Ο Τάσος Καρατάσος ήταν Έλληνας οπλαρχηγός στην Επανάσταση του 1821. Αν και στους περισσότερους Έλληνες δεν είναι ιδιαίτερα γνωστός, όπως είναι ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης ή ο Γεώργιος Καραϊσκάκης, ωστόσο υπήρξε ένας σπουδαίος αγωνιστής που έπαιξε σημαντικό ρόλο στον αγώνα της Μακεδονίας για την ελευθερία και ιδιαίτερα στην επανάσταση της Νάουσας το 1822.
Ο Τάσος Καρατάσος γεννήθηκε το 1764 στο χωριό Δοβρά λίγα χιλιόμετρα μακριά από την πόλη της Βέροιας, ενώ μεγάλωσε στο χωριό Διχαλεύρι της Νάουσας. Όταν έγινε 18 χρονών, άφησε την οικογένειά του και ανέβηκε στα βουνά του Βέρμιου όπου κατατάχθηκε στην ομάδα του καπετάν Ρομφαίη, ενός από τους πιο γνωστούς «κλέφτες» της εποχής. Εκεί, δίπλα στον καπετάν Ρομφαίη, ο νεαρός Καρατάσος εκπαιδεύτηκε στις πολεμικές τέχνες και απέκτησε μεγάλη εμπειρία στις μάχες με τους Τούρκους. Αργότερα, το 1794, παντρεύτηκε τη Μαρία Καρατάσαινα με την οποία απέκτησαν 6 αγόρια και 2 κορίτσια.
Για πολλά χρόνια ο Καρατάσος είχε έντονη πολεμική δράση και ξεχώρισε για την ανδρεία, τη γενναιότητα και την αγάπη του για την πατρίδα. Για αυτό και όταν στις 19 Φεβρουαρίου 1822 κατά τη Θεία Λειτουργία στον Ναό του Αγίου Δημητρίου κηρύχτηκε η επανάσταση της Νάουσας, όλοι οι οπλαρχηγοί τον ανέδειξαν ως αρχηγό και στρατιωτικό ηγέτη. Ο Καρατάσος τότε ήταν 57 ετών. Ως αρχηγός της επανάστασης της Νάουσας συγκρούστηκε με τις δυνάμεις του Πασά Εμπού Λουμπούτ, ο οποίος έχοντας 20.000 άνδρες πολιόρκησε την πόλη της Νάουσας. Ο Γερο-Καρατάσος μαζί με τους 500 συντρόφους του κατάφερε σημαντικές απώλειες στα τουρκικά στρατεύματα. Παρά όμως την ηρωική αντίσταση και τη σκληρή μάχη που έδωσε, δεν μπόρεσε να αποκρούσει τον στρατό του Εμπού Λουμπούτ και έτσι η πόλη της Νάουσας «έπεσε»! Ακολούθησαν σφαγές και λεηλασίες, ενώ χαρακτηριστική είναι και η περίπτωση αρκετών γυναικών που προτίμησαν να πέσουν μαζί με τα παιδιά τους στα νερά του καταρράκτη της Αραπίτσας από το να πιαστούν αιχμάλωτες από τους Τούρκους.
Μετά την είσοδο των Τούρκων στη Νάουσα ο Τάσος Καρατάσος συγκέντρωσε όσους γλύτωσαν από το στράτευμά του και με πολλούς άμαχους κατευθύνθηκε στον Άγιο Νικόλαο και από εκεί στο Βέρμιο. Έχοντας χάσει από τα χέρια των Τούρκων τη γυναίκα του, Μαρία, δύο γιους και δύο κόρες, συνέχισε να αγωνίζεται με πάθος για την ελευθερία ως το τέλος της ζωής του. Αφού κατέφυγε στην αγωνιζόμενη νότια Ελλάδα, έδωσε σημαντικές μάχες στο Μεσολόγγι, στην Άρτα, στην Εύβοια, στη Σκιάθο και στην Αλόννησο, ενώ κατάφερε να χαλάσει τα σχέδια του Πασά της Αιγύπτου Ιμπραήμ για την κατάληψη της Ύδρας.
Ο Τάσος Καρατάσος σε ηλικία 66 ετών πέθανε στις 30 Ιανουαρίου 1830 στη Ναύπακτο από πνευμονία, καθώς ήταν πολύ ταλαιπωρημένος από τα δεινά που πέρασε. Μέχρι και την τελευταία στιγμή, όμως, ονειρευόταν την ελευθερία. Οι τελευταίες συμβουλές στον γιο του Τσάμη ήταν να συνεχίσει να αγωνίζεται για την απελευθέρωση και ανεξαρτησία της Μακεδονίας. Αυτός ήταν ο Τάσος Καρατάσος! Αυτός ήταν ο δικός μας ήρωας!
πηγές: el.wikipedia.org, thessnews.gr, cityportal.gr
Θωμάς