`10 +1 ΛΟΓΟΙ ΓΙΑ ΝΑ ΓΙΝΕΙΣ ΕΘΕΛΟΝΤΗΣ`

Εθελοντισμός

Τι είναι ο εθελοντισμός;

Ο όρος εθελοντισμός αναφέρεται στην ηθελημένη παροχή υπηρεσιών χωρίς το κίνητρο της υλικής ανταμοιβής, προς όφελος της κοινωνίας. Ο εθελοντισμός δεν είναι υποχρεωτικός, δηλαδή στηρίζεται στην αυτόβουλη συμμετοχή του ενεργού πολίτη.Στόχος ενός εθελοντή είναι η βελτίωση των κοινωνικών,οικονομικών,περιβαλλοντικών, αθλητικών, εκπαιδευτικών και άλλων θεμελιωδών αναγκών μιας κοινωνίας. Ο εθελοντισμός είναι μία ανιδιοτελής προσφορά που συμβάλλει στη συνολική ευημερία της κοινωνίας.

 Γιατί κανεις να γίνει εθελοντής;

Ένας εθελοντής:

-Αναγνωρίζει και αξιοποιεί τις προσωπικές του δεξιότητες.
-Συνεργάζεται και λειτουργεί αποτελεσματικά σε μία ομάδα.
-Οργανώνει την δουλειά του, και επιτυγχάνει τους στόχους του.
-Έρχεται σε επαφή με νέους ανθρώπους και γνωρίζει νέες κουλτούρες και πολιτισμούς.
-Διευρύνει τους ορίζοντες του, μαθαίνοντας νέα πράγματα για τη ζωή και το περιβάλλον στο οποίο ζούμε.
-Αναπτύσσει τις κοινωνικές του δεξιότητες, δημιουργεί νέες φιλίες και νέες συνεργασίες.
-Αναδεικνύει την αξία της συνεργασίας μέσα στις ομάδες, απαλείφοντας το αίσθημα του ανταγωνισμού.
-Η προσφορά γεμίζει τον άνθρωπο με αγάπη και σεβασμό για τον συνάνθρωπό του και το κοινωνικό σύνολο. Κάθε εθελοντής θα πρέπει να προσέχει και να    σέβεται                  πρωτίστως τον εαυτό του.
-Παράλληλα, κάθε φορέας ο οποίος δέχεται εθελοντές θα πρέπει να σέβεται την αφιλοκερδή προσφορά των ανθρώπων που συνεργάζονται μαζί του, χωρίς    να υπάρχουν        περαιτέρω απαιτήσεις που να αγγίζουν την εργασιακή εκμετάλλευση.

Τα οφέλη του στην κοινωνία:

Αναγνωρίζουμε ότι η σχέση εθελοντή και κοινωνίας των πολιτών είναι σχέση διαδραστική και τα οφέλη της στην κοινωνία είναι πολλά:

  • Είναι ένας τρόπος παρέμβασης των ενεργών πολιτών στην κοινωνία

  • Βοηθά στη διάδοση παγκόσμιων αξιών και κανόνων, αρχές και νόρμες, π.χ συνήθειες για την προστασία του περιβάλλοντος

  • Διευκολύνει την άσκηση ορισμένων κοινωνικών δικαιωμάτων

  • Προσφέρει λόγο στις αδύναμες κοινωνικές ομάδες

  • Καταδεικνύει κοινωνικές αδικίες και παγκόσμια προβλήματα και αποτελεί μοχλό πίεσης στα κράτη

  • Συμβάλει στη διάχυση πληροφοριών, παροχή πληροφόρησης και γνώσης, δημοσιοποίηση προβλημάτων και κινητοποίηση της κοινής γνώμης.

Κάντε Κλικ εδώ:

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ενός Εθελοντή (Αντρέας Περβενάς)

ΕΘΕΛΟΝΤΙΚΕΣ ΟΜΑΔΕΣ ΑΝΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΑΤΤΙΚΗΣ

1. Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός, Διεύθυνση Σώματος Σαμαρειτών Ελλάδος

Αποτελεί μέρος του Διεθνούς Κινήματος Ερυθρού Σταυρού και Ερυθράς Ημισελήνου. Θεωρείται ο μεγαλύτερος μη κυβερνητικός οργανισμός στον ελλαδικό χώρο. Το έργο του είναι σύνθετο και βασίζεται στην άμεση ανταπόκριση και την εθελοντική προσφορά και δράση των πολιτών. Στόχος της είναι η ανακούφιση του ανθρώπινου πόνου σε περιόδους πολέμου και ειρήνης, περιθάλποντας και στηρίζοντας τραυματίες, ασθενείς, ηλικιωμένους, πρόσφυγες, ανθρώπους που αντιμετωπίζουν οικονομικές δυσκολίες και γενικά όσους ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού.

 

2. Το Χαμόγελο Του Παιδιού

«ΤΟ ΧΑΜΟΓΕΛΟ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ», είναι ένας εθελοντικός οργανισμός, μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα. Στηρίζεται στο συναίσθημα, αλλά δε μένει σ” αυτό και στα λόγια. Έχει κάνει πράξη την αντιμετώπιση των καθημερινών προβλημάτων των παιδιών.

 

3. Κιβωτός του κόσμου

«Η «Κιβωτός του Κόσμου» είναι Μη Κερδοσκοπικός Οργανισμός Ειδικής Μέριμνας και Προστασίας Μητέρας και Παιδιού, αποτελεί δίκτυο Αλληλέγγυας και Συνεργατικής Οικονομίας στην Αττική και δραστηριοποιείται πάνω στη μέριμνα παιδιών που ζούσαν σε συνθήκες παραμέλησης και εγκατάλειψης,

 

4. Γιατροί του κόσμου

Οι Γιατροί του Κόσμου Ελλάδας αποτελούν δίκτυο Αλληλέγγυας και Συνεργατικής Οικονομίας, δημιουργήθηκαν το 1990 και αποτελούν μία γνήσια Ελληνική Οργάνωση που ακολουθεί το δικό της μονοπάτι βασιζόμενη στις ιδιαιτερότητες της Ελλάδας, διατηρώντας την οικονομική και διοικητική της ανεξαρτησία.

 

6. UNICEF

Η UNICEF εργάζεται σε περισσότερες από 190 χώρες και εδάφη για να σώσει τις ζωές των παιδιών, να υπερασπιστεί τα δικαιώματά τους και να τους βοηθήσει να εκπληρώσουν τις δυνατότητές τους από την παιδική ηλικία έως την εφηβεία.

Πηγές :

-http://www.enallaktikos.gr/kg15el_ethelontikes-organwseis_t138.html

-https://www.flowmagazine.gr/ofeli_ethelontismou_atomo_koinonia/

Κ.Ε.

Κ.Α.

Κ.Γ.

Κ.Σ.

Top