Μιά σχολική εκδρομή στην Βεργίνα

Στις 14 Φεβρουαρίου του 2025, οι τάξεις Δ’,Ε” και ΣΤ” επισκέφθηκαν την Βέροια στην Μακεδονία. Η ενδιαφέρουσα αυτή εκδρομή κίνησε την δίψα για πληροφορίες σε σχέση με την Βεργίνα. Έχουμε συγκεντρώσει πολλές ενδιαφέρουσες πληροφορίες που λογικά δεν τις ήξερες.

Η πιο κατεστραμένη εικόνα του μουσείου απεικονίζει τις τρείς μοίρες, την Κλωθώ, την Λάχεσις και την Άτροπος. Η εικόνα φαίνεται πολύ αχνά μα όταν την προσέξεις πολύ προσεκτικά, θα δεις μερικές λεπτομέρειες.

Ας μιλήσουμε τώρα για τον Φίλιππο Β’. Ο τάφος του είναι φτιαγμένος από μάρμαρο και η γιγαντιαία ζωγραφιστή πόρτα του, μαρμαρένια και αυτή, ζυγίζει 2 ολόκληρους τονους! Ο τάφος βρίσκεται 12 μέτρα κάτω από τη γη. Ο αρχαιολόγος που τον ανακάλυψε, ο  Μανώλης Ανδρόνικος, δεν εισήλθε στον τάφο από την πόρτα, αλλά αφαίρεσε μερικές πλάκες από την οροφή, καθως, αν έμπαινε απο την πόρτα, ο τάφος θα κατέρεε. Μέσα βρήκε δύο μαρμάρινες σαρκοφάγους, που μέσα τους υπήρχαν τα λείψανα του βασιλιά Φιλίππου και της γυναίκας του, Μίδας. Ο Φίλιππος δολοφονήθηκε σε ηλικία 46 ετών, την ώρα που έμπαινε μέσα σε ένα θέατρο για να παρακολουθήσει τον γάμο της κόρης του. Δολοφονήθηκε από τον προσωπικό του σωματοφύλακα, Παυσανία. Ο Παυσανίας καταδιώχθηκε από την βασιλική φρουρά και τον γιο του Φιλίππου, Αλέξανδρο. Ο Παυσανίας θανατώθηκε με αισχρό τρόπο. Η Μίδα, δηλητηρίασε τον εαυτό της μετά τον θάνατο του Φιλίππου.

Η πανοπλία του Φιλίππου βρέθηκε ολόκληρη καθώς και το επίσημο χρυσό στεφάνι του που απεικονίζει φύλλα βελανιδιάς, και ζύγιζε 700γρ. Η ασπίδα του, ξύλινη με σιδερένιες λεπτομέρειες.

Το μουσείο ήταν πολύ ενδιαφέρον και πλούσιο σε πληροφορείες. Η προσωπική μου άποψη για το μουσείο είναι ότι το λάτρεψα και τα εκθέματα ήταν καταπληκτικά.