Η Πόλη των πόλεων

Δεν είναι εύκολο να γράψει κανείς για την Κωνσταντινούπολη. Μία πόλη στο σταυροδρόμι δύο Ηπείρων, δύο πολιτισμών, απλωμένη στις δύο πλευρές του Βοσπόρου. Την ονόμασαν «Πόλη των πόλεων» γιατί λίγες πόλεις στον κόσμο μπορούν να συγκριθούν μαζί της στην ομορφιά.

Η πόλη ονομαζόταν από την ίδρυσή της το 658 π.Χ. έως και το 330 μ.Χ. Βυζάντιο. Ο αυτοκράτορας Κωνσταντίνος Α΄, στα εγκαίνιά της το 330, την μετονόμασε Νέα Ρώμη, όνομα που όμως δεν επικράτησε, καθώς η πόλη έγινε γρήγορα γνωστή ως Κωνσταντινούπολη, από το όνομα του ιδρυτή της. Κωνσταντινούπολη ήταν η ονομασία μέχρι το 1923. Σήμερα, η διεθνής ονομασία της πόλης είναι Ιστανμπούλ, όπως μετονομάστηκε επίσημα από την Τουρκική Δημοκρατία το 1930. Η ετυμολογία του όρου δεν είναι γνωστή με βεβαιότητα. Περισσότερο αποδεκτή είναι η άποψη πως προέρχεται από τις ελληνικές λέξεις «εις την πόλη». Θεωρείται εξάλλου πιθανό πως, με δεδομένα τη σπουδαιότητα και το μέγεθός της, οι κάτοικοί της την αποκαλούσαν απλά «Πόλη», όπως αποκαλείται συχνά μέχρι σήμερα από τους Έλληνες.

Η Κωνσταντινούπολη είναι η πολυπληθέστερη ευρωπαϊκή πόλη με 18.000.000 κατοίκους. Δεν είναι μόνο η ιστορία της και η φυσική της ομορφιά που την κάνει ξεχωριστή. Μια εκδρομή στην Κωνσταντινούπολη διεγείρει όλες τις αισθήσεις. Ακούς τους ήχους της, τη φωνή του μουεζίνη, μυρίζεις τις οσμές της, εκείνες των μπαχαρικών, γεύεσαι τα φαγητά της Ανατολής (τα κεμπάπ, το χουνκιάρ μπεγεντί…) αλλά και τα ανατολίτικα γλυκά (καζάν ντιπί, κιουνεφέ και άλλα)˙ Βλέπεις τα καράβια τη νύχτα να περνούν τον Βόσπορο, που είναι αναμφίβολα το στολίδι της Πόλης.

Η Κωνσταντινούπολη είναι το σημαντικότερο πολιτιστικό κέντρο της Τουρκίας με σημαντικά αξιοθέατα. Επί της παλαιάς πόλης βρίσκεται το πολυτελέστατο ανάκτορο Τοπ Καπί, που υπήρξε επίσημη κατοικία σουλτάνων της Οθωμανικής αυτοκρατορίας. Σε μικρή απόσταση από το Τοπ Καπί δεσπόζει η Αγία Σοφία, δίπλα από την περιοχή του παλαιού ιπποδρόμου της Κωνσταντινούπολης, η οποία σήμερα αποτελεί δημόσιο πάρκο. Νοτιοδυτικά της Αγίας Σοφίας βρίσκεται το Μπλε Τζαμί, που συγκαταλέγεται στα αριστουργήματα της ισλαμικής αρχιτεκτονικής. Σημαντικά αξιοθέατα συναντώνται επίσης στη μοντέρνα πόλη, που οροθετείται από την περιοχή του Μπέηογλου (παλαιά συνοικία Πέρα). Η γέφυρα του Γαλατά συνδέει την περιοχή αυτή με την παλαιά πόλη, ενώ στη συνοικία του Γαλατά δεσπόζει ο ομώνυμος πύργος, ύψους περίπου 70 μέτρων.

Η σύγχρονη πόλη παρουσιάζει μια ξεχωριστή γοητεία. Αν και μουσουλμανική πλέον, δεν παύει παραδόξως να αποτελεί πόλη των αντιθέσεων. Πλούτος και φτώχια μαζί, γυναίκες με μαντήλες συγχρωτίζονται με άλλες ντυμένες μοντέρνα, ενώ περπατούν όλες μαζί την περίφημη κεντρική οδό, την Istiklal.

Η Πόλη είναι ο τόπος του πολιτισμού, της ιστορίας και των αντιθέσεων. Οι περισσότεροι λένε ότι αν πας μια φόρα στην Πόλη είτε θα την μισήσεις είτε είσαι «καταδικασμένος» να την αγαπάς για πάντα.

Κωνσταντίνος

IST (4)

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης