‘’ ΓΙΑ ΤΗΝ 25Η ΜΑΡΤΙΟΥ’’

 

«Όταν αποφασίσαμε να κάμουμε την Επανάσταση, δεν εσυλλογισθήκαμε, ούτε πόσοι είμεθα, ούτε πως δεν έχουμε άρματα, ούτε ότι οι Τούρκοι εβαστούσαν τα κάστρα και τας πόλεις, ούτε κανένας φρόνιμος μας είπε; «πού πάτε εδώ να πολεμήσετε με τα σιταροκάραβα βατσέλια». Αλλά, ως μια βροχή, έπεσε εις όλους μας η επιθυμία της Ελευθερίας μας και όλοι και οι κληρικοί και οι προεστοί και οι καπεταναίοι και οι πεπαιδευμένοι και οι έμποροι, μικροί και μεγάλοι, όλοι εσυμφωνήσαμε εις αυτόν το σκοπό και εκάμαμε την επανάσταση».

                                                       Θεόδωρος Κολοκοτρώνης (Από το λόγο του στην Πνύκα στις 8 Οκτ 1838).

Μία επανάσταση που αποτέλεσε τον πιο σημαντικό σταθμό της νεώτερης ελληνικής ιστορίας. Η επέτειος να γιορτάζουμε τον εθνικό ξεσηκωμό στις 25 Μαρτίου καθιερώθηκε στις 15 Μαρτίου 1838 από τον βασιλιά Όθωνα, προκειμένου να συνδεθεί με το εκκλησιαστικό γεγονός του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου. Ήταν και επιθυμία του Αλέξανδρου Υψηλάντη και της Φιλικής Εταιρείας να συνδεθεί η έναρξη της επανάστασης με μια μεγάλη εκκλησιαστική εορτή για να τονωθεί το φρόνημα των υπόδουλων Ελλήνων.
Πηγή: https://www.sansimera.gr/articles/503

Στο 1ο Δ.Σχ. Αμπελώνα την Παρασκευή 24 Μαρτίου 1823 τιμήσαμε την επέτειο του ξεσηκωμού των Ελλήνων με τη γιορτή που ετοίμασαν οι μαθητές της Ε1΄ και της Στ’ τάξης μαζί με τους δασκάλους τους, κ. Στέλιο Νταβαρούκα , Έφη Τσιγάρα – Παλάσκα και τη δασκάλα της Μουσικής κ. Κατερίνα Βελεσιώτου.

Τίτλος της Γιορτής : ‘’Για την 25η Μαρτίου’’. Παρουσιάστηκαν τα θεατρικά: ‘’Τα βαφτίσια των σκλάβων’’ & ‘’Ο χορός του Ζαλόγγου’’ από την Ε1’ τάξη.

‘’Η Φιλική Εταιρεία’’, ‘’Η Μπουμπουλίνα’’, ‘’Ο Βασίλης’’, ‘’Οι Μεσολογγίτισσες’’ , ‘’Ξύπνα Ραγιά’’ και ‘’Ο μονόλογος της ελληνικής ιστορίας’’ από την Στ’ τάξη.

Η γιορτή πλαισιώθηκε από τα τραγούδια της χορωδίας ,την οποία αποτελούσαν οι μαθητές των Δ’ & Ε2’ τάξεων.

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα τελετών του σχολείου , η οποία κατακλύστηκε από γονείς, κηδεμόνες, εκπαιδευτικούς και μαθητές . Τα παιδιά συγκίνησαν με το παίξιμό τους και καταχειροκροτήθηκαν από όλους.

Την ημέρα της 25ης Μαρτίου, ο σημαιοφόρος και οι παραστάτες του σχολείου παραβρέθηκαν στη δοξολογία για την εθνική εορτή συνοδευόμενοι από τον Υποδιευθυντή του σχολείου κ. Στέλιο Νταβαρούκα και τη δασκάλα της Στ’ τάξης κ.  Έφη Τσιγάρα. Ακολούθησε επιμνημόσυνη δέηση και κατάθεση στεφάνων από τους εκπροσώπους συλλόγων και σχολείων . Τέλος, πραγματοποιήθηκε η μεγάλη μαθητική παρέλαση , όπου τα νιάτα της πατρίδας μας παρέλασαν με άψογο βηματισμό και παράστημα. Υπεύθυνος της παρέλασης για το σχολείο μας ήταν ο γυμναστής κ. Γιάννης Δήμου.

Χρόνια πολλά, Ελλάδα!!!

κ. Τσιγάρα Παλάσκα Ευθυμία

ΓΙΑ ΤΗΝ 25Η ΜΑΡΤΙΟΥ