Φωτιά του Αμαζονίου

a4fe841d5000b43ed00cd8e425e3fb5f_XL

 Το τροπικό δάσος του Αμαζονίου, είναι ένα τροπικό δάσος το οποίο καλύπτει το πεδίο του Αμαζονίου στη Νότια Αμερική. Αυτό το πεδίο καλύπτει περίπου επτά εκατομμύρια τετραγωνικά χιλιόμετρα, εκ’των οποίων τα 5,5 καλύπτονται από δάσος. Επίσης το 20% του οξυγόνου που υπάρχει την ατμόσφαιρα παράγεται στο δάσος αυτό. Οι δασικές πυρκαγιές εντάσσονται ως φαινόμενο στην κατηγορία των φυσικών καταστροφών. Τα πλέον ευαίσθητα στις πυρκαγιές δασικά οικοσυστήματα στην Ελλάδα εντοπίζονται κυρίως στην παραλιακή, λοφώδη και υπο ορεινή περιοχή, όπου τείνουν να κυριαρχούν φρύγανα, αείφυλλα πλατύφυλλα και πευκοδάση. Οι περιοχές αυτές, με υψόμετρο 0-600 μέτρων, θεωρούνται ζώνες σημείων έναρξης των περισσότερων δασικών πυρκαγιών, χωρίς να αποκλείεται η εμφάνισή τους σε ορεινούς όγκους. Σημαντικές καταστροφές είχαν σημειωθεί την περίοδο Αυγούστου 2003 – Αυγούστου 2004 ήταν η δεύτερη χειρότερη χρονιά για τον Αμαζόνιο από τότε που άρχισε να γίνεται η μέτρηση της καταστροφής. Το αρνητικό ρεκόρ σημειώθηκε την περίοδο 1994-1995, στη διάρκεια της οποίας καταστράφηκαν 29.050 τετραγωνικά χιλιόμετρα δάσους. Η πιο πρόσφατη και σημαντικότερη ειναι η πυρκαγιά που έγινε το 2019. Η ομάδα μας  εκφράζει την έντονη ανησυχία της για τις ανεξέλεγκτες πυρκαγιές στον Αμαζόνιο που θέτουν σε κίνδυνο την ύπαρξη του μεγαλύτερου τροπικού δάσους του κόσμου και απειλούν με καταστροφή του κεντρικού «πνεύμονα» πρασίνου του πλανήτη μας. Το δάσος του Αμαζονίου αποτελεί καταφύγιο για χιλιάδες είδη ζώων και φυτών, είναι ο χώρος όπου ζουν περισσότερα από 34 εκατομμύρια άνθρωποι, συμπεριλαμβανομένων 500 αυτόχθονων φυλών. Οι πυρκαγιές καταστρέφουν σημαντικές περιοχές του δάσους σε Βραζιλία και Βολιβία, αλλά και σημαντικά οικοσυστήματα στη Βολιβία και την Παραγουάη. Οι δασικές πυρκαγιές στον Αμαζόνιο έχουν αυξηθεί φέτος κατά 70% σε σύγκριση με αυτές που καταγράφηκαν την ίδια περίοδο πέρυσι, και κατά 60% συγκριτικά με τα δεδομένα των τελευταίων τριών ετών στην περιοχή. Είναι εξαιρετικά πιθανό οι πυρκαγιές στην περιοχή να προκλήθηκαν από ανθρωπογενή αίτια, ενώ αναπόφευκτη είναι η σύνδεσή τους με τις ενέργειες αποψίλωσης που επιτράπηκαν από την κυβέρνηση της Βραζιλίας για να γίνουν στην περιοχή κατά τους τελευταίους μήνες (αρχές του 2019), προκειμένου αρκετές δασικές εκτάσεις και προστατευόμενες

    Έντονες οι αντιδράσεις από ευρωπαϊκές χώρες για τις πυρκαγιέςπου καταστρέφουν τον Αμαζόνιο, με τον πρόεδρο της Βραζιλίας Ζαϊχ Μπολσονάρου «νίπτει τας χείρας του». Η διεθνής κατακραυγή για την τεράστια οικολογική καταστροφή είναι μεγάλη και προέρχεται τόσο από κυβερνήσεις όσο και από απλούς πολίτες ενώ καλλιτέχνες διεθνούς φήμης εκφράζουν την οργή τους για την καταστροφή του «πνεύμονα του πλανήτη».

 

 

 

Από τις πυρκαγιές στο τροπικό δάσος του Αμαζονίου, Βραζιλία, έχουν ήδη καταστραφεί 790.000 τ.χλμ. βλάστησης, έκταση διπλάσια από τη Γερμανία και το Βέλγιο μαζί. Αυτές έχουν ενταθεί τις τελευταίες δύο εβδομάδες και επιδεινώνουν την κλιματική κρίση λόγων των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα από την καύση οργανικών υλικών. Οι επηρεαζόμενες περιοχές θα είναι πιο ευάλωτες απέναντι στην ξηρασία, σε πλημμυρικά φαινόμενα και στις άλλες συνέπειες της κλιματικής αλλαγής, λόγω έλλειψης βλάστησης.Οι απώλειες δασικών εκτάσεων θα μειώσουν επίσης τη δυνατότητα των οικοσυστημάτων να απορροφούν διοξείδιο του άνθρακα. Τα παρακάτω είναι οι σημαντικότερες κατά την γνώμη μας αντιδράσης του κόσμου σε αυτό το τραγικό γεγονός. Στη σύνοδο κορυφής του Μπιαρίτζ, το Σαββατοκύριακο, η φωτιά στον Αμαζόνιο αναμένεται να απασχολήσει τους ηγέτες των επτά ισχυρότερων οικονομιών του κόσμου.  Ο Μακρόν είπε ότι θα προσπαθήσει να κινητοποιήσει τους ηγέτες για να αυξήσουν τη χρηματοδότηση για την προστασία του τροπικού δάσους και να αναπτυχθούν μηχανισμοί που θα αποτρέπουν τις πυρκαγιές. Στο Twitter, η παγκόσμια διαδικτυακή κοινότητα εκφράζει εδώ και μέρες τον αποτροπιασμό και την αγωνία της ενώ και ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες εξέφρασε την βαθιά ανησυχία του για τις πυρκαγιές και τις καταστροφικές συνέπειές τους στο περιβάλλον – και κατ’ επέκταση στον άνθρωπο. Την ίδια ώρα, διαδηλώσεις υπέρ της προστασίας του Αμαζονίου διοργανώνονται από διάφορες ΜΚΟ, όπως για παράδειγμα του κινήματος της έφηβης Σουηδής Γκρέτα Τούνμπεργκ,  στο Σάο Πάολο και το Ρίο ντε Τζανέιρο, αλλά και έξω από πρεσβείες και προξενεία της Βραζιλίας σε πολλές χώρες του κόσμου. Μπροστά όμως στην ισχυρή διεθνή πίεση που δέχεται τις τελευταίες ημέρες, δήλωσε σήμερα ότι «εξετάζει το ενδεχόμενο» να στείλει τον στρατό για να καταστείλει τις ανεξέλεγκτες πυρκαγιές. Ξεκαθάρισε όμως  πως η κυβέρνησή του δεν έχει τους «πόρους» για να καταπολεμήσει τις φωτιές.

Παραπάνω υλικό: Ντοκουμέντα από την φωτιά

Top