Εδιμβούργο…η «Αθήνα του Βορρά»

Η ομορφότερη πόλη του εξωτερικού που έχω επισκεφθεί είναι το Εδιμβούργο στη Σκωτία, γιατί έχει ξεχωριστή κουλτούρα, ωραία φύση και πολύ κόσμο.

Το επισκέφθηκα πριν από μερικά χρόνια γιατί σπούδαζε εκεί η ξαδέρφη μου. Ήταν το πρώτο μου ταξίδι στο εξωτερικό, πήγα με τον πατέρα μου με αεροπλάνο και πέρασα πολύ όμορφα. Θα ήθελα λοιπόν να σας πω λίγα λόγια για την πόλη αυτή, για την ιστορία της, τα αξιοθέατά της, τα μουσεία και τις ομορφιές της που μου άφησαν τις καλύτερες εντυπώσεις.

ΤοΕδιμβούργο (αγγλικά:Edinburg) είναι η πρωτεύουσα της Σκωτίας από το 1437 και η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της. Η πόλη αποτέλεσε μεγάλο κέντρο την εποχή του Διαφωτισμού χάρη στο Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου. Στην απογραφή του 2010, το Εδιμβούργο είχε συνολικό πληθυσμό 486.120 κατοίκων κι έτσι είναι η έβδομη μεγαλύτερη πόλη στο Ηνωμένο Βασίλειο. Η πόλη αποτελεί δημοφιλή τουριστικό προορισμό στην Ευρώπη κι έρχεται δεύτερη σε τουρίστες πόλη στο Ηνωμένο Βασίλειο, μετά το Λονδίνο.

Το Εδιμβούργο συχνά αποκαλείται «Αθήνα του Βορρά» για πολλούς λόγους. Μια πρώτη σύγκριση μεταξύ των δυο πόλεων φανέρωνε ότι είχαν την ίδια τοπογραφία, καθώς η Παλιά Πόλη του Εδιμβούργου αντιστοιχούσε με την Ακρόπολη στην Αθήνα. Κι οι δυο πόλεις βρίσκονταν σε πεδιάδα, που κατέληγε σε λιμάνι: ο Πειραιάς στην Αθήνα και το Λιθ (Leith) στο Εδιμβούργο. Επίσης, αφού η πόλη του Εδιμβούργου ήταν κέντρο του Διαφωτισμού, με προσωπικότητες όπως ο Ντέιβιντ Χιουμ κι ο Άνταμ Σμιθ, πολλοί ήλπιζαν πως θα επηρέαζε πολιτισμικά το Λονδίνο με τον ίδιο τρόπο που η Αθήνα επηρέασε τη Ρώμη.

Σχετικά με τα κυριότερα αξιοθέατα της πόλης, πρέπει να επισκεφθεί κανείς τον κεντρικό πεζόδρομο Royal Mile και τα όμορφα μαγαζάκια κατά μήκος του, το δρομάκι Ramsay Lane δίπλα στο Κάστρο με τα πανέμορφα και πανάκριβα σπίτια, τον Καθεδρικό Ναό του Αγίου Αιγιδίου (St Giles’ Cathedral) με τον πολύ όμορφο διάκοσμο στο εσωτερικό του, την οικία-μουσείο του θρησκευτικού μεταρρυθμιστή Τζον Νοξ (John Knox House) από το 1490, το Σοκάκι της Μαίρη Κινγκ (The Real Mary King’s Close) και τις ιστορίες που το συνοδεύουν, τα υπόλοιπα closes όπως το White Horse Close, το Advocate’s Close και το Dunbar’s close, τον Ναό Κανονγκέιτ, το όμορφο κοιμητήριο Γκρεϊφράιαρς αλλά και το αγαλματάκι του πιστού σκύλου Greyfriars Bobby με τη συγκινητική ιστορία που το συνοδεύει, το Τρον Κερ  (Tron Kerk), την όμορφη και πολύχρωμη οδό Victoria St, την ιστορική περιοχή του Grassmarket, την οδό Cockburn St. με τα γουστόζικα μαγαζάκια και εστιατόρια που οδηγεί στον σιδηροδρομικό σταθμό Waverley Station.

Το Κάστρο δεσπόζει στον ορίζοντα της πόλης σκαρφαλωμένο για αιώνες πάνω στον επιβλητικό βράχο σε περίοπτη θέση και διαθέτει μακρά ιστορία. Το παλαιότερο κομμάτι του, το παρεκκλήσι St Margaret’s Chapel, χρονολογείται στον 12ο αιώνα. Το κομμάτι The Great Hall κτίστηκε από τον James IV γύρω στο 1510, ενώ το Half Moon Battery από τον Regent Morton στα τέλη του 16ου αιώνα. Τέλος το Εθνικό Πολεμικό Μουσείο (Scottish National War Memorial) που αποτελεί μέρος του Κάστρου, μετά τον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο.

Το παλάτι του Holyroodhouse είναι η επίσημη κατοικία του Βασίλισσα του Εδιμβούργου και ήταν συχνά στο κέντρο της ιστορίας της Σκωτίας: εκεί ήταν όπου ο James II και ο James IV παντρεύτηκαν, όπου στέφθηκαν ο James V και ο Charles I, και όπου έμεινε ο «Bonnie Prince Charlie» το 1745. Όταν το Queen’s μακριά, η δημόσια πρόσβαση επιτρέπεται στα εκπληκτικά Historic Apartments (πρώην σπίτι της Mary Queen of Scots) και στο State Apartments, διάσημο για την εκλεκτή επίπλωση, τις ταπετσαρίες και τις γύψες.

Η Μεγάλη Πινακοθήκη παρουσιάζει πορτρέτα των βασιλέων της Σκωτίας, τόσο θρυλικές όσο και πραγματικές. Η Γκαλερί της Βασίλισσας, που άνοιξε το 2002 στο πλαίσιο των εορτασμών του Golden Jubilee, φιλοξενεί μεταβαλλόμενες εκθέσεις από τη Βασιλική Συλλογή. Η γειτονική μονή Holyrood του 12ου αιώνα ιδρύθηκε από τον βασιλιά Δαβίδ Ι.

Στα 820 πόδια, το κάθισμα του Arthur είναι το υψηλότερο σημείο στο πάρκο Holyrood των 640 στρεμμάτων. Η εκπληκτική θέα από την κορυφή περικλείει όλη την πόλη μέχρι το στόμα της Forth. Ο ευκολότερος τρόπος είναι από το Dunsapie Loch του πάρκου. Επίσης, εύκολο να αναρριχηθούν είναι τα δραματικά Salisbury Crags, μια σειρά από βράχια των 151 ποδιών δίπλα στο Seat Arthur. Άλλα χαρακτηριστικά σε αυτό το τεράστιο πάρκο είναι οι αρχαίες καλλιεργητικές βεράντες, μερικά από τα παλαιότερα και καλύτερα διατηρημένα παραδείγματα των αρχαίων γεωργικών πρακτικών στη Σκωτία, και τα γραφικά ερείπια του παρεκκλησίου του μεσαιωνικού Αγίου Αντωνίου.

Ιδιαίτερα σημαντικό τέλος είναι το ετήσιο φεστιβάλ μουσικής και χορού του Εδιμβούργου τον Αύγουστο, που είναι από τα σημαντικότερα της Ευρώπης. Πολύ ενδιαφέρον μου φάνηκε επίσης το μουσείο των ψευδαισθήσεων που ήρθε πρόσφατα και στην χώρα μας.

ΒΑΣΙΛΗΣ

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης