O δρόμος έχει….. τη δική του ιστορία

FIX_2

Οι μαθητές και οι μαθήτριες της ΣΤ” τάξης του δημοτικού μας σχολείου ανακάλυψαν την προέλευση της ονομασίας των οδών της περιοχής του Νέου Ηρακλείου. Κάθε οδός, κάθε δρόμος έχει τη δική του ιστορία ….
Ας μάθουμε λοιπόν την προέλευση μερικών ονομάτων….

1.Οδός Ελευθερίου Βενιζέλου
Ο Ελευθέριος Βενιζέλος γεννήθηκε στις 23 Αυγούστου 1864 στα Χανιά και πέθανε στο Παρίσι, 18 Μαρτίου 1936. Ήταν Έλληνας πολιτικός που διετέλεσε πρωθυπουργός της κρητικης πολιτείας και επτά φορές πρωθυπουργός Ελλάδας. Ως πολιτικός διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο στο κρητικό ζήτημα καθώς και στα πολιτικά δρώμενα της Ελλάδας από το 1910 έως το θανατό του, 1936. Οργάνωσε το κινημα του Θέρισου και το 1910 ανέλαβε την πρωθυπουργία της κρητικής πολιετίας την οποία εγκατέλειψε λίγους μήνες αργότερα για να αναλάβει την πρωθυπουργία στην Ελλάδα, κατοπιν προσκλήσεως του στρατιωτικού συνδέσμου.

2.Οδός Ηλέκτρας Αποστόλου
Η Ηλέκτρα Αποστόλου γεννήθηκε το 1912 στην Αθήνα από ευκατάστατη οικογένεια. Συμμετείχε στο Παγκόσμιο Αντιφασιστικό και Αντιπολεμικό συνέδριο γυναικών το οποίο έγινε το 1934 στο Παρίσι, ως επικεφαλής της ελληνικής αντιπροσωπείας. Το 1935, πήρε μέρος στο 6ο Συνέδριο της Κομμουνιστικής Διεθνούς Νέων, εκπροσωπώντας μαζί με άλλους Έλληνες νεολαίους στην ΟΚΝΕ. Όταν επέστρεψε στην Ελλάδα, η Ηλέκτρα, έγινε μέλος του γραφείου της ΚΕ της ΟΚΝΕ. Για την πολιτική της δράση φυλακίστηκε και εξορίστηκε πολλές φορές. Το 1939 συλλαμβάνεται και στέλνεται εξορία με άλλους κομμουνιστές στην Ανάφη. Λίγο πριν εξοριστεί, γέννησε σε σκληρές και επικίνδυνες συνθήκες την κόρη της Αγνή.
Ήταν μια πολύ σπουδαία γυναίκα και πέρασε πολλά στη ζωή της, γι’ αυτό και η οδός Ηλέκτρας Αποστόλου πήρε το όνομά της.

3.Οδός Δημοπούλου
Στην εποχή του Βυζαντίου το Ηράκλειο ονομαζόταν Αράκλι. Στα χρόνια του Όθωνα κατακτήθηκε από Βαυαρούς στρατιώτες. Μετά την μικρασιατική καταστροφή κατοικήθηκε από Μικρασιάτες πρόσφυγες . Ονομάστηκε Ηράκλειο επειδή στα αρχαία χρόνια υπήρχε βωμός του Ηρακλή . Το Ηράκλειο αναγνωρίστηκε ως δήμος το 1948 με πρώτο δήμαρχο τον Δημήτρη Δημόπουλο. Κι έτσι, η οδός πήρε το όνομά του.

4.Οδός Μελίνα Μερκούρη
Η οδός συνορεύει με τις οδούς Κουντουριώτου, Σοφίας και Νεότητος. Παλιά η οδός ονομαζόταν Αναμορφώσεως και προς τιμή της Μελίνας Μερκούρης ονομάστηκε έτσι. Η Μελίνα Μερκούρη ήταν Ελληνίδα ηθοποιός και πολιτικός με αντιδικτατορική δράση. Διετέλεσε επίσης υπουργός πολιτισμού.

5.Οδός Ανδρέα Κουντουριώτη
Γεννήθηκε στην Ύδρα και ήταν γιος του Γεώργιου Κουντουριώτη. Σπούδασε νομικά στο Παρίσι. Την εποχή του Όθωνα εισήχθη στο διπλωματικό σώμα. Διετέλεσε γενικός γραμματέας του Υπουργείου Εξωτερικών και το 1855 διορίστηκε πρεσβευτής της Ελλάδας στην Φλωρεντία, την Κωνσταντινούπολη για δεύτερη φορά, και το Παρίσι [1875]. Μάλιστα κατά την διαμονή του στο Παρίσι ήταν αυτός που πρότεινε στον Γεώργιο Α’ να διορίσει πρωθυπουργό τον νέο πολιτικό Χαρίλαο Τρικούπη. Απεβίωσε στην Αθήνα το 1895. Είχε γιους τον Γεώργιο και τον Λάζαρο.

6.Οδός Πολυτεχνείου
Το όνομα προήρθε από το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο , το οποίο ιδρύθηκε το 1837. Είναι το παλαιότερο τεχνολογικό ίδρυμα της Ελλάδος . Στο Πολυτεχνείο σπουδάζουν περισσότεροι από 20.000 σπουδαστές όλων των βαθμίδων. Ονόμασαν την οδό Πολυτεχνείου  για να τιμήσουν τους φοιτητές που επαναστάτησαν στην εποχή της χούντας.
Διασχίζοντας την οδό μπορείς να διακρίνεις ένα γήπεδο μπάσκετ , λίγα μαγαζιά και πολλά πεύκα . Επίσης είναι πυκνοκατοικημένος δρόμος και στα περισσότερα κτίρια έχει γκράφιτι.

Δημήτρης, Γιάννης, Νίκος, Εβελίνα, Μικαέλα, Ιόλη, Σωτήρης, Νάγια, Μελίνα, Εύα, Χρήστος, Ελισάβετ, Δέσποινα, Βασίλης

Σχολιάστε

Top