Επιμέλεια: Μιχάλης Αν.
Το Ratatouille (ρατατούι) είναι ένα γαλλικό πιάτο με ψητά λαχανικά με καταγωγή από τη Νίκαια (ratatouille niçoise). Μοιάζει πολύ με το ελληνικό μπριάμ με ντομάτες, μελιτζάνες, κολοκύθια, κρεμμύδια, πιπεριές κ.α.
Υλικά
100 ml ελαιόλαδο
2 ξερά κρεμμύδια, κομμένα σε λεπτές ροδέλες
2 πιπεριές Φλωρίνης, κομμένες σε λεπτές λωρίδες
2 πιπεριές κέρατο, κομμένες σε λεπτές λωρίδες
2 μεγάλες μελιτζάνες φλάσκες (ή 3 τσακώνικες), κομμένες σε μέτρια κομμάτια
3 κολοκυθάκια, κομμένα σε μέτρια κομμάτια
1 κιλό ώριμες, σφικτές ντομάτες, ξεφλουδισμένες, ξεσποριασμένες και κομμένες σε μεγάλα κομμάτια
2 – 3 κουτ. σούπας ντοματοπελτέ
2 σκελίδες σκόρδου, λιωμένες
½ κουτ. γλυκού ζάχαρη
1 κουτ. γλυκού ξερό θυμάρι, τριμμένο
1 κουτ. γλυκού ξερή ρίγανη, τριμμένη
1 φύλλο δάφνης
αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Εκτέλεση
Σε μια μεγάλη κατσαρόλα ζεσταίνουμε 2 κουτ. σούπας από το ελαιόλαδο σε χαμηλή φωτιά και σοτάρουμε τα κρεμμύδια για περίπου 4 λεπτά, μέχρι να μαραθούν. Ρίχνουμε τις πιπεριές και σοτάρουμε για 2-3 λεπτά ακόμη. Βγάζουμε τα υλικά από το σκεύος με μια τρυπητή κουτάλα και τα μεταφέρουμε σε ένα μπολ.
Ρίχνουμε στην κατσαρόλα άλλες 2 κουτ. σούπας ελαιόλαδο, το ζεσταίνουμε σε χαμηλή φωτιά και σοτάρουμε τις κομμένες μελιτζάνες για 2-3 λεπτά. Προσθέτουμε τα κολοκυθάκια και συνεχίζουμε το σοτάρισμα για 3 λεπτά ακόμα. Μεταφέρουμε και αυτά τα υλικά στο μπολ με τα κρεμμύδια.
Ρίχνουμε στην κατσαρόλα το υπόλοιπο ελαιόλαδο και, μόλις ζεσταθεί, προσθέτουμε τις ντομάτες, τον πελτέ, το σκόρδο, τη ζάχαρη, το θυμάρι, τη ρίγανη, το δαφνόφυλλο, αλάτι και πιπέρι και σιγομαγειρεύουμε για 10 λεπτά, μέχρι οι ντομάτες να αρχίσουν να διαλύονται.
Ξαναβάζουμε την κατσαρόλα όλα τα σοταρισμένα υλικά, μαγειρεύουμε για 2-3 λεπτά ακόμα (δεν τα αφήνουμε να μελώσουν) και αποσύρουμε από τη φωτιά. Σερβίρουμε ζεστό ή χλιαρό.
Καλή όρεξη!
πηγή: https://dinanikolaou.gr/

