ΤΟ ΕΠΟΣ ΤΟΥ ’40

ΤΟ ΕΠΟΣ ΤΟΥ ’40

Μια απο τις σπουδαιότερες μέρες της ελληνικής ιστορίας είναι η 28η Οκτωβρίου του 1940,γι αυτό και κάθε χρόνο αυτή τη μέρα γιορτάζει το έθνος μας.
Ο πόλεμος του 1940 ή αλλιώς το Έπος του ’40 και οι μεγάλες νίκες που κατάφεραν οι Έλληνες ενναντίον των Ιταλών,γιορτάζονται κάθε χρόνο στις 28 Οκτωβρίου,την ημέρα που οι Ιταλοί έστειλαν τελεσίγραφο στον Ιωάννη Μεταξά,με το οποίο η ιταλική κυβέρνηση απαιτούσε την ελεύθερη διέλευση των στρατευμάτων της στον ελληνικό χώρο,στο οποίο ο πρωθυπουργός απάντησε αρνητικά.
Στον πόλεμο του ’40 η Ελλάδα αναγκάστηκε να αντιμετωπίσει τέσσερις εισβολείς : την Ιταλία,τη Γερμανία,τη Βουλγαρία και την Αλβανία.Οι Έλληνες εμπιστεύτηκαν στα χέρια της Παναγίας τον αγώνα και ήταν τόση η πίστη τους,ώστε την έβλεπαν να τους εμψυχώνει καθώς πολεμούσαν στα χιονισμένα βουνά της Πίνδου και της Αλβανίας.
Μετά την άρνηση του Έλληνα πρωθυπουργού,οι ιταλικές στρατιωτικές δυνάμεις άρχισαν τις στρατιωτικές επιχειρήσεις εισβολής στην Ελλάδα.Ο πόλεμος έγινε σε πολλά σημεία:στην Ήπειρο,στη Δυτική Μακεδόνια,στην Πίνδο,στην Αλβανία,στην Αττική,στη Θράκη και στην Κρήτη.
Τα προβλήματα που αντιμετώπισαν στο μέτωπο οι στρατιώτες ήταν πολλά.Το κρύο,το πυκνό χιόνι,η έλλειψη φαγητού,οι ψείρες.Οι πιο σοβαρές ελλείψεις όμως ήταν σε όλμους,μεταφορικά μέσα και αντιαρματικό πυροβολικό.
Οι σπουδαιότερες νίκες των Ελλήνων στρατιωτών σε βάρος των Ιταλών ήταν στο έδαφος της Βορείου

Ηπείρου,στην οροσειρά της Πίνδου,στη Δυτική Μακεδονία,στην Κορυτσά.
Κάθε χρόνο αυτή τη μέρα,γίνεται μεγάλη στρατιωτική και μαθητική παρέλαση σε όλες τις πόλεις της Ελλάδας,ενώ σε δημόσια και ιδιωτικά κτήρια υψώνεται η ελληνική σημαία.
Μόνο συγκίνηση και περηφάνια μπορούμε να αισθανθούμε για τους ήρωες του Έπους του ’40,που έδωσαν τη ζωή τους για να ζούμε σήμερα ελεύθεροι.
Η αυτοθυσία και ο ηρωισμός αυτών των ανθρώπων είναι το μεγαλύτερο δίδαγμα για τις επόμενες γενιές.Μια χώρα τόσο μικρή όσο η Ελλάδα κατάφερε να αντισταθεί σε όλους αυτούς τους καταπατητές και τελικά να ελευθερωθεί.Δεν είναι τυχαίο που μέχρι και σήμερα λέγεται η φράση :<>.

Καστάνογλου Δέσποινα
Δ” Τάξη

Σχολιάστε

Top