Άρνισσα, ένα γραφικό χωριό της Βεγορίτιδας, από τους φίλους μας στην Πέλλα

Αγαπητοί μας φίλοι,

Σας ευχαριστούμε πολύ για την επιστολή σας και θα θέλαμε με μεγάλη χαρά να σας απαντήσουμε.

Η Άρνισσα είναι ένα πανέμορφο χωριό με 1500 κατοίκους περίπου και βρίσκεται στον Νομό Πέλλας, στην Κεντρική Μακεδονία. Απλώνεται στις  βορειοανατολικές όχθες της λίμνης Βεγορίτιδας και στους πρόποδες του όρους Βόρα(Καϊμακτσαλάν). Το υψόμετρο της είναι 560 μέτρα. Απέχει  22 χλμ. από την Έδεσσα που είναι η έδρα του Νομού. Από το 1894 περνάει το τρένο μέσα από το χωριό μας(γραμμή Μοναστηρίου – Θεσσαλονίκης). Γύρω από αυτήν βρίσκονται μικρότερα χωριά όπως: ο Ν. και Π. Άγιος Αθανάσιος, τα Ξανθόγεια,  η Περαία,  η Παναγίτσα, το Κάτω Γραμματικό και η Ζέρβη. Το χωριό μας διαθέτει Κέντρο Υγείας,  Κ.Ε.Π , υπηρεσίες  του Δήμου, όλες τις  βαθμίδες εκπαίδευσης, φαρμακείο και γήπεδα. Επίσης υπάρχει ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Άρνισσας και ο Γυναικείος Συνεταιρισμός παραδοσιακών προϊόντων. Έχουμε 4 εκκλησίες και μια πολύ καλά οργανωμένη αγορά από πολλά μαγαζιά.

 ΤΑ ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ ΤΟΥ ΧΩΡΙΟΥ ΜΑΣ

ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΆΡΝΙΣΣΑΣ

Το σχολείο μας είναι 6/θέσιο. Είναι από πέτρα και χτίστηκε το 1952 σε ένα ύψωμα του χωριού. Έχει μια μεγάλη βιβλιοθήκη, αίθουσα εικαστικών και τραπεζαρία. Αποτελείται από 85 μαθητές περίπου και 15 εκπαιδευτικούς. Διαθέτει μια πολύ μεγάλη αυλή, στην οποία είναι σχεδιασμένο το παιχνίδι του φόρσκουερ, ένα γήπεδο μπάσκετ και έναν πευκώνα. Το σχολείο μας εκδίδει μια εφημερίδα και την αρθρογραφεί η συντακτική ομάδα με το όνομα «Τα Ανήσυχα Μολύβια». Το σχολείο μας παίρνει μέρος σε πολλούς διαγωνισμούς και εκδηλώσεις.

Η ΛΙΜΝΗ ΒΕΓΟΡΙΤΙΔΑ

Η λίμνη μας είναι η πιο βαθιά και η τρίτη μεγαλύτερη λίμνη στην Ελλάδα. Ανήκει σε δυο νομούς, Φλώρινας και Πέλλας και σε δυο Δήμους, Έδεσσας και Αμυνταίου. Παλαιότερα η στάθμη της λίμνης είχε ανέβει ψηλότερα και κάλυπτε το μισό χωριό. Η λίμνη μας φιλοξενεί και πολλά είδη ψαριών και πτηνών όπως γουλιανούς, τούρνες, γριβάδια, καραβίδες, κορμοράνους, αργυροπελεκάνους,  φαλαρίδες κ.α. Εκεί υπάρχει και ένα τζαμί από την περίοδο της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας.

ΤΑ ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΚΟΝΤΑ ΣΤΟ ΧΩΡΙΟ

ΠΑΛΑΙΟΣ ΑΓΙΟΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ

Λέγεται «παλαιός» γιατί οι κάτοικοί του τον εγκατέλειψαν στις αρχές της δεκαετίας του ‘80 και μεταφέρθηκαν στο νέο οικισμό του Αγίου Αθανασίου που δημιουργήθηκε πολύ κοντά στο παλιό χωριό. Όμως, η ομορφιά του παλαιού χωριού και η δημιουργία του χιονοδρομικού κέντρου του Καϊμακτσαλάν, βοήθησαν στο να «ξαναζωντανέψει» ο αρχικός οικισμός και να φτιαχτεί ένα νέο κορυφαίο τουριστικό θέρετρο.

ΧΙΟΝΟΔΡΟΜΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΚΑΪΜΑΚΤΣΑΛΑΝ (ΒΟΡΑΣ)

Το χιονοδρομικό βρίσκεται 20χλμ. από την Άρνισσα, στα όρια του Νομού Πέλλας που είναι  στα σύνορα. Το βουνό έχει ύψος 2524 μ. Στην κορυφή του βρίσκεται το εκκλησάκι του Προφήτη Ηλία.

  ΚΑΤΑΡΡΑΚΤΕΣ ΤΗΣ ΕΔΕΣΣΑΣ 

Οι Καταρράκτες αποτελούν το σύμβολο της Έδεσσας. Δημιουργήθηκαν έπειτα από έναν ισχυρό σεισμό πριν από 700 χρόνια περίπου. Κύρια πηγή αυτών αποτελεί ο Υγροβιότοπος Άγρα-Βρυττών –Νησίου και ο ποταμός Εδεσσαίος.

ΑΕΡΟΛΕΣΧΗ ΕΔΕΣΣΑΣ

Η Αερολέσχη είναι 7χλμ. μακριά από την Άρνισσα και βρίσκεται κοντά στο χωριό της Ζέρβης. Ιδρύθηκε το 1974. Διαθέτει και λειτουργεί το αεραθλητικό κέντρο Μακεδονίας – Θράκης με κύρια ασχολία τον αεραθλητισμό. Εκεί πετάνε ανεμόπτερα, μονοκινητήρια αεροπλάνα και γίνονται πτήσεις με αλεξίπτωτα πλαγιάς(παρά πέντε).

 

Μπορείτε να δοκιμάσετε και τα προϊόντα που παράγει το χωριό μας όπως κεράσια, μήλα και ροδάκινα, αλλά και τα προϊόντα που παρασκευάζει ο Συνεταιρισμός Γυναικών Άρνισσας. Οι πλατείες και η λίμνη είναι για μας τα κυριότερα σημεία συνάντησης τα απογεύματα και το καλοκαίρι. Εκεί παίζουμε και κάνουμε βόλτες με τα ποδήλατά μας.

 

Σας προτείνουμε εάν δεν έχετε επισκεφτεί ακόμα το όμορφο χωριό μας,  να το βάλετε στους μελλοντικούς  προορισμούς σας. Σας περιμένουμε!

Για το Δημοτικό Σχολείο της Άρνισσας

ΚΕΙΜΕΝΟ: Δημήτρης Λιάσης – ΣΤ` τάξη   

ΝΑΙ Άρνισσα - Έδεσσα και λίμνη_Δέσποινα

Καλλιέργειες - βουνό_Ελένη

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης