Υπάρχουν άραγε ανδρικά και γυναικεία επαγγέλματα;

andrgynΣτο παρελθόν είχε επικρατήσει η αντίληψη που χώριζε τα επαγγέλματα σε ανδρικά και γυναικεία και απέκλειε τη γυναίκα από κάποια επαγγέλματα που απαιτούσαν δυναμισμό και πνευματικό μόχθο. Έτσι τη γυναίκα τη θεωρούσαν κατώτερη και ανίκανη να σταθεί αντάξια σε πολλά επαγγέλματα.
Όμως η εξέλιξη της τεχνολογίας και γενικά της κοινωνίας διέψευσε αυτές τις θεωρίες. Με την είσοδο λοιπόν του αυτοματισμού αναδείχθηκε η αξία της γυναίκας, αφού η μυϊκή δύναμη δεν αποτελεί πλέον πρόβλημα διαχωρισμού των επαγγελμάτων.
Επιπρόσθετα οι γυναίκες και οι άνδρες έχουν ισότιμη εκπαίδευση και έτσι οι γυναίκες δεν υστερούν σε πνευματικό επίπεδο. Βέβαια όλα αυτά αποτελούν εκφάνσεις ρατσιστικής ιδεολογίας. Αυτό τον ρατσισμό τον έχουν δημιουργήσει διάφοροι παράγοντες που θα ήταν αξιοσημείωτο να αναφερθούν.
Αρχικά τα ΜΜΕ υποτιμούν τη γυναίκα. Συνήθως την προωθούν για διαφημίσεις και τη χρησιμοποιούν για εμπορικούς και κερδοσκοπικούς λόγους. Ακόμα πολλές φορές τα ΜΜΕ προβάλλουν τη γυναίκα αδύναμη και ανήμπορη χωρίς τον άνδρα, ενισχύοντας περισσότερο την αξία του.
Εκτός αυτού όμως από το παρελθόν κυριαρχεί ο μύθος πώς οι γυναίκες πρέπει να είναι σωστές νοικοκυρές και μητέρες. Αυτό το έχουν δηλώσει και με κάποια ρητά όπως: ‘Η καλή νοικοκυρά είναι δούλα και κυρά’. Έτσι πολλές γυναίκες περιθωριοποιήθηκαν από το χώρο εργασίας τους και όχι την καριέρα τους. Στις μέρες μας αυτές τις παλαιομοδίτικες αντιλήψεις προσπαθούν κάποιοι να τις καταρρίψουν. Έτσι λοιπόν έχουν δημιουργηθεί κάποιες φεμινιστικές ομάδες που υπηρετούν και υποστηρίζουν τα δικαιώματα των γυναικών. Αυτά τα κινήματα έχουν εδώ και κάποια χρόνια καταφέρει πολλά για την ισότητα του άνδρα και της γυναίκας. Βέβαια δεν αρκούν τα φεμινιστικά κινήματα για την πραγματική ισότητα
Απαραίτητη προϋπόθεση είναι η αλλαγή νοοτροπίας των ανδρών. Δεν μπορούν να παραγκωνίζουν και να περιθωριοποιούν τη γυναίκα και να την θεωρούν κατώτερη από αυτούς.
Επίσης μέσω του σχολείου και της οικογένειας το παιδί θα πρέπει να καλλιεργεί το σεβασμό προς την ανθρώπινη οντότητα ανεξαρτήτως φύλου ή κοινωνικής τάξης.
Μετά από αυτά καταλήγουμε στο συμπέρασμα πως ακόμα και σήμερα δεν υπάρχει ισοτιμία φύλων. Κατά τη γνώμη μου τα επαγγέλματα δε θα πρέπει να χωρίζονται σε ανδρικά και γυναικεία. Στις μέρες μας όλα αυτά είναι δυνατά και δεν υπάρχει πνευματική ή οποιαδήποτε άλλη κατωτερότητα μεταξύ των φύλων.

ΒΙΚΥ ΜΠΑΡΟΥΣΗ

Σχολιάστε

Top