
Tο Πάσχα (Πεσάχ-Πέρασμα) ένα εβραϊκό έθιμο που έχει να κάνει με το πέρασμα των εβραίων που ο Μωυσής τους ελευθέρωσε από τη σκλαβιά των Αιγυπτίων. Ο λόγος που σφάζεται το Πάσχα και σουβλίζεται το αρνί είναι επειδή στην 7η πληγή του φαραώ ο θεός των εβραίων, ο Γιαχβέ έστειλε τον άγγελό του να σκοτώσει τα παιδιά των Αιγύπτιων ώστε να αφήσει ελεύθερο τον λαό του. Για κάποιο περίεργο λόγο το γιορτάζουμε στον χριστιανισμό. Όμως λέμε ότι το αρνί που θυσιάζουμε το Πάσχα συμβολίζει τον Χριστό που θυσιάστηκε για εμάς.
Στην αρχαία Ελλάδα υπήρχε μια αντίστοιχη εορτή τα Αδώνια μυστήρια προς τιμήν του ‘Αδωνι. Εορτάζονταν κάθε χρόνο την άνοιξη κατά την πρώτη πανσέληνο μετά την εαρινή ισημερία.
Τον Άδωνη τον διεκδικούσαν δυο θέες η Περσεφόνη και η Αφροδίτη λόγω της ομορφιάς του και αυτή η θεϊκή διαμάχη ρυθμίστηκε από τον θεό Δια. «Απόσπασμα 62
- Κατθνάσκει, Κυθέρηα
κατθνάσκει, Κυθέρη᾿, ἄβρος Ἄδωνις· τί κε θεῖμεν;
καττύπτεσθε, κόραι, καὶ κατερείκεσθε χίτωνας.
Σαπφώ-Απόσπασμα 62
Κανονίστηκε ο Άδωνις να μένει το 1/3 του χρόνου στον Κάτω κόσμο με την Περσεφόνη και το άλλο ένα τρίτο στον επάνω κόσμο με την Αφροδίτη. Το δε απομένον τρίτο το επέλεγε εκείνος.
Τη δεύτερη ημέρα των Αδωνιών ήταν μέρα χαράς και εορτασμού για την Ανάσταση του θεού, κατά την οποία θυσίαζαν αγριόχοιρους και έτρωγαν πλούσια γεύματα.
Τίποτα όμως δεν ήταν τυχαίο και όλα ήταν συμβολικά Ο Άδωνις αποτελεί προσωποποίηση του μυστηρίου της βλάστησης και η γιορτή του είναι μια τελετουργία που αποβλέπει στην αναζωογόνηση της γης με την βοήθεια του νερού. Ο θάνατός του αντιπροσωπεύει το μαρασμό της φύσης ,κατά την διάρκεια του χειμώνα, και η Ανάσταση του, την αναγέννηση με τον ερχομό της άνοιξης.
Ευχαριστούμε την κα Παναγιώτου Ζωή για την ευγενική παραχώρηση της εργασίας Β΄Τετραμήνου των μαθητών της Γ.Μ, Ζ.Α.
Πηγή: https://archaia-ellada.blogspot.com/2014/04/blog-post_9400.html