Η επίσκεψη της παιδοψυχιάτρου στην Γ’τάξη

Η επίσκεψη της παιδοψυχιάτρου στην Γ’τάξη

Στις 21 Απριλίου του 2015 η τάξη μας υποδέχτηκε την παιδοψυχίατρο, κυρία Μπατζίνα Αίγλη. Περάσαμε πολύ όμορφα μαζί της!

Αφού παίξαμε πρώτα ένα παιχνίδι γνωριμίας, όπου ο καθένας έπρεπε να συστήσει τον διπλανό του, δίνοντας κάποιες πληροφορίες γι΄αυτόν, ανοίξαμε μια πολύ όμορφη συζήτηση για τα συναισθήματα.

Γνωρίζετε τα συναισθήματα;

Σίγουρα όλοι αισθανθήκατε κάποια στιγμή : χαρά, αγάπη, τρυφερότητα, ασφάλεια, λύπη, φόβο, απόρριψη, θυμό, ζήλια, εγωισμό, απογοήτευση …..

Αφού τα διακρίναμε πρώτα σε θετικά και αρνητικά, συζητήσαμε για το πότε νιώθουμε καθένα από τα παραπάνω, πώς τα αναγνωρίζουμε, για το πώς τα αποδεχόμαστε και τρόπους για να τα ξεπεράσουμε, αν είναι αρνητικά.

Μιλήσαμε κυρίως για την αγάπη προς τα πρόσωπα, τα αντικείμενα, τα ζώα, τις δραστηριότητες κ.ά. και όλοι αναφέραμε τρόπους έκφρασής της! Συζητήσαμε για την αγάπη των γονιών αλλά και τη φιλική αγάπη.

 

Αναφερθήκαμε στην ειλικρίνεια και μέσα από παραδείγματα που φέραμε, διαπιστώσαμε ότι είναι βέβαια κάτι πολύ θετικό αλλά μερικές φορές προκαλεί και απογοήτευση, αν δεν έχουμε τον κατάλληλο τρόπο…

Από τα αρνητικά συναισθήματα, μας απασχόλησε πρώτα ο θυμός και η σχέση του με την επιθετικότητα. Η κυρία Αίγλη μας οδήγησε στο να επισημάνουμε  κάποιες τεχνικές για να ξεπερνάμε το θυμό μας απέναντι σε κάποιον άλλο (να φεύγουμε, να το συζητάμε μαζί του για να βρούμε μαζί τη λύση, να ζητάμε βοήθεια από τους γονείς ή τους δασκάλους μας κ.ά.)

Μέσα από τις δικές μας εμπειρίες, αναφερθήκαμε και στους τρόπους, με τους οποίους μπορούμε να βοηθήσουμε κάποιον (π.χ. ένα φίλο μας) να ξεπεράσει τη λύπη του!

Όσο για τον εγωισμό, καταλήξαμε μετά από μεγάλη συζήτηση, πως αν σημαίνει πως θέλω να φροντίζω τον εαυτό μου, να με θεωρώ ξεχωριστό και ικανό και να έχω αυτοπεποίθηση, χωρίς όμως να θίγω, να προσβάλω και να στενοχωρώ τους άλλους, τότε πρόκειται για ένα όχι και τόσο αρνητικό συναίσθημα!

Μάθαμε μάλιστα ότι και ο φόβος , σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί  να μας βοηθήσει και να μας κρατήσει ασφαλείς, όταν μας δίνει το μήνυμα να προσέξουμε, να προστατευθούμε….

Μέσα από αυτό το πολύ ενδιαφέρον ταξίδι μας στη χώρα των συναισθημάτων, μάθαμε πως το σημαντικότερο είναι να μπορούμε να αναγνωρίζουμε τα συναισθήματα και τα δικά μας και των άλλων και να τα διαχειριζόμαστε σωστά.

Ευχαριστούμε πολύ την κυρία Αίγλη, που μας έβαλε να σκεφτούμε κάποια πράγματα και να μιλήσουμε για προσωπικές εμπειρίες μας αλλά και για τα πολύ  χρήσιμα πράγματα, που με τόσο γλυκό και απλό τρόπο ακούσαμε από εκείνη ! Οι συμβουλές της ήταν πολύτιμες!

 

Κείμενο: Παναγιώτης Ιακωβίδης

             και οι υπόλοιποι μαθητές της Γ’

Πληκτρολόγηση: Χρίστος Γεροντίδης

Σχολιάστε

Top