Δράσεις για τα 200 χρόνια

 

ΕΠΕΤΕΙΑΚΕΣ ΔΡΑΣΕΙΣ ΤΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ 2020 -2021

 Τη χρονιά 2020 -2021 γιορτάζονται τα 200 χρόνια από την επανάσταση του 1821. Στα πλαίσια του εορτασμού στο σχολείο μας πραγματοποιήθηκαν μια σειρά από δράσεις , στις οποίες συμμετείχαν όλοι οι εκπαιδευτικοί του σχολείου μας, καθώς και οι μαθητές-τριες όλων των τάξεων.

Η κύρια δράση του προγράμματος αφορούσε την ιστορία του Αμπελώνα κατά τη διάρκεια της  τουρκοκρατίας και την εξέλιξή του στο πέρασμα των χρόνων.

Στόχος μας ήταν οι μαθητές μας να έρθουν σε επαφή με την ιστορία του τόπου τους κατά την διάρκεια της τουρκοκρατίας , να γνωρίσουν άγνωστα στοιχεία της καθημερινής ζωής(επαγγέλματα, διατροφή, ενδυμασία, εκπαίδευση, ψυχαγωγία), να εστιάσουν στη δομή της κατοικίας κατά την τουρκοκρατία, υλικά κατασκευής, χρήση και εξέλιξη της κατοικίας στο πέρασμα των χρόνων. Επίσης να γνωρίσουν ιδιότυπα κτίσματα της περιοχής, καθώς και τον λόγο ύπαρξής τους.

Παράλληλα, τα παιδιά ασχολήθηκαν με τον Εθνικό Ύμνο, την ιστορία της  ελληνικής σημαίας, τον Καραγκιόζη, δημιούργησαν ποιήματα, ακροστιχίδες, ζωγραφιές, αφίσες.

Λόγω της πανδημίας, τα μαθήματα γίνονταν εξ΄αποστάσεως σε όλη τη διάρκεια του προγράμματος. Λόγω αυτού, το μόνο μέσω διερεύνησης και καταγραφής στοιχείων ήταν το διαδίκτυο και έντυπο υλικό, Το πρόγραμμα υλοποιήθηκε με επιτυχία, τα αποτελέσματα καταγράφηκαν σε έντυπη και ηλεκτρονική μορφή, συμπεριλήφθηκε στο επετειακό τεύχος της σχολικής μας εφημερίδας «ΜΑΘΗΤΙΚΕΣ ΦΩΝΟΥΛΕΣ ΑΜΠΕΛΩΝΑ» και συμμετέχει στο 8ο Μαθητικό Συνέδριο, για να αποτελέσει κομμάτι του λευκώματος που θα δημιουργηθεί.

Τα παιδιά ανταποκρίθηκαν σε όλες τις δράσεις με επιτυχία και ενθουσιασμό, μια και αποτελούσαν δημιουργική ενασχόληση και μάθηση μέσα από ευχάριστες δραστηριότητες. Συμπαραστάτες σε όλη αυτή τη διαδικασία υπήρξαν οι γονείς των μαθητών, οι οποίοι  βοηθούσαν τα παιδιά να πραγματοποιήσουν τις εργασίες, τις οποίες, στη συνέχεια, έστελναν στους εκπαιδευτικούς.

ΟΙ ΔΡΑΣΕΙΣ  ΠΟΥ ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΘΗΚΑΝ ΣΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ:

  • Η εκπαίδευση στην τουρκοκρατία – Κρυφό σχολειό.
  • Χαϊκού ποιήματα για τα 200 χρόνια της επανάστασης –εξέλιξη της ελληνικής σημαίας.
  • Παραδοσιακές στολές – κατασκευή κούκλας με παραδοσιακή στολή.
  • Η κατοικία στον Αμπελώνα κατά την τουρκοκρατία – η « κούλια» του Βρυότοπου.
  • Φαγητά – γλυκά τούρκικης προέλευσης – Κατασκευή μόμπιλο με παραδοσιακές στολές.
  • Η μουσική στην καθημερινή ζωή των Ελλήνων– Εθνικός Ύμνος – δημιουργία αφίσας.
  • Ηλεκτρονικό βιβλίο με ήρωες της επανάστασης.
  • Τουρκοκρατία και Καραγκιόζης – Project  στη Θεατρική Αγωγή.
  • «Ταξίδι στο χρόνο… με όχημα τον Εθνικό Ύμνο» – Project  στην  Αγγλική γλώσσα για τους εθνικούς ύμνους Ελλάδας – Αγγλίας.
  • Συμμετοχή στο δίκτυο σχολείων του Δήμου Τυρνάβου για τα 200 χρόνια από την επανάσταση του ’21.
  • Σχολική εφημερίδα « ΜΑΘΗΤΙΚΕΣ ΦΩΝΟΥΛΕΣ ΑΜΠΕΛΩΝΑ» – Επετειακό τεύχος.

Οι δράσεις, στο σύνολό τους, προκάλεσαν θετικά σχόλια από το σύνολο των γονέων – κηδεμόνων, καθώς  εντυπωσίασαν οι  μέθοδοι δημιουργίας και παρουσίασης. Τα παιδιά ενθουσιάστηκαν με το αποτέλεσμα και αυτό υπήρξε κίνητρο για περισσότερες δραστηριότητες και σε άλλα θέματα.

Εκπαιδευτικοί που συμμετείχαν στις δράσεις του σχολείου:

Ιωάννα Τηγανή – Δασκάλα Α τάξη

Γαλάτεια Μπαρμπαγιάννη – Δασκάλα Γ2 τάξη

Ειρήνη   Μπεκίρη –Δασκάλα Γ 1 τάξη

Αστέριος  Νταβαρούκας Δάσκαλος –Δ τάξη

Ζυγούρης  Αθανάσιος – Δάσκαλος Ε1 τάξη

Ελένη   Τσαούση – Δασκάλα Ε2 Τάξη

Ελένη Ντέλλα – Δασκάλα  Στ1 τάξη

Ευθυμία Τσιγάρα – Παλάσκα – Δασκάλα Στ2 τάξη

Σοφία  Καϊάφα  – Αγγλικών

Χριστίνα Τσιντζιράκου – Πληροφορική

Αικατερίνη Βελεσιώτου – Μουσικός

Ιουλίττα Καραμαύρου – Εικαστικός

Δήμητρα Οικονόμου – Εικαστικός

Παναγιώτης Μπάκας – Θεατρολογία

Παρασκευή  Κωστούλη – Παράλληλη στήριξη