Ποδόσφαιρο και οπαδισμός

Το ποδόσφαιρο είναι ένα άθλημα που δημιουργήθηκε πριν από πολλά χρόνια και, από τότε, έχει γίνει αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητας για πολλούς ανθρώπους. Μαζί με το ποδόσφαιρο, όμως, έκανε την εμφάνισή του και ο φανατισμός. Οι άνθρωποι φανατίζονται για πολλούς λόγους — πολιτικούς, θρησκευτικούς ή οπαδικούς. Όσο εξελίσσεται το ποδόσφαιρο, άλλο τόσο εξελίσσεται και ο οπαδισμός.

Στις μέρες μας, κάθε ποδοσφαιρικό σωματείο διαθέτει και μία «θύρα» ή «μίγμα», όπως αποκαλούνται οι οργανωμένοι φίλαθλοι που υποστηρίζουν με πάθος την ομάδα τους, τόσο εντός όσο και εκτός γηπέδου. Στα πρώτα χρόνια, τα πράγματα ήταν πιο ήπια – ομάδες με περιορισμένα οικονομικά μέσα, λίγους οπαδούς και ένα πιο αγνό πνεύμα. Με τον καιρό, όμως, η κατάσταση άλλαξε. Το χρήμα μπήκε στο παιχνίδι, δημιουργήθηκαν φαινόμενα όπως το ξέπλυμα χρήματος, οι αδικίες στις μεταγραφές και τα υπερβολικά τηλεοπτικά συμβόλαια.

Μαζί με το ποδόσφαιρο άλλαξε και ο οπαδισμός. Αυξήθηκαν οι οργανωμένοι σύνδεσμοι, οι συγκρούσεις μεταξύ ομάδων και οι λεγόμενες «αναμετρήσεις» — όχι μόνο μεταξύ οπαδών, αλλά και με την αστυνομία. Αυτές οι πράξεις έχουν οδηγήσει σε αύξηση ποινικών περιστατικών και έχουν στιγματίσει τους γνήσιους φιλάθλους.

Πλέον, πολλοί βλέπουν τον οπαδισμό ως έγκλημα — και όχι άδικα, καθώς αρκετοί εγκληματίες έχουν βρει καταφύγιο σε αυτόν, «λερώνοντας» το όνομα των πραγματικών οπαδών. Λαθρέμποροι, άνθρωποι της νύχτας και βίαια στοιχεία έχουν μετατρέψει το πάθος σε επικίνδυνη αιματηρότητα, καλύπτοντας τις δικές τους σκοπιμότητες.

Κι όμως, οι περισσότεροι αγαπούν πραγματικά την ομάδα τους. Δυστυχώς, εξαιτίας λίγων ανόητων, όλοι οι φίλαθλοι έχουν στοχοποιηθεί. Έτσι, ένα όμορφο πάθος που θα έπρεπε να ενώνει τους ανθρώπους, έχει μετατραπεί σε πεδίο αντιπαραθέσεων και φόβου.

Όμως υπάρχει πάντα ελπίδα. Το ποδόσφαιρο, στη σωστή του μορφή, μπορεί να γίνει σχολείο ζωής, πειθαρχίας, συνεργασίας και σεβασμού. Κάτι που αποδεικνύεται και στο νησί μας, στις Οινούσσες, όπου το Δημοτικό Στάδιο Οινουσσών δεν είναι απλώς ένα γήπεδο, αλλά χώρος άθλησης, συνάντησης και χαράς για μικρούς και μεγάλους. Εκεί, τα παιδιά μαθαίνουν την αξία του ομαδικού πνεύματος, του ευ αγωνίζεσθαι και της φιλίας μέσα από το παιχνίδι.

Το ποδόσφαιρο μπορεί – και πρέπει – να παραμείνει μια γιορτή. Όταν παίζεται με σεβασμό, αγάπη και ενότητα, ενώνει τους ανθρώπους, δυναμώνει τις κοινότητες και θυμίζει σε όλους μας πως το αληθινό «γήπεδο» είναι η ίδια η ζωή.

Βασίλης Κουτελός

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης