Επίσκεψη στο Εθνολογικό μουσείο Θράκης

Το Εθνολογικό μουσείο Θράκης στεγάζεται σε ένα πέτρινο νεοκλασικό κτήριο του 1899 στην Αλεξανδρούπολη. Λειτουργεί σαν μουσείο από τον Οκτώβριο του 2002.Το κτήριο ήταν η εξοχική κατοικία του Μιλτιάδη Αλτιναλμάζη. Σήμερα το μουσείο διαθέτει μία συλλογή που αποτελείται από 5.500 αντικείμενα από τα οποία τα 500 εκτίθενται στις αίθουσές του. Οι θεματικές ενότητες του μουσείου είναι:

  • Ενδυματολογική
  • Μουσική και λατρεία στη Θράκη
  • Ζαχαροπλαστική
  • Χάλκινα και πήλινα
  • Υφαντά
  • Καλλιέργεια της γης

 

Το μουσείο υλοποιεί κάθε χρόνο πολλά εκπαιδευτικά προγράμματα για παιδιά. Ένα από αυτά που  παρακολουθήσαμε τα 2 Τμήματα της Στ΄ Τάξης είχε τίτλο:

Θρακιώτικη κουζίνα

Αρχικά χωριστήκαμε σε ομάδες τα παιδιά των δύο τμημάτων και παίξαμε ένα παιχνίδι γνωριμίας. Στη συνέχεια σε κύκλο, συζητήσαμε για τη Γεωγραφία, την κουλτούρα, τις καιρικές συνθήκες και την ιδεολογία που επηρεάζουν την κουζίνα και γενικότερα τις διατροφικές συνήθειες μιας περιοχής. Κατόπιν χωρίστηκε το κάθε τμήμα σε 4 ομάδες των 5 παιδιών, πήρε η κάθε ομάδα από ένα συγκεκριμένο  θέμα και έπρεπε να βρει κάποια στοιχεία και πληροφορίες, αφού ερευνήσει στο χώρο του Μουσείου, για το θέμα που δούλευε. Στο τέλος μαγειρέψαμε και φτιάξαμε ένα γλύκισμα νηστίσιμο (μερέντα με ταχίνι, μέλι, κουβερτούρα και φουντούκια) απλό αλλά νόστιμο, το βάλαμε πάνω σε μπισκότο και το φάγαμε.

 

 

Περάσαμε πολύ ωραία και ταυτόχρονα μάθαμε πράγματα για την ιστορία της περιοχής μας. Θα θέλαμε πολύ να ξαναεπισκεφτούμε το μουσείο.

Με εκτίμηση

οι μαθητές της ΣΤ΄ τάξης του 10ου Δημοτικού Σχολείου Αλεξανδρούπολης.