Μουσακάς – Τουρκία/Ελλάδα

Επιμέλεια: Ευθύμης Β.

Ο μουσακάς είναι ένα ψητό με κρέας και μελιτζάνα ως τα κύρια συστατικά. Συνήθως η μελιτζάνα είναι τηγανισμένη και μαγειρεμένη σε σάλτσα ντομάτας. Εκτός της παραδοσιακής έκδοσης με την μελιτζάνα, υπάρχουν πολλές άλλες με διαφορετικά λαχανικά, όπως πατάτες. Το κρέας είναι συνήθως σε μορφή κιμά, αλλά γίνεται με κομμάτια σε σχήμα κύβων.

Η προέλευση του μουσακά, όπως τον ξέρουμε σήμερα άρχισε από την σήμερον Τουρκία, από την Οθωμανική κουζίνα του παλατιού, όπου το κύριο συστατικό η μελιτζάνα παρουσιάστηκε από τους Άραβες. Αφότου η κυριαρχία της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας έφτασε στο τέλος της, οι Έλληνες ήθελαν να ξεφορτωθούν την Τουρκική επιρροή και “εφηύραν” την Ελληνική έκδοση του πιάτου προσθέτοντας μια πηχτή στρώση λευκής σάλτσας ή με το γνωστό όνομα “μπεσαμέλ”, προσθέτοντας μια δυτική “ιδέα” στο πιάτο.

Υλικά:

3 μεγάλες μελιτζάνες
1-2 κρεμμύδια
3-4 ντομάτεςμουσακάς1
300 γρ κιμά μοσχαριού
1 δέσμη μαϊντανού
Αλάτι, Πιπέρι,Ελαιόλαδο
Ηλιέλαιο για τηγάνισμα
1 κτσ πελτέ ντομάτας
120 ml νερό

Εκτέλεση:

Αφαιρέστε τονβλαστό και ξεφλουδίστε τις μελιτζάνες. Κόψτε τις μελιτζάνες σε φέτες των 2εκατοστών και πασπαλίστε με αλάτι. Αφήστε τις μελιτζάνες για 5-10 λεπτά μέχρινα “ιδρώσουν” και με ένα κομμάτι χαρτί κουζίνας απορροφήστε τα υγρά.
Τηγανίστετις φέτες στο ηλιέλαιο μέχρι να πάρουν χρώμα. Απορροφήστε το επιπλέον λάδι.Κόψτε το κρεμμύδι σε μικρά κομμάτια και σοτάρετε σε ένα ξεχωριστό τηγάνι. Ότανμαλακώσει, προσθέστε τον κιμά και τα καρυκεύματα.
Ξεφλουδίστε και κόψτε τιςντομάτες σε μικρά κομμάτια και προσθέστε στο τηγάνι μόλις ο κιμάς έχειμαγειρευτεί και συνεχίστε το μαγείρεμα για λίγο ακόμα. Σβήστε το μάτι καιπροσθέστε ψιλοκομμένο μαϊντανό.
Σε ένα ταψί προσθέστε την μισή ποσότητα από τιςμελιτζάνες. Προσθέστε το μισό μείγμα κιμά και από πάνω τις υπόλοιπες μελιτζάνεςπου έχουν μείνει. Στο τέλος συμπληρώστε με το υπόλοιπο μείγμα κιμά. Με λίγονερό διαλύστε τον πελτέ ντομάτας και απλώστε πάνω από τον κιμά. Καλύψτε το ταψίμε αλουμινόχαρτο και ψήστε στο φούρνο για 15-20 λεπτά στους 180 βαθμούς κελσίου.

Πηγή: www.dishesorigins.com

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης