοιχτή καρδιά. Απευθύνεται σε κάθε άνθρωπο ξεχωριστά,
πλούσιο ή φτωχό, άρρωστο ή υγιή, σε όποια μήκη και πλάτη του κόσμου κι αν κατοικεί, σε όποιον θεό κι αν πιστεύει.

nw

Επειδή η Ελλάδα είναι χώρα ναυτικών, τα παλαιότερα χρόνια αλλά ακόμα και σήμερα (κυρίως στα νησιά) στολίζουμε ένα καραβάκι. Του βάζουμε λαμπιόνια, τo κάνουμε φωτεινό και γιορτινό. Θυμίζει ταξίδια σε θάλασσες και ωκεανούς.

Τα παλιά χρόνια, λοιπόν, με τα αγαπημένα πρόσωπα της οικογένειας να λείπουν για καιρό στα «καράβια», τα παιδιά που έμεναν πίσω, έφτιαχναν τα δικά τους καραβάκια, χρησιμοποιώντας ό,τι είχαν μπροστά τους: ένα κομμάτι ξύλο, λίγο χαρτί, παλιά κουρέλια. Κρατώντας ένα τέτοιο καραβάκι, τις ημέρες των γιορτών έλεγαν τα κάλαντα πηγαίνοντας από σπίτι σε σπίτι. Ως δώρα έπαιρναν κεράσματα (γλυκά και χριστόψωμο).

Τι συμβολίζουν τα Χριστούγεννα;

  • Την ευχή να πάνε όλα γαλήνια στη ζωή μας, σαν τον ήρεμο κυματισμό της θάλασσας.
  • Την ευχή να επιστρέψουν γεροί οι ναυτικοί από τα δύσκολα και μακρινά τους ταξίδια

Περί ΤΣΑΟΥΣΙΔΟΥ ΜΑΙΡΗ 7 Άρθρα
Ονομάζομαι Τσαουσίδου Μαίρη. Υπηρετώ εδώ και 29 έτη ως εκπαιδευτικός Φυσικής Αγωγής (ΠΕ11) στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση Ανατολικής Θεσσαλονίκης. Είμαι παντρεμένη και έχω δυο παιδιά και ένα σκύλο και 2 γάτους!!!!! Μου αρέσει το θέατρο, τα ταξίδια, η κωπηλασία και το διάβασμα. Αγαπώ πολύ τα παιδιά και εύχομαι να έχουμε ένα συναρπαστικό ταξίδι γνώσεων!

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης