ΧΕΡΜΑΝ ΜΕΛΒΙΝ

XERMAN

    ΤΑ ΠΡΩΤΑ ΧΡΟΝΙΆ

Ο Χέρμαν Μέλβιλ γεννήθηκε στη Νέα Υόρκη την 1η Αυγούστου 1819[1] ,το τρίτο από τα οχτώ παιδιά των Άλλαν και Μαρία Γκάνσφουρτ Μέλβιλ. Ο πατέρας του, Allan Melvill (το όνομα έγινε «Melville» μετά το θάνατό του[2]) ήταν επιχειρηματίας ενώ η μητέρα του (το γένος Ganesvoort) καταγόταν από παλιά Ολλανδική οικογένεια με εξέχουσα θέση στην τοπική κοινωνία. Αν και ο πατέρας του ήταν ένας πολύ αισιόδοξος άνθρωπος, η «θετική» αυτή στάση που είχε απέναντι στη ζωή σπάνια τον οδηγούσε σε επιχειρηματικές επιτυχίες.

       ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΆ ΠΡΟΒΛΉΜΑΤΑ

Ο πατέρας του τελικά χρεοκόπησε και πέθανε όταν ο Χέρμαν ήταν μόλις δώδεκα ετών[4], αναγκάζοντάς τον να εγκαταλείψει το σχολείο για να βοηθήσει την οικογένεια. Έτσι ο Μέλβιλ, έφηβος ακόμα, μπάρκαρε σ” ένα εμπορικό καράβι όπου δούλεψε ως καμαρότος μεταξύ Νέας Υόρκης και Λίβερπουλ.Η οικογένεια Melville αναγκαζόταν να εξαρτάται οικονομικά και να λαμβάνει υποστήριξη από τον στενό συγγενικό κύκλο.

           ΞΕΚΊΝΗΜΑ ΚΑΡΙΕΡΑΣ

Όταν ξαναγύρισε στην Αμερική, εργάστηκε πάλι ως δάσκαλος για ένα διάστημα. Ο πόθος του όμως για περιπέτειες δεν έσβησε κι έτσι μια μέρα τα παράτησε όλα και πήγε ως ναύτης στο φαλαινοθηρικό «Acushnet» (Ακούσνε).

Τον Ιούλιο του 1842, κι αφού έμεινε 18 μήνες στο «Ακούσνε», ο Μέλβιλ πήδηξε ένα πρωί από το καράβι ενώ ήταν αγκυροβολημένο στις νήσους Μαρκέζας του Νότιου Ειρηνικού Ωκεανού. Η σκληρή ζωή πάνω στο φαλαινοθηρικό και η επιθυμία του να εξερευνήσει τα νησιά, ήταν οι αιτίες που τον έσπρωξαν σ” αυτή τη φυγή.

Για κάποιο διάστημα έζησε μαζί με τους ιθαγενείς Τύπη που, όπως είπε αργότερα ο ίδιος, ήταν κανίβαλοι. Δεν είναι ξεκαθαρισμένο αν ο Μέλβιλ υπήρξε φιλοξενούμενός τους ή αιχμάλωτος τους. Πάντως μία μέρα έφυγε από τα νησιά με μία αυστραλέζικη σκούνα. Η ιστορία της παραμονής του στις Μαρκέζας, περιγράφεται στο βιβλίο του «Typee», το οποίο ολοκλήρωσε το 1845 αλλά συνάντησε πολλές δυσκολίες για τη δημοσίευσή του[5].

Στη συνέχεια ακολούθησαν και άλλες περιπέτειες στη ζωή του Χέρμαν Μέλβιλ. Ο Μέλβιλ έγινε αρχηγός μίας ανταρσίας και αργότερα αλήτευε έναν χρόνο στην Ταϊτή. Την περιπέτειά του αυτή, την αναφέρει στο βιβλίο του «Omoo», (Όμοο).

Το 1843, ο Μέλβιλ πήγε στη Χαβάη, όπου έπιασε δουλειά σ” ένα γραφείο και σ” ένα βιβλιοπωλείο. Σύντομα όμως έφτασε στη Χονολουλού το παλιό του πλοίο, το «Ακούσνε», που έψαχνε για λιποτάκτες.

Φοβούμενος μήπως τον βρουν και τον ξαναπάρουν στο φαλαινοθηρικό, ο Μέλβιλ έσπευσε να μπει στο αμερικάνικο πολεμικό πλοίο «USS United States» ως απλός ναύτης. Δεκατέσσερις μήνες αργότερα έφτασε στο λιμάνι της Βοστώνης.

Τότε άρχισε να ασχολείται σοβαρά με το γράψιμο.

       ΜΕΡΙΚΆ ΒΙΒΛΊΑ ΤΟΥ ΧΈΡΜΑΝ ΜΈΛΒΙΝ

1846:Typee: A Peep at Polynesian Life

1847:Omoo: A Narrative of Adventures in the South Seas
1849:Mardi: And a Voyage Thither

1850:White-Jacket ή The World in a Man-of-War

1851:Moby-Dick ή The Whale

1852:Pierre ή The Ambiguities

1853:Bartleby the Scrivener

1854:The Encantadas»,or «Enchanted Isles

1855:Jimmy Rose

1856:The Piazza

1857:The Confidence-Man: His Masquerade

1866:Battle Pieces and Aspects of the War

1876:Clarel: A Poem and Pilgrimage in the Holy Land

1888:John Marr and Other Sailors

1891:Timoleon

1924:Billy Budd, Sailor – An Inside Narrative

Γ.Κ

Γ.Κ

 

Top