ΑΦΙΕΡΩΜΑ:Η ΚΑΤΑΡΑ ΤΗΣ ΟΜΟΡΦΙΑΣ

ΑΦΙΕΡΩΜΑ:Η ΚΑΤΑΡΑ ΤΗΣ ΟΜΟΡΦΙΑΣ

Η γυναίκα του Κανδαύλη

Ο Κανδαύλης ήταν ένας τύραννος που είχε μια πολύ όμορφη γυναίκα και ήθελε να το κοινοποιεί παντού. Έτσι διέταξε έναν πολύ έμπιστο υπηρέτη του να κρυφτεί πίσω από την πόρτα του υπνοδωματίου τους, ώστε τη στιγμή που εκείνη θα ξεντυνόταν, να τη δει και να διαπιστώσει κι ο ίδιος την ομορφιά της. Ο υπηρέτης υποχρεώθηκε χωρίς να το θέλει, να το κάνει. Ατυχώς όμως η γυναίκα του Κανδαύλη τον αντιλήφθηκε και αγανακτισμένη από την ιδέα του άνδρα της, διέταξε τον υπηρέτη ή να σκοτώσει τον Κανδαύλη ή θα τιμωρείτο ο ίδιος με θάνατο. Παρά τις προσπάθειες που έκανε ο υπηρέτης, για να αποφύγει αυτή τη διαταγή της βασίλισσας, δεν τα κατάφερε κι αναγκάστηκε να σκοτώσει τον Κανδαύλη. Η ομορφιά της γυναίκας του τελικά στάθηκε ολέθρια για τον Κανδαύλη.

Κορωνίδης Δημήτρης

Η Χιονάτη

Στον κόσμο των παραμυθιών η ομορφιά παίζει σπουδαίο ρόλο και πολλές φορές γίνεται αιτία βασάνων για το άτομο που την έχει. Ένα τέτοιο παράδειγμα είναι η Χιονάτη στο γνωστό παραμύθι ‘’Η Χιονάτη και οι επτά νάνοι’’. Η υπέρμετρη ομορφιά της Χιονάτης ήταν η αιτία σύγκρουσης με τη μητριά της. Απελπισμένη η Χιονάτη χάνεται στο δάσος. Έπειτα βρίσκεται στο σπίτι των επτά νάνων, αλλά και εκεί δεν βρίσκει ησυχία από τη ζήλια και το φθόνο της μητριάς της. Η Χιονάτη όμως τελικά βρίσκει καλύτερη τύχη με το βασιλόπουλο που μπήκε στη ζωή της.

Βασιλάκη Άννα

Η ιστορία του Νάρκισσου

Ήταν ένας ωραίος νέος από τη Βοιωτία. Σύμφωνα με την επικρατέστερη εκδοχή ο ωραίος Βοιωτός νέος, απασχολημένος να θαυμάζει την καθ” όλα άριστη σωματική του διάπλαση από τις όχθες ποταμού, στα νερά αυτού, δεν έδωσε καμία προσοχή ή δεν ανταποκρίθηκε στον εκδηλούμενο έρωτα της Νύμφης Ηχούς, η οποία και συνεχώς τον καλούσε. Αποτέλεσμα ήταν η μεν φωνή της Ηχούς να εξασθενεί συνέχεια σε τρόπο ώστε ν” ακούγονται μόνο οι τελευταίες συλλαβές και να σβήνει, ο δε Νάρκισσος να πεθαίνει αυτοθαυμαζόμενος στο νερό του ποταμού που το χρησιμοποιούσε ως κάτοπτρο.

Έτσι κατέληξε η λέξη νάρκισσος να σημαίνει τον ωραιοπαθή. Το συμπέρασμά μας είναι ότι η υπέμετρη ομορφιά καταντά ολέθρια, όταν χάνουμε την αίσθηση του μέτρου.

Καμπουράκη Ευτέρπη

Σχολιάστε

Top