Ένα βιβλίο από μαθήτρια μας. Τεύχος1

ΑΠΟ: Οι μικροί μας δημοσιογράφοι - Απρ• 02•17

Τα χρονικά της Προϊστορίας

Γράφτηκε από την Ράνια  Κοκράνη, Β2

Τεύχος 1

Στην φωλιά του Ερύοπα

  Ο συναγερμός χτυπάει. Όλοι έτοιμοι στην θέση τους στο πιλοτήριο του «KRONOS».                                                    -Ελάτε, δεν έχουμε χρόνο. Πρέπει να μπούμε στη χρονοδίνη.  Δεν πρέπει να αφήσουμε τον Παυσανία να πάρει το πέμπτο κομμάτι του Γκέντροξ πριν από εμάς, αναφωνεί ο Γκραντ.                                                                 -Κινητήρες σε λειτουργία, λέει η Σέλλεϊ.

-Εποχή;, ρωτάει ο Άλεξ.

-Σύμφωνα με τον Περικλή Ύστερη Λιθανθρακοφόρα, απαντάει η Ληαίλλυν.

-Έτοιμα όλα;, ρώτησε ο Γκραντ.

-Ναι, τον επιβεβαιώνουν όλοι με μια φωνή.

-Εντάξει, 5…4…3…2…1…Χρονοδίνη!

Το «KRONOS»  είχε περάσει στην ταχύτητα του φωτός, στον δρόμο του για ένα ταξίδι πίσω στον χρόνο.               – Δεν φτάνει που έδιωξαν τον Παυσανία, συνεχίζει τώρα. Εμείς έχουμε τώρα τα τρία  κομμάτια και ο Παυσανίας το τέταρτο. Παρά τρίχα γλιτώσαμε αυτό που έγινε την προηγούμενη, διαπιστώνει η Σέλλεϊ με τον αδερφό της, τον Άλεξ.

Η Ληαίλλυν, η μητέρα τους, συνεχίζει.

-Καλύτερα να επικεντρωθούμε στους κινδύνους που θα αντιμετωπίσουμε στην Λιθανθρακοφόρα. Αυτή την περίοδο έχει άφθονη υγρασία και ζέστη στην ξηρά, γεγονός το οποίο ευνόησε την ανάπτυξη μεγάλων δασών από πελώριες φτέρες και άλλα φυτά. Τα ζώα της εποχής, κυρίως τα έντομα, είχαν τεράστιο μέγεθος. Είναι πιθανό να δούμε Μεγάνευρα και Αρθρόπλευρα…

Η Σέλλεϊ και ο Άλεξ ανατρίχιασαν.

- Ελπίζω να μην τα συναντήσουμε, είπε ο Άλεξ.

-Κακή σας τύχη παιδιά, αυτή την εποχή εμφανίστηκαν οι σκορπιοί και οι αράχνες.                                                     -  Εχ… προτιμώ να συναντήσω Ηωγυρίνο παρά σκορπιό, απάντησε η Σέλλεϊ.                                                                  -  Ναι, μέχρι και ο Ερύοπας είναι προτιμότερος, την συμπλήρωσε ο Άλεξ.                                                                – Ελπίζω να βρω Υλονόμο. Πάντα ήθελα να δω έναν, είπε πάλι η Σέλλεϊ.

Τα τουατάρα είναι οι τελευταίοι ζωντανοί εκπρόσωποι της ομάδας των Ρυγχοκέφαλων. Ζούνε μόνο σε μερικά νησιά και σε αντίθεση με άλλες σαύρες τα τουατάρα είναι δραστήρια και σε θερμοκρασίες των 13 βαθμών Κελσίου.

-Δηλαδή ο Ρόρι δεν σου φτάνει, θες άλλη σαύρα τώρα;, παρατήρησε ο Άλεξ που κρατούσε το τουατάρα του, τον Ρόρι. Τον ακολουθούσε από τότε που ο Άλεξ τον έσωσε.

- Παιδιά, αρκετά σε λίγο φτάνουμε. Απλώς προσέχετε, εντάξει;, τους διέκοψε ο Γκραντ, ο πατέρας τους.

Η Μεγάνευρα, η Αρθρόπλευρα, ο Ηωγυρίνος , ο Ερύοπας και ο Υλονόμος είναι από τα ζώα που εμφανίστηκαν κατά την Λιθανθρακοφόρα περίοδο, την «εποχή των γιγάντων».

Με γυρισμένη την πλάτη ο ένας στον άλλο, συμφώνησαν.

Στο παράθυρο είδαν ένα βραχώδες τοπίο, ένα αραιό δάσος με πανύψηλα δέντρα σαν μπαομπάμπ και σεκόγιες, ίσως και πιο ψηλά, κι έναν βάλτο δίπλα. Ήταν πιο  πιθανό να συναντήσουν ερπετά παρά γιγάντια έντομα.

- Για να είμαστε εδώ, σε αυτό το σημείο, το Γκέντροξ πρέπει να είναι κάπου εδώ, διαπίστωσε ο Άλεξ.

Κοίταξαν κοντά στα δέντρα, στις ρίζες, στις κουφάλες. Η Σέλλεϊ κοίταξε στις ρίζες ενός ξεραμένου δέντρου δίπλα στον βάλτο.

- Βρήκα το πέμπτο κομμάτι του Γκέντροξ, υπάρχει όμως ένα μικρό πρόβλημα.

Ένας  Ερύοπας  που κοιμόταν, ήταν τυλιγμένος γύρω του.                                                                                              -  Πρέπει να το πέρασε για πέτρα.

-  Πως θα πάρουμε το Γκέντροξ χωρίς να τον ξυπνήσουμε;, αναρωτήθηκαν.

-  Έχω μια ιδέα που είναι κάπως επικίνδυνη. Για κοιτάξτε γύρω, υπάρχουν πολλά βράχια. Το μόνο που πρέπει να κάνουμε είναι να βρούμε ένα βράχο ίδιου σχήματος. Θα τον τοποθετήσουμε απαλά και την ίδια που τον βάζουμε, θα τραβήξουμε το κομμάτι του Γκέντροξ. Το μόνο κακό είναι ότι αν ξυπνήσει πιθανόν θα μας κυνηγήσει, διατύπωσε το σχέδιο του ο Άλεξ.

Ερύοπας σημαίνει » μακριά (τραβηγμένη) όψη.

- Δυστυχώς είναι η μόνη διαθέσιμη  λύση μας. Αν έχετε άλλη ιδέα  να την πείτε τώρα, συνέχισε ο Γκραντ, βλέποντας την απροθυμία τους.

- Λοιπόν τι περιμένουμε ;  Ας ξεκινήσουμε!, λέει ο Άλεξ.

Δεν τους ήταν δύσκολο να βρουν αυτό που έψαχναν. Η Σέλλεϊ γύρισε κρατώντας έναν ωοειδή βράχο. Ο αδερφός της την κοίταξε πονηρά. Τον κοίταξε κι αυτή απορημένη  έχοντας ένα κακό προαίσθημα για αυτό που θα ακολουθούσε.

Την επόμενη στιγμή βρέθηκε η μισή μέσα στην φωλιά του Ερύοπα.                                                                            -  -  Ποιανού σχέδιο είπαμε ότι είναι αυτό;, παραπονέθηκε η Σέλλεϊ.

Ο Άλεξ απέξω της έδινε οδηγίες. » Εντάξει Σέλλεϊ, αργά και σταθερά, ακούμπησε την πέτρα στο έδαφος με το ένα χέρι. Ταυτόχρονα τράβηξε γρήγορα το κομμάτι. Εντάξει;»  της λέει. «Ξέρεις, μπορώ να το κάνω και χωρίς να μου δίνεις οδηγίες.», του απαντάει. Όταν άφησε την πέτρα, ο Ερύοπας φάνηκε σαν να ξυπνάει, όμως ξανατυλίχθηκε γύρω από τον καινούργιο του βράχο.      – Σέλλεϊ, όλα καλά εκεί μέσα;, την ρώτησαν.

Βγαίνοντας από την φωλιά  λέει: » Αποστολή εξετελέσθη» και σήκωσε ψηλά το κομμάτι του Γκέντροξ.

Καθώς έμπαιναν στο «KRONOS», έφτασε ο Παυσανίας με ένα όχημα και άρχισε και αυτός να ψάχνει.

-  Τι λέτε να μείνουμε να δούμε την αντίδραση του Παυσανία μόλις βρει μια πέτρα. Έτσι κι αλλιώς δεν θα μας δει, είμαστε σε λειτουργία απόκρυψης, πρότεινε ο Άλεξ  και  οι  Ζάππα  συμφώνησαν.

Ο Παυσανίας  έκανε γρήγορη σκέψη και έψαξε στην φωλιά. Χωρίς να κοιτάξει  τον  «φρουρό» της, τράβηξε τον βράχο και αγανάκτησε μόλις το είδε. Όμως όταν κοίταξε πίσω του είδε έναν θυμωμένο Ερύοπα, έτοιμο να επιτεθεί. Μες στον τρόμο του, άρχισε να τρέχει και ο Ερύοπας τελικά είναι πιο γρήγορος από όσο φαίνεται. Ο Παυσανίας έπεσε μέσα στον βάλτο, και οι Ζάππα μέσα στο «KRONOS» γελούσαν με την σκηνή. Ο κυνηγημένος μη γυρνώντας την πλάτη στο ερπετό, άφησε την πέτρα πίσω στην φωλιά.  Όταν τον άφησε ήσυχο και οι Ζάππα είχαν  φύγει, ο Παυσανίας έμεινε να στέκεται σαστισμένος  και τότε κατάλαβε ποιός του την είχε στήσει. Φώναξε τόσο δυνατά που ξύπνησε όλο το δάσος. Εν τω μεταξύ οι Ζάππα κατευθυνόταν προς τον Περικλή για το επόμενο στοιχείο.

Ωστόσο η ιστορία δεν ξεκινά εδώ…

Top