35Η ΕΘΝΙΚΗ ΣΥΝΔΙΑΣΚΕΨΗ ΕΠΙΛΟΓΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ ΝΕΩΝ

2014-09-17 04.58.08

Σαλαμίνος 10 546 25 Θεσσαλονίκη Τ: +30 69 59 22 32 43 E: eyp.greece@gmail.com E: www.eypgreece.org -1-

Αρ. Πρωτ.: 2532

Αθήνα, 23 Ιανουαρίου 2017

Προς: Όλα τα Λύκεια των Νομών Αττικής, Αχαΐας και Αιτωλοακαρνανίας.

Θέμα: Συμμετοχή στην 35η Εθνική Συνδιάσκεψη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Νέων Ελλάδος

Υπόψη: κ. Διευθυντών Σχολικών Μονάδων

Αξιότιμες κ. Διευθύντριες, αξιότιμοι κ. Διευθυντές,

Τα τελευταία 20 χρόνια, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο Νέων Ελλάδος (ΕΚΝΕ) προσφέρει σε νέους από όλη την Ευρώπη την ευκαιρία να αποκτήσουν μία ιδιαίτερη εκπαιδευτική εμπειρία, μέσα από δράσεις που ενισχύουν τη συνειδητοποίηση των Ευρωπαίων νέων και συμβάλλουν στην ουσιαστικότερη κατανόηση της διαδικασίας της Ευρωπαϊκής Ολοκλήρωσης, μέσα από τη γνωριμία με συνομηλίκους τους, πολιτισμούς και διαφορετικά περιβάλλοντα από όλη την Ευρώπη, ενώ έρχονται σε επαφή με κρίσιμα τρέχοντα θέματα της ελληνικής και ευρωπαϊκής επικαιρότητας.

Σε διεθνές επίπεδο, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο Νέων συγκαλεί τρεις Διεθνείς Συνόδους το χρόνο, φέρνοντας κοντά κάθε φορά περισσότερους από 250 νέους από περισσότερα από 40 ευρωπαϊκές χώρες για δέκα ημέρες, ώστε να ασχοληθούν ενεργά με σύγχρονα κοινωνικά ζητήματα και να συζητήσουν ουσιαστικά, αναπτύσσοντας τα οράματά τους για ένα καλύτερο αύριο.

Στο πλαίσιο των δύο ετήσιων Εθνικών Συνδιασκέψεων που διοργανώνει, το ΕΚΝΕ επιλέγει τους μαθητές που θα στελεχώσουν τις ελληνικές αποστολές στις ερχόμενες Διεθνείς Συνόδους. Για 35η φορά, διοργανώνεται η Εθνική Συνδιάσκεψη Επιλογής, η οποία φέτος θα έχει διάρκεια 4 ημερών και θα πραγματοποιηθεί από τις 7 έως τις 10 Απριλίου 2017 στην Αθήνα. Αυτή τη φορά, θα επιλεγούν οι έξι (6) μαθητές που θα στελεχώσουν την ελληνική αποστολή στην 86η Διεθνή Σύνοδο, που θα πραγματοποιηθεί το Φθινόπωρο του 2017 στη Τιφλίδα της Γεωργίας. Θα επιλεγούν 24 Σαλαμίνος 10 546 25 Θεσσαλονίκη Τ: +30 69 59 22 32 43 E: eyp.greece@gmail.com E: www.eypgreece.org -2-

επιπλέον επιλαχόντες, οι οποίοι θα έχουν την δυνατότητα να συμμετάσχουν σε άλλες περιφερειακές δράσεις σε διεθνές επίπεδο. Ταυτόχρονα και βάσει της σειράς κατάταξής τους θα δύνανται να αναπληρώσουν κάποιο από τα έξι μέλη της αποστολής, σε περίπτωση κολλήματος.

Σχετικά με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο Νέων

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο Νέων είναι ένας οργανισμός με στόχο την προώθηση της ευρωπαϊκής διάστασης στην εκπαίδευση, στον οποίο συμμετέχουν 41 ευρωπαϊκές χώρες. Δεν έχει κερδοσκοπικό χαρακτήρα, ενώ λειτουργεί ανεξάρτητα από κομματικά συμφέροντα. Ετησίως, εμπλέκει στις δράσεις του περισσότερους από 20.000 νέους από όλη την Ευρώπη, προβάλλοντας την κοινοβουλευτική συζήτηση και ενθαρρύνοντας το διαπολιτισμικό διάλογο επί επίκαιρων ευρωπαϊκών θεμάτων. Με τον τρόπο αυτό, εξοπλίζει τους νέους με αρχές όπως αυτές της ειρηνικής γειτνίασης, του διαλόγου, της συνεργασίας, της αλληλεγγύης και του σεβασμού στον άνθρωπο, στη διαφορετικότητα και στο περιβάλλον, εφόδια τα οποία θεωρούμε πως θα προετοιμάσουν τους πολίτες του αύριο.

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο Νέων Ελλάδος – European Youth Parliament Greece (ΕΚΝΕ, EYP Greece) συστήθηκε ως σωματείο στη Θεσσαλονίκη το 1994 και αποτελεί τον επίσημο φορέα του διεθνούς δικτύου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Νέων στην Ελλάδα. Από το 1994, το ΕΚΝΕ διοργανώνει με συνέπεια, κάθε χρόνο, δύο Εθνικές Συνδιασκέψεις Επιλογής, στην Αθήνα και στη Θεσσαλονίκη, στις οποίες συμμετέχουν μαθητές Λυκείου. Όσοι διακριθούν, συμμετέχουν στις Διεθνείς Συνόδους του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Νέων, απαρτίζοντας την εκάστοτε εθνική μας αποστολή. Οι Εθνικές Συνδιασκέψεις του ΕΚΝΕ, τα τελευταία χρόνια, τελούν υπό την αιγίδα του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων, ενώ, σε ευρωπαϊκό επίπεδο, όλες οι δράσεις του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Νέων τελούν υπό την αιγίδα του Προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Γενικού Γραμματέα του Συμβουλίου της Ευρώπης. Σήμερα, το ΕΚΝΕ αριθμεί περίπου 75 ενήλικα τακτικά μέλη, τα οποία συμβάλλουν στην προώθηση του θεσμού σε εθνικό επίπεδο εθελοντικά και απολύτως αφιλοκερδώς.

Συμμετοχή

Συμμετοχή στην Εθνική Συνδιάσκεψη μπορεί να δηλώσει κάθε Λύκειο των Νομών Αττικής, Αχαΐας και Αιτωλοακαρνανίας. Σαλαμίνος 10 546 25 Θεσσαλονίκη Τ: +30 69 59 22 32 43 E: eyp.greece@gmail.com E: www.eypgreece.org -3-

Τα ενδιαφερόμενα σχολεία καλούνται να δηλώσουν προς συμμετοχή όχι περισσότερα από δύο (2) βασικά μέλη και ένα (1) αναπληρωματικό, μέσω της διαδικασίας ηλεκτρονικής υποβολής αίτησης που περιγράφεται παρακάτω. Το αναπληρωματικό μέλος θα συμμετάσχει στο συνέδριο σε περίπτωση ακύρωσης της συμμετοχής βασικού μέλους του ίδιου σχολείου. Σημειώνεται ότι η αναπλήρωση αυτή γίνεται να λάβει χώρα έως την πρώτη μέρα του συνεδρίου, μέχρι την ολοκλήρωση των εγγραφών. Για την διασφάλιση της ποιότητας του συνεδρίου ο ανώτατος αριθμός των συμμετεχόντων μαθητών ανέρχεται στους 130. Συγκεκριμένα προβλέπονται 16 θέσεις για τους μαθητές των σχολείων των Νομών Αχαΐας και Αιτωλοακαρνανίας και 114 θέσεις για τους μαθητές των Λυκείων της Αττικής.

Σε περίπτωση που οι θέσεις πληρωθούν πριν την καταληκτική ημερομηνία υποβολής αιτήσεων, θα ενημερωθείτε σχετικά μετά το πέρας της περιόδου υποβολής αιτήσεων και κάθε επόμενη αίτηση συμμετοχής σχολείου θα καταχωρίζεται σε λίστα αναμονής, προς τυχόν αναπλήρωση άλλων σχολείων που ενδέχεται να ακυρώσουν την συμμετοχή τους.

Σημειώνουμε πως η περίοδος επιλογής των μαθητών απ’ το εκάστοτε σχολείο με τη διαδικασία που αυτό θέλει να ακολουθήσει είναι από Πέμπτη 24/01/2017 έως και Κυριακή 5/02/2017. Η διαδικασία υποβολής των ηλεκτρονικών αιτήσεων θα ξεκινήσει τη Δευτέρα, 6 Φεβρουαρίου 2017 στις 00:00 και θα διαρκέσει έως την Τετάρτη, 8 Φεβρουαρίου 2017 στις 23:59. Αιτήσεις που θα υποβληθούν εκτός αυτού του χρονικού διαστήματος δε θα θεωρηθούν έγκυρες. Παρακαλείσθε να συμπληρώσετε τις Αιτήσεις/Δηλώσεις Συμμετοχής στην ιστοσελίδα http://nsc.eypgreece.org/.

Μαζί με την παρούσα Εγκύκλιο Συμμετοχής, σας έχει αποσταλεί και έγγραφο με αναλυτικές οδηγίες συμπλήρωσης της ηλεκτρονικής φόρμας Αίτησης Συμμετοχής.

Μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μας για επιβεβαίωση της συμμετοχής σας και οποιαδήποτε διευκρίνηση χρειαστείτε στα τηλέφωνα που αναφέρονται στο τέλος της εγκυκλίου ή με e-mail στη διεύθυνση athens.nsc@eypgreece.org. Σαλαμίνος 10 546 25 Θεσσαλονίκη Τ: +30 69 59 22 32 43 E: eyp.greece@gmail.com E: www.eypgreece.org -4-

Εθνικές Συνδιασκέψεις Επιλογής

Βασικό πυλώνα λειτουργίας μιας Εθνικής Συνδιάσκεψης αποτελεί η κατανομή των συμμετεχόντων σε ομάδες, ή αλλιώς Επιτροπές, καθεμία από τις οποίες ασχολείται με την εξέταση ενός επίκαιρου ευρωπαϊκού ζητήματος. Έχοντας λάβει μέρος σε δραστηριότητες καλλιέργειας του ομαδικού πνεύματος, οι συμμετέχοντες, στη συνέχεια, εργάζονται στο πλαίσιο της Επιτροπής στην οποία έχουν κατανεμηθεί, προκειμένου να συμφωνήσουν στην δημιουργία μιας ομόφωνης Πρότασης Ψηφίσματος στο θέμα που τους έχει τεθεί προς συζήτηση. Στη συνέχεια, η Ολομέλεια της Συνδιάσκεψης συζητά, κρίνει και υιοθετεί ή απορρίπτει τις υποβληθείσες σε αυτή Προτάσεις, σε μία κατ’ ουσία γνήσια άσκηση δημοκρατίας.

Οι εγκεκριμένες από την Ολομέλεια Προτάσεις, που καθίστανται πια Ψηφίσματα κοινοποιούνται από το ΕΚΝΕ σε φορείς άσκησης εθνικής και ευρωπαϊκής πολιτικής.

Μετά την επιβεβαίωση των συμμετεχόντων, κάθε μαθητής θα συμπληρώσει φόρμα, στην οποία θα δηλώσει τα βιογραφικά στοιχεία καθώς και τις Επιτροπές της επιλογής του. Γλώσσα εργασίας της Συνδιάσκεψης είναι η Αγγλική. Διπλώματα Συμμετοχής θα χορηγηθούν τόσο σε όλους τους συμμετέχοντες και τους συνοδούς-καθηγητές όσο και στα σχολεία από τα οποία αυτοί προέρχονται.

Η 86η Διεθνής Σύνοδος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Νέων

Οι έξι (6) συμμετέχοντες με την κριθείσα ως άρτια παρουσία στην 35η Εθνική Συνδιάσκεψη Επιλογής θα προκριθούν και θα συμμετάσχουν στην 86η Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Νέων που θα λάβει χώρα το ερχόμενο Φθινόπωρο στην πόλη Τιφλίδα της Γεωργίας, με την συμμετοχή νέων από όλη την Ευρώπη. Η αξιολόγηση των συμμετεχόντων θα γίνει από τους Προέδρους των Επιτροπών της Συνδιάσκεψης καθώς και από Κριτική Επιτροπή, η οποία θα αποτελείται από καταξιωμένα μέλη του ΕΚΝ από την Ελλάδα.

Όσον αφορά τη συμμετοχή της ελληνικής αποστολής στην 86η Διεθνή Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Νέων, γίνονται προσπάθειες για την εξεύρεση χορηγών που θα ενισχύσουν την συμμετοχή των επιλεγέντων μαθητών. Σε περίπτωση μη ευόδωσης της προσπάθειας αυτής, τα έξοδα θα βαρύνουν τους επιτυχόντες μαθητές, τους οποίους και παροτρύνουμε να αναζητήσουν υποστήριξη φορέων ώστε να καλυφθούν τα έξοδα τους. Σαλαμίνος 10 546 25 Θεσσαλονίκη Τ: +30 69 59 22 32 43 E: eyp.greece@gmail.com E: www.eypgreece.org -5-

Δημήτρης

Δάβρης

Μυρτώ

Αποστολίδου

Υπεύθυνοι Καθηγητές

Είναι αναγκαίο να οριστεί ένας υπεύθυνος καθηγητής για την αποστολή του κάθε σχολείου, ο οποίος και θα έχει την ευθύνη της επικοινωνίας του σχολείου με τη διοργανωτική επιτροπή της Συνδιάσκεψης κατά τη διάρκεια της προετοιμασίας των μαθητών. Οι αποστολές σχολείων εκτός Αθηνών θα πρέπει να συνοδεύονται από τον υπεύθυνο καθηγητή. Παράλληλα προς το πρόγραμμα των συμμετεχόντων μαθητών, υπάρχει πρόβλεψη για ειδικό πρόγραμμα καθηγητών, το οποίο διεξάγεται στα ελληνικά.

Η συμμετοχή στην 35η Εθνική Συνδιάσκεψη Επιλογής συνεπάγεται αποδοχή των όρων και των διαδικασιών, όπως αυτά περιγράφονται στην παρούσα. Η αρμοδιότητα για την επίλυση τυχόν ανακυπτόντων ζητημάτων παραμένει στο Διοικητικό Συμβούλιο του Ε.Κ.Ν.Ε.

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να απευθύνεστε στην ηλεκτρονική διεύθυνση (e-mail) της Συνδιάσκεψης athens.nsc@eypgreece.org καθώς και στα παρακάτω τηλέφωνα των μελών της Διοργανωτικής Επιτροπής:

Σοφία-Ξένη Καθαρείου (Υπεύθυνη Επικοινωνίας με Σχολεία / Υπεύθυνη Διοργάνωσης): (+30) 69 40 900 282

Στέφανος Μαντζαρλής (Υπεύθυνος Διοργάνωσης): (+30) 69 83 48 97 08

Βασίλειος Μόρντο (Υπεύθυνος Διοργάνωσης): (+30) 69 48 00 38 48

Παναγιώτης Παπαναγιώτου (Υπεύθυνος Διοργάνωσης): (+30) 69 50 37 41 91

Σας ευχαριστούμε πολύ για το χρόνο σας και την προσοχή σας. Ελπίζουμε πως θα σας έχουμε κοντά μας.

Με εκτίμηση,

Η Πρόεδρος Ο Γ ε ν ι κ ό ς Γ ρ αμματέας

Σχολιάστε

Top