Μελέτησε λίγο και έξυπνα

education-gbfe69c853_1280Mελέτησε λίγο και έξυπνα

Πολλοί αντιμετωπίζουν προβλήματα με τα διαβάσματά τους. Όμως δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας καθώς σε αυτό το άρθρο θα βρείτε 5 έξυπνους τρόπους για να βελτιώσετε την απόδοσή σας στο σχολείο.

1. Χωρίστε το χώρο της μελέτης σας

Ο Nate Kornell σίγουρα δυσκολεύτηκε πριν από μεγάλες δοκιμασίες όταν ήταν μαθητής. Είναι ψυχολόγος. Εξακολουθεί να πιστεύει ότι είναι καλή ιδέα να μελετάει κανείς την ημέρα πριν από ένα μεγάλο τεστ. Αλλά η έρευνα δείχνει ότι είναι κακή ιδέα να στριμώξετε όλη τη μελέτη σας σε εκείνη την ημέρα. Αντ “αυτού, χωρίστε την ύλη σε μικρότερα κομμάτια.

Το να στριμώχνεσαι πριν από μια μεγάλη δοκιμασία μπορεί να σε εξουθενώσει. Αλλά θα μάθετε και θα θυμάστε καλύτερα το υλικό εάν χωρίσετε το διάβασμά  σας σε ένα διάστημα αρκετών ημερών.

2. Εξάσκηση, εξάσκηση, εξάσκηση!

Οι μουσικοί εξασκούνται με τα όργανά τους. Οι αθλητές εξασκούν τις αθλητικές τους δεξιότητες. Το ίδιο πρέπει να ισχύει και για τη μάθηση.

«Αν θέλετε να μπορείτε να θυμάστε πληροφορίες, το καλύτερο πράγμα που μπορείτε να κάνετε είναι να εξασκηθείτε«, λέει η Katherine Rawson. Είναι ψυχολόγος στο Kent State University στο Οχάιο. Σε μια μελέτη του 2013, οι μαθητές έκαναν πρακτικές δοκιμασίες για αρκετές εβδομάδες. Στην τελική δοκιμασία, σημείωσαν περισσότερο από μια μονάδα καλύτερη βαθμολογία, κατά μέσο όρο, από τους μαθητές που σπούδαζαν με τον τρόπο που είχαν συνήθως.

Σε μια μελέτη που έγινε λίγα χρόνια νωρίτερα, φοιτητές διάβασαν υλικό και στη συνέχεια έκαναν τεστ ανάκλησης. Κάποιοι έκαναν μόνο ένα τεστ. Άλλοι έκαναν αρκετές δοκιμές με μικρά διαλείμματα αρκετών λεπτών ενδιάμεσα. Η δεύτερη ομάδα θυμήθηκε καλύτερα το υλικό μια εβδομάδα αργότερα

3. Δοκιμάστε τον εαυτό σας.

Αυτή η μελέτη του 2010 υποστηρίζει μια από τις προτιμώμενες συνήθειες μελέτης της Nebel. Πριν από διαγωνίσματα, η μαμά της την ρωτούσε για το υλικό. «Είναι ένας από τους καλύτερους τρόπους που μπορείς να μελετήσεις». Καθώς η Νέμπελ μεγάλωνε, εξέταζε τον εαυτό της. Για παράδειγμα, μπορούσε να εξηγήσει τους ορισμούς στο σημειωματάριό της;  Στη συνέχεια προσπαθούσε  να θυμηθεί τι σημαίνει κάθε όρος.

Θα κατανοήσετε και θα θυμάστε καλύτερα τις πληροφορίες εάν μπορείτε να τις εξηγήσετε σε κάποιον άλλο. Και αν δεν μπορείτε να το εξηγήσετε, πιθανότατα δεν το έχετε καταλάβει ακόμα αρκετά καλά.

Μια τέτοια πρακτική ανάκτησης μπορεί να βοηθήσει σχεδόν όλους, έδειξαν ο Rawson και άλλοι σε μια μελέτη του Αυγούστου 2020 στο Learning and Instruction. Αυτή η έρευνα περιελάμβανε φοιτητές με ένα πρόβλημα προσοχής γνωστό ως ΔΕΠΥ. Αντιπροσωπεύει τη Διαταραχή Ελλειμματικής Προσοχής και Υπερκινητικότητας. Συνολικά, η ανάκτηση βοήθησε εξίσου καλά τους μαθητές με ΔΕΠΥ και εκείνους χωρίς τη διαταραχή.

«Δημιουργήστε μια τράπουλα από κάρτες flash κάθε φορά που μαθαίνετε νέες πληροφορίες», προτείνει η Sana. «Βάλτε τις ερωτήσεις στη μία πλευρά και τις απαντήσεις από την άλλη πλευρά». Οι φίλοι μπορούν ακόμη και να ρωτάνε  ο ένας τον άλλον στο τηλέφωνο, λέει.

«Προσπαθήστε να κάνετε κουίζ με τον τρόπο που ο δάσκαλος κάνει ερωτήσεις», προσθέτει ο Nebel.

Αλλά πραγματικά πείστε  τον εαυτό σας και τους φίλους σας, λέει. Και να γιατί. Ήταν μέλος μιας ομάδας που ζήτησε από τους μαθητές να γράψουν μια ερώτηση κουίζ για κάθε μάθημα. Στη συνέχεια, οι μαθητές απαντούσαν σε μια ερώτηση άλλου συμμαθητή. Τα προκαταρκτικά δεδομένα δείχνουν ότι οι μαθητές τα πήγαν χειρότερα στα τεστ μετά από ό,τι όταν οι καθημερινές ερωτήσεις του κουίζ προέρχονταν από τον δάσκαλο. Η ομάδα του Nebel εξακολουθεί να αναλύει τα δεδομένα. Υποψιάζεται ότι οι ερωτήσεις των μαθητών μπορεί να ήταν πολύ απλές.

Οι δάσκαλοι συχνά σκάβουν βαθύτερα, σημειώνει. Δεν ζητούν απλώς ορισμούς. Συχνά, οι δάσκαλοι ζητούν από τους μαθητές να συγκρίνουν και να αντιπαραβάλουν ιδέες. Αυτό θέλει λίγη κριτική σκέψη.

4. Τα λάθη είναι εντάξει — αρκεί να μάθεις από αυτα

Είναι σημαντικό να δοκιμάσετε τη μνήμη σας. Αλλά δεν έχει πραγματικά σημασία πόσα δευτερόλεπτα ξοδεύετε σε κάθε προσπάθεια. Αυτό το εύρημα προέρχεται από μια μελέτη του 2016 από τον Kornell και άλλους. Αλλά είναι σημαντικό να προχωρήσετε στο επόμενο βήμα, προσθέτει ο Kornell: «Ελέγξτε για να δείτε αν είχατε δίκιο». Στη συνέχεια, επικεντρωθείτε σε αυτό που κάνατε λάθος.

Ένα μυστικό της επιστήμης: Τα λάθη ενισχύουν την κατανόηση

«Αν δεν μάθετε ποια είναι η απάντηση, χάνετε κάπως τον χρόνο σας», λέει. Από την άλλη πλευρά, ο έλεγχος των απαντήσεων μπορεί να κάνει τον χρόνο μελέτης σας πιο αποτελεσματικό. Στη συνέχεια, μπορείτε να εστιάσετε στο σημείο που χρειάζεστε τη μεγαλύτερη βοήθεια.

Στην πραγματικότητα, το να κάνεις λάθη μπορεί να είναι καλό, υποστηρίζει ο Stuart Firestein. Βιολόγος του Πανεπιστημίου Κολούμπια στη Νέα Υόρκη, έγραψε το βιβλίο πάνω σε αυτό. Ονομάζεται αποτυχία: Γιατί η επιστήμη είναι τόσο επιτυχημένη. Τα λάθη, υποστηρίζει, είναι στην πραγματικότητα το πρωταρχικό κλειδί για τη μάθηση.

5. Βρείτε παραδείγματα

«Οι αφηρημένες έννοιες μπορεί να είναι δύσκολο να κατανοηθούν. Τείνει να είναι πολύ πιο εύκολο να σχηματίσεις μια νοητική εικόνα αν έχεις ένα συγκεκριμένο παράδειγμα για κάτι», λέει ο Nebel.

Για παράδειγμα, τα όξινα τρόφιμα συνήθως έχουν τέτοια γεύση επειδή περιέχουν ένα οξύ. Από μόνη της, αυτή η ιδέα μπορεί να είναι δύσκολο να θυμηθεί κανείς. Αλλά αν σκέφτεστε ένα λεμόνι ή ξύδι, είναι πιο εύκολο να καταλάβετε και να θυμάστε ότι τα οξέα και το ξινό πάνε μαζί. Και τα παραδείγματα μπορεί να σας βοηθήσουν να αναγνωρίσετε ότι η γεύση άλλων τροφών οφείλεται σε οξέα.

Πράγματι, βοηθάει να έχετε τουλάχιστον δύο παραδείγματα εάν θέλετε να εφαρμόσετε πληροφορίες σε νέες καταστάσεις. Η Nebel και άλλοι εξέτασαν μελέτες σχετικά με αυτό τον Ιούλιο του 2019. Η αναφορά τους στο Journal of Food Science Education περιγράφει πώς οι μαθητές μπορούν να βελτιώσουν τις δεξιότητές τους στη μελέτη.

Αυτοί είναι 5 αποδεδειγμένοι απο την επιστήμη τρόποι για να βελτιώσετε το διάβασμα στο σπίτι. Οπότε εμείς (τα μέλη της σχολικής εφημερίδας) ελπίζουμε αυτό το άρθρο να σας βοηθήσει με τη μελέτη σας!

 Πηγή Top 10 tips on how to study smarter, not longer

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης