Παστίτσιο – Ελλάδα

Επιμέλεια: Βάιος Δ.

Παστίτσιο παραδοσιακό, το αγαπημένο όλων, με κοκκινιστό κιμά και πλούσια μπεσαμέλ!

Υλικά:

½ κούπας λάδι
1 μέτριο κρεμμύδι τριμμένο
1 κιλό κιμά
2 κούπες ντοματάκια περασμένα από σίταπαστιτσιο1
1 κουταλιά πελτέ ντομάτας
½ κουταλάκι ζάχαρη
3 κουταλιές μαΪντανό ψιλοκομμένο
αλάτι , πιπέρι
1 αυγό
2 ½ κούπας τυριά τριμμένα ( κασέρι,
κεφαλογραβιέρα, ή άλλες γραβιέρες)
½ κιλό μακαρόνια για παστίτσιο
¼ κούπας βούτυρο
4 κούπες μπεσαμέλ αραιή
4 αυγά
λίγο μοσχοκάρυδο (προαιρετικά)
2 κουταλιές φρυγανιά τριμμένη

Εκτέλεση:

Βάλτε το λάδι σε μια κατσαρόλα πάνω σε δυνατή φωτιά. Ρίξτε μέσα το κρεμμύδι και σοτάρετέ το ελαφρά. Ρίξτε κι ανακατέψτε τον κιμά. Σοτάρετέ τον καλά. Ρίξτε κι ανακατέψτε τα ντοματάκια , τον πελτέ, την ζάχαρη, το μαΪντανό, αλάτι , πιπέρι, σκεπάστε κι αφήστε τον κιμά να βράσει , έως ότου μείνει με ελάχιστη σάλτσα. Κατεβάστε τον από την φωτιά, αφήστε τον να κρυώσει λίγο. Ρίξτε κι ανακατέψτε το αυγό, ελαφρά χτυπημένο και ½ κούπας από τα τριμμένα τυριά. Βράστε τα μακαρόνια σε νερό με αλάτι και μία κουταλιά λάδι. Στραγγίστε τα, ξεπλύνετε τα με λίγο κρύο νερό και ανακατέψτε τα με το βούτυρο και τα τριμμένα τυριά. Ετοιμάστε 4 κούπες μπεσαμέλ. Χτυπήστε ελαφρά τα αυγά και ανακατέψτε τα σε αυτή. Προσθέστε λίγο μοσχοκάρυδο. Βουτυρώστε ένα μεγάλο ταψί με διαστάσεις 30Χ40 εκ. και πασπαλίστε το με τη φρυγανιά.  Στρώστε σε αυτό τα μισά μακαρόνια και απλώστε πάνω το κιμά. Στρώστε τα υπόλοιπα μακαρόνια και καλύψτε την επιφάνεια με την μπεσαμέλ. Ψήστε στους 180 βαθμούς κελσίου για μία ώρα περίπου.

Πηγή: Ελληνική κουζίνα

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης