Η Ελλάδα στην προεδρία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου

Η ΕΛΛΑΔΑ ΣΤΗΝ ΠΡΟΕΔΡΙΑ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ

Την 1η Ιανουαρίου του 2014 η Ελλάδα  ανέλαβε την Προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης και θα παραδώσει τη σκυτάλη στην Ιταλία την 1η Ιουλίου 2014. Είναι η πέμπτη φορά που η Ελλάδα αναλαμβάνει την Προεδρία της ΕΕ μετά την προσχώρησή της στις Ευρωπαϊκές Κοινότητες το 1981.

Η Προεδρία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου ουσιαστικά είναι μια ευθύνη προς την λειτουργία του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η προεδρία είναι κυλιόμενη και η κάτοχος χώρα αλλάζει κάθε έξι μήνες. Δεν υπάρχει μόνο ένας πρόεδρος, την ευθύνη την λαμβάνει η κυβέρνηση της κατόχου χώρας, η οποία επιτρέπει στη χώρα να επηρεάσει την πολιτική της ΕΕ κατά τη διάρκεια της θητείας της. Παρόλο που αλλάζει κάθε έξι μήνες, από το 2007 κάθε τρεις προεδρίες συνεργάζονται για ένα κοινό πολιτικό πρόγραμμα.

ee1

ΙΣΤΟΡΙΑ

Όταν ιδρύθηκε το Συμβούλιο, το έργο του ήταν ελάχιστο και η προεδρία εναλλάσσονται μεταξύ καθενός από τα έξι μέλη, κάθε έξι μήνες. Ωστόσο, δεδομένου του φόρτου εργασίας του Συμβουλίου, και επειδή αυξήθηκε και ο αριθμός των μελών, η έλλειψη συντονισμού μεταξύ δύο διαδοχικών θητειών εμπόδισε την ανάπτυξη των μακροπρόθεσμων προτεραιοτήτων για την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Για να διορθωθεί αυτή η έλλειψη συντονισμού, προβλήθηκε η ιδέα της συνεργασίας τριών διαδοχικών προεδριών πάνω σε ένα κοινό πολιτικό πρόγραμμα. Αυτό τέθηκε σε εφαρμογή το 2007 και προβλέπεται πλέον ρητώς στις Συνθήκες της ΕΕ μετά το 2009, με τη Συνθήκη της Λισαβόνας.

Μέχρι το 2009, η Προεδρία είχε αναλάβει την πολιτική ευθύνη σε όλους τους τομείς της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης και να διαδραματίσει έναν ζωτικής σημασίας ρόλο στην προώθηση των πολιτικών αποφάσεων υψηλού επιπέδου.

ee

ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ

Η Προεδρία, που μερικές φορές ανεπίσημα αποκαλείται Προεδρία της ΕΕ, έχει τον πρωταρχικό ρόλο στο να οργανώνει όλες τις συνεδριάσεις του Συμβουλίου. Το να δίνει λύσεις σε δυσκολίες που μπορεί να προκύψουν εντός της Ένωσης είναι επίσης πρωταρχική της ευθύνη. Την θέση του Προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου την έχει ο αρχηγός της κυβέρνησης της κατόχου χώρας.

ΛΙΣΤΑ ΠΡΟΕΔΡΙΩΝ ΕΛΛΑΔΟΣ

ΧΡΟΝΟΣ

ΕΞΑΜΗΝΟ

ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ ΥΠΟΥΡΓΟΣ

ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΕΣ

1983

Ιούλ-Δεκ

Γρηγόρης Βάρφης

-

1988

Ιούλ-Δεκ

Θεόδωρος Πάγκαλος

-

1994

Ιαν-Ιούν

Κάρολος Παπούλιας

-

2003

Ιαν-Ιούν

Γιώργος Παπανδρέου

-

2014

Ιαν-Ιούν

Ευάγγελος Βενιζέλος Δημήτρης Κούρκουλας

  • Ανάπτυξη – Απασχόληση – Συνοχή
  • Εμβάθυνση ΕΕ – Ολοκλήρωση Ευρωζώνης
  • Μετανάστευση-Σύνορα-Κινητικότητα
  • Θαλάσσιες Πολιτικές της Ε.Ε.

 

ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΛΟΓΟΤΥΠΟ ΤΟΥ  2014        

 

                                        ee2

Ειρήνη Μαριεττάκη

                                                      Ασημίνα  Προβατοπούλου 

                       

Σχολιάστε

Top