Ινδικό σουβλάκι / Kati roll

Επιμέλεια: Παναγιώτης Β.

Το kati roll είναι ένα φαγητό του δρόμου που προέρχεται από την Καλκούτα, της Ινδίας.Στην αρχική του μορφή, είναι ένα σουβλάκι με ψητό κεμπάπ τυλιγμένο σε ψωμί παράθα. Στις μέρες μας, κάθε τυλιγμένη πίτα ή επίπεδο ψωμί που περιέχει γέμιση ονομάζεται kati roll.

Το kati roll λέγεται ότι πρωτοξεκίνησε στο εστιατόριο του Nizam στην Καλκούτα, ένα δημοφιλές εστιατόριο που ιδρύθηκε το 1932, που πουλούσε κεμπάπ και παράθα και άλλα πιάτα με μογγολική καταγωγή στην καρδιά της Καλκούτας. Κάποιοι υποστηρίζουν ότι οι βιαστικοί πελάτες ήθελαν κάτι γρήγορο για να φάνε, αλλά να μπορούν να το πάρουν μαζί τους. Ενώ άλλοι αναφέρουν ότι οι Βρετανοί κύριοι ήταν πολύ σχολαστικοί για να αγγίξουν τα κεμπάπ. Το 1964, ο Nizam αντικατέστησε τα σιδερένια σουβλάκια με άλλα από μπαμπού που ήταν ελαφρύ υλικά και διαθέσιμο σε μεγάλους αριθμούς. Αυτά τα σουβλάκια ονομάζονται στα Μπενγκάλι «kati» που σημαίνει ραβδί, και σύντομα τα φαγητά πήραν το όνομα αυτό.

Παραδοσιακά, ένα kati roll είναι κεμπάπ τυλιγμένο σε μια παραθα. Η παράθα είναι ζύμη που ζυμώνεται σε μακρόστενη μορφή, στη συνέχεια, κουλουριάζεται σε ένα στρογγυλό σχήμα, γίνεται επίπεδη με τον πλάστη και τηγανίζεται μερικώς σε λάδι σε σκεύος ταβά. frame_copy-1

Το Kati με κεμπάπ είναι κομμάτια κοτόπουλου ή αρνίσιου κρέατος μαριναρισμένα σε μπαχαρικά και ψημένα ως σουβλάκια στα κάρβουνα σε μια ψησταριά. Όταν το ρολό προετοιμάζεται, αφαιρούνται οι σούβλες και μαζί με κρεμμύδια, πιπεριές και σάλτσα σοτάρεται ελαφρώς στο ταβά, προτού τοποθετηθεί στο κέντρο της παράθα. Σε αυτό το στάδιο, οι περισσότεροι προσθέτουν διάφορα είδη σαλτσών, μια στάλα ξύδι, ένα στυμμένο λάϊμ και ίσως μερικά καρότα κομμένα μακρόστενα. Όλα αυτά στη συνέχεια τυλίγονται σε χαρτί.

Σήμερα, το kati roll κυκλοφορεί σε πολλές ποικιλίες. Οι αλλαγές συνοψίζονται κυρίως σε δύο τομείς, στο πως το τυλίγουν και στην γέμιση.  Η πιο κοινή παραλλαγή για τη γέμιση είναι αυγό, πατάτα, Ινδικό τυρί πανίρ, ανάμικτα λαχανικά και κάρυ με κοτόπουλο ή αρνίσιο κρέας.

πηγή: https://hindiflavours.blogspot.com/2015/11/kati-roll.html

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης