Όλγα Βασδέκη: Η θρυλική τριπλουνίστρια στους Ιχνηλάτες

Όλγα Βασδέκη

Η θρυλική τριπλουνίστρια στους Ιχνηλάτες

Συνέντευξη με την Όλγα Βασδέκη

της Καλλιόπης Δημητροπούλου (Β3)

Όλγα Βασδέκη 1 Μεγάλη τιμή και φοβερή επιτυχία για το 1ο τεύχος του περιοδικού μας αποτελεί η συνέντευξη με την ανεπανάληπτη τριπλουνίστρια Όλγα Βασδέκη, μία αθλήτρια με μεγάλη καριέρα στο χώρο του στίβου, με πολλές διακρίσεις, που συνεχίζει να εμπνέει τους νέους αθλητές με την πορεία της. Η Όλγα Βασδέκη είναι μία από τις ελάχιστες Ελληνίδες αθλήτριες που έχει λάβει μέρος σε τρεις Ολυμπιάδες (1996, 2000, 2004) και έχει καταφέρει να προκριθεί σε ισάριθμους τελικούς στο τριπλούν γυναικών.

 - Πολλοί έφηβοι έχουν αφιερώσει ένα μεγάλο μέρος την ζωή τους στον αθλητισμό και σκέφτονται να μην ασχοληθούν πια με το σχολείο. Ποια είναι η γνώμη σας πάνω σε αυτό;

 -  Όταν ένας έφηβος αφιερώνει μεγάλο μέρος της ζωής του στον αθλητισμό με σκοπό να πετύχει τους στόχους που έχει θέσει, δεν μπορεί να σταματήσει την μόρφωση. Η μόρφωση και η γνώση είναι τα εφόδια που θα τον βοηθήσουν να εξελιχθεί τόσο σαν άνθρωπος όσο και σαν αθλητής. Σκεφτείτε λοιπόν έναν αθλητή που δεν γνωρίζει την ιστορία της χώρας του και σκεφτείτε πάλι έναν άνθρωπο ο οποίος δεν γνωρίζει τι σημαίνει τρέξιμο. Πως σας φαίνεται;

 -  Ποιο ήταν το στήριγμά σας σε όλη αυτή την περίλαμπρη πορεία της ζωής σας και τι σας ώθησε να ασχοληθείτε με αυτό το άθλημα;

 -  Το βασικό στήριγμα και το καταφύγιό μου ήταν οι γονείς μου. Όμως ένα ακόμα σημαντικό στήριγμα στην πορεία ήταν και οι φίλοι μου. Παρότι ακολούθησα ένα διαφορετικό τρόπο ζωής σαν έφηβη, από αυτόν που ακολουθούν οι περισσότεροι, με σεβάστηκαν και με στήριξαν όλα αυτά τα χρόνια. Γιατί οι καλές φιλίες φαίνονται στις δυσκολίες και την διαφορετικότητα. Αυτά που με ώθησαν στο να ασχοληθώ με το αγώνισμα του τριπλούν ήταν τρία πράγματα:

1. Το γεγονός ότι ήταν ένα καινούριο αγώνισμα για τις γυναίκες

2. Γιατί χρειάζεται ταχύτητα και δύναμη και

3. Γιατί είναι δύσκολο και δυναμικό στην εκτέλεσή του που για μένα ήταν ένα πολύ δυνατό κίνητρο.

 - Τι θα συμβουλεύατε έναν έφηβο ο οποίος θα ήθελε να ακολουθήσει τα χνάρια σας;

 - Με την σκέψη ότι πολλές φορές οι συμβουλές μας μπορεί να μην είναι πάντα σωστές το πιο απλό που μπορώ να πω σε ένα παιδί είναι να πιστεύει στον εαυτό του, να βάζει μικρούς στόχους για να φτάσει τους μεγάλους (γιατί και αυτό εκπαίδευση είναι) και να μην απογοητεύεται με την αποτυχία του, γιατί μέσα από αυτήν θα γίνεται πιο δυνατός. Κρύβουμε τόση δύναμη μέσα μας που όταν το αντιληφθούμε μένουμε έκπληκτοι και εμείς.

 -  Υπήρξαν φορές που θέλατε να τα παρατήσετε; Και αν ναι, τι σας έκανε να συνεχίσετε;

 -  Υπήρξαν πολλές φορές που σκέφτηκα να τα παρατήσω όμως επειδή αυτό που έκανα ήταν για μένα και το αγάπησα δεν ήθελα να εγκαταλείψω τους στόχους μου και τα όνειρά μου. Και για να σας δώσω ένα παράδειγμα το 1999 παρότι όλη την χρονιά αυτή είχα ένα πολύ σοβαρό τραυματισμό και ο χρόνος προετοιμασίας μου ήταν ένας μήνας, δεν εγκατέλειψα, πήγα στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα και κέρδισα την τρίτη θέση!

 Η συνέντευξη έκλεισε με κάποιες συμβουλές από την κ. Όλγα Βασδέκη, οι οποίες μπορούν να αποτελέσουν έμπνευση για όλους μας, ώστε να κυνηγήσουμε τα όνειρά μας.

 Είσαστε όλοι σας ξεχωριστοί και αξίζετε τα καλύτερα!

 Παραμείνετε ταπεινοί, καλοί άνθρωποι και κυνηγήστε τους στόχους σας με την φλόγα να καίει μέσα σας.

 Πιστέψτε στον εαυτό σας!

 Μπορείτε!!!

 Σύντομο Βιογραφικό Σημείωμα

Η Όλγα Βασδέκη γεννήθηκε και μεγάλωσε στον Βόλο. Ήταν από τις καλύτερες αθλήτριες όλων των εποχών στο τριπλούν, με μεγάλες διακρίσεις και παρουσίες σε μεγάλα διεθνή πρωταθλήματα με την εθνική Ελλάδος.

Η Όλγα Βασδέκη ήταν η «χρυσή» νικήτρια του Ευρωπαϊκού πρωταθλήματος ανοιχτού στίβου το 1998 στην Βουδαπέστη (Ουγγαρία) στο τριπλούν, με άλμα στα 14,55 μ.

Το 1999 στο Παγκόσμιο πρωτάθλημα ανοιχτού στίβου στην Σεβίλλη (Ισπανία), κατέκτησε το χάλκινο μετάλλιο στο τριπλούν με άλμα στα 14,61 μ.

Μερικά χρόνια νωρίτερα, και συγκεκριμένα το 1996, είχε στεφθεί «χάλκινη» στο Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα κλειστού στίβου στην Στοκχόλμη (Σουηδία), στο τριπλούν με άλμα στα 14,30 μ.  [Πληροφορίες από:  https://www.segas.gr/athletes/olga-vasdeki/]

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης