Το κόκκινο μπαλόνι-Ένας ύμνος για τη φιλία

LE BALLON ROUGE / THE RED BALLOON Παιδική Έγχρωμη Διάρκεια: 38′
Παραγωγή: Γαλλική
Σκηνοθεσία: Αλμπέρ Λαμορίς
Πρωταγωνιστούν: Πασκάλ Λαμορίς, Ζορζ Σελιέ, Βλαντιμίρ Ποποφ, Ρενέ Μαριόν
Διθυραμβικές κριτικές και βραβεία
Το «Κόκκινο Μπαλόνι» σκηνοθετήθηκε το 1956 από τον Αλμπέρ Λαμορίς και στον πρωταγωνιστικό ρόλο είναι ο ίδιος του ο γιος, ο Pascal. Την ίδια χρονιά κέρδισε το Χρυσό Φοίνικα στο φεστιβάλ των Καννών (για ταινία μικρού μήκους) και έναν χρόνο αργότερα γίνεται η μοναδική ταινία μικρού μήκους που θα κερδίσει Όσκαρ Καλύτερου Πρωτότυπου Σεναρίου. Η ταινία απέσπασε διθυραμβικές κριτικές, ήταν μία εξαιρετική εμπορική επιτυχία της εποχής και λατρεύτηκε σε όλον τον κόσμο από μικρούς και μεγάλους. Σε ένα φιλμ περίπου 35 λεπτών χωρά, η τεράστια έννοια της φιλίας και της αφοσίωσης με τη μορφή ενός κόκκινου μπαλονιού, μίας μαγικής, φανταστικής ιστορίας.

Η υπόθεση
Παρίσι, δεκαετία του 1950. Ένα μικρό αγόρι, ο Pascal βρίσκει δεμένο σε έναν στύλο στο δρόμο ένα κόκκινο μπαλόνι. Το παίρνει μαζί του και από εκείνη τη στιγμή τον ακολουθεί παντού, αφοσιωμένο ολοκληρωτικά. Γίνεται ο αγαπημένος του φίλος, πιστός και κατακόκκινος. Όμως είναι καταδικασμένη από τη φθαρτή φύση του υλικού… ή μήπως όχι; Μερικά πράγματα κουβαλούν την εικόνα ενός κόσμου πλασμένου από μας. Αυτό είναι και για αυτό το αγόρι το μπαλόνι. Είναι η εικόνα του ονείρου του για τον κόσμο, ενός κόσμου φωτεινού, όχι γκρι! Αυτή η αφοσίωση του μπαλονιού προκαλεί, ωστόσο, τη ζήλεια των άλλων αγοριών που παίζουν στο δρόμο.
Χωρίς διαλόγους, με μοναδικά εφέ
Το Κόκκινο Μπαλόνι ή «Le Ballon Rouge» δεν έχει διαλόγους, καθώς η δύναμη της εικόνας, της μουσικής και των συναισθημάτων, κάνει τα λόγια να περιττεύουν. Ακούγονται μόλις οι τρεις παρακάτω ατάκες: «Μπορείτε να κρατήσετε το μπαλόνι μου, όσο θα είμαι στην τάξη; Αλλά μην το αφήσετε να φύγει» «Άντε βιάσου, βγες. Φύγε από δω, μικρό ζιζάνιο» «Πιάστε τον! Το έχω!»Τα εφέ του ξεπερνούν κάθε προσδοκία, αν αναλογιστεί κανείς την εποχή που γυρίστηκε. Οι συμβολισμοί μοναδικοί. Το κόκκινο έρχεται σε αντίθεση με το γκρίζο μεταπολεμικό τοπίο και τα χρώματα στο τέλος με τη μορφή των πολύχρωμων μπαλονιών που ταξιδεύουν στον ουρανό, συμβολίζουν την ελπίδα.
Πηγές:
cityvibes.gr/το-κόκκινο-μπαλόνι-ένας-ύμνος-για-τη-φ/

https://www.clickatlife.gr/cinema/movie/3167

ΟΜΑΔΑ2_Δ2 Θεοδώρα Μοσχοπούλου

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης