Άρωμα Ελβετίας…

IMG_20240216_111922

Άρωμα Ελβετίας…

των Καλλιόπης Παγώνη (Α2), Άννας Μαυροειδή (Α2), Μαρίας Μπούμπαλη (Α2), Αλεξάνδρας Κούκου (Α1), Αντωνίας Κούτρα (Α1), Βασίλη Σκούνα (Α4)

IMG_20240216_111142Κατά τη διάρκεια της εκδρομής μας στην Ελβετία αποφασίσαμε να κάνουμε μια σειρά άτυπων συνεντεύξεων και να ρωτήσουμε τους ντόπιους για την ζωή και την κουλτούρα τους. Έτσι συνομιλήσαμε με ανθρώπους διαφορετικής ηλικίας και νοοτροπίας, οι οποίοι με τις πληροφορίες τους μας βοήθησαν να σχηματίσουμε μια ιδέα για τον καθημερινό τρόπο ζωής της Ελβετίας.

Κατόπιν συνεννόησης με τους συνοδούς καθηγητές μας αναζητήσαμε ανάμεσα στους ντόπιους περαστικούς πιθανούς συνεντευξιαζόμενους. Στον κεντρικό πλακόστρωτο δρόμο της Βέρνης συναντήσαμε δυο νεαρές κοπέλες, οι οποίες δέχτηκαν να μας μιλήσουν. Την αρχική αμηχανία διαδέχτηκε ένα ευχάριστο κλίμα και η όλη συνομιλία εξελίχθηκε σε μια ενδιαφέρουσα εμπειρία. Κάποια στιγμή η κουβέντα επικεντρώθηκε στην αποκριάτικα στολισμένη πόλη.

[Ακολουθεί απόσπασμα της 1ης Συνέντευξης]

Ερώτηση: Θα θέλαμε να σας ρωτήσουμε αν υπάρχει κάποια τοπική γιορτή, καθώς βλέπουμε παντού κομφετί και αποκριάτικες στολές.

Απάντηση: Τώρα δεν υπάρχει κάποια γιορτή. Πριν από δυο εβδομάδες υπήρχε κάτι σαν πάρτι.

Ε: Τι ακριβώς;

Α: Δεν θυμόμαστε το όνομα αλλά υπήρχε μια ομάδα ατόμων που μάλλον λεγόταν Fireman.

IMG_20240216_113433Κατά την περιήγησή μας στην πόλη προσέξαμε ότι στήνονταν καντίνες προφανώς στο πλαίσιο κάποιας γιορτής. Έτσι αποφασίσαμε να πάρουμε τη δεύτερη συνέντευξή μας από την ιδιοκτήτρια μιας καντίνας, ώστε να πληροφορηθούμε για την επικείμενη εκδήλωση.

[Ακολουθεί απόσπασμα της 2ης Συνέντευξης]

Ερώτηση: Παρατηρήσαμε ότι στήνονται καντίνες στο κεντρικό πεζόδρομο και αναρωτηθήκαμε αν έχετε κάποιο παζάρι.

Απάντηση: Σήμερα πραγματοποιείται ένα καρναβάλι. Ξεκινάει, νομίζω, στις 14:30 και είναι το καρναβάλι των παιδιών. Απόψε έχει μουσική και αύριο θα γίνει η παρέλαση.

Ε: Έχει κάποιο συγκεκριμένο όνομα;

Α: Ναι, «Bernese Fasnacht» (Mπέρνις Φάσχατ), που σημαίνει «Καρναβάλι της Βέρνης».

Ε: Γενικά πώς κυλά η καθημερινότητά σας εδώ στη Βέρνη;

Α: Είμαστε εύκολοι άνθρωποι. Στην Βέρνη τα πάντα κυλάνε ήρεμα κι ο καθένας μπορεί να ζει όπως θέλει.

Ε: Τι είδους φαγητά προτιμάτε να τρώτε;

Α: Τρώμε τα πάντα. Στην Βέρνη μπορείς να βρεις ό,τι φαγητό θέλεις. Το κλασσικό ελβετικό φαγητό είναι το «fondue», η σοκολάτα και τα μακαρόνια. Το πιο διάσημο είναι το «Rosti». Πρόκειται για τηγανισμένες πατάτες σε μικρά κομμάτια που συνοδεύονται με τυρί, μπέικον ή λουκάνικα.

Ε: Πώς διασκεδάζετε;

Α: Το καλοκαίρι διοργανώνονται πολλές συναυλίες, φεστιβάλ μαγειρικής, το «buskers festival» και ένα μουσικό φεστιβάλ στην παλιά πόλη. Επίσης, μέρος της ψυχαγωγίας αποτελούν τα μπαρ, το κολύμπι στο ποτάμι και οι βόλτες με βάρκες. Τον χειμώνα υπάρχουν χριστουγεννιάτικα μαγαζιά και παγοδρόμια.

Ε: Τι μουσική ακούν οι Ελβετοί;

Α: Σχεδόν τα πάντα. Η κλασσική ελβετική μουσική ονομάζεται «yodeling», όμως δεν την ακούνε πολλοί. Επίσης, ένα παραδοσιακό όργανο είναι το ακορντεόν.

Ε: Ποιες γλώσσες μιλάνε στην Ελβετία;

Α: Στην Ελβετία μιλιούνται τέσσερις γλώσσες. Η επικρατέστερη είναι τα γερμανικά, η δεύτερη τα γαλλικά, σε μερικές περιοχές μιλάνε ιταλικά και λιγότερο από το 10% μιλάει ρουμανικά.

Ε: Πώς συνεννοούνται οι άνθρωποι από τα διαφορετικά μέρη της Ελβετίας;

Α: Παρά τις διαφορετικές διαλέκτους καταλαβαινόμαστε εκτός από μερικές περιπτώσεις.

Την τρίτη και τελευταία συνέντευξη μας την έδωσε στη Ζυρίχη ένας κομψός κύριος που πιθανότατα κατευθυνόταν στην δουλειά του.

[Ακολουθεί απόσπασμα της 3ης Συνέντευξης]

Ερώτηση: Θα θέλατε να μας πείτε κάτι σχετικά με το ντόπιο φαγητό;

εφημεριδα spaetzleΑπάντηση: Μου αρέσει το ντόπιο φαγητό. Ειδικότερα προτιμάω το «Rosti», το «Zuercher» και το «Geschnetzeltes». Μου αρέσουν όλα αυτά τα φαγητά. Είναι πολύ νόστιμα.

Ε: Ποιο είναι το καλύτερο τοπικό φαγητό κατά την άποψή σας;

eghmerida cervelatΑ: Θεωρώ πως είναι το «Spaetzle» και το «Rosti». Αυτά είναι τα φαγητά που τρώω στην Ζυρίχη. Το «Cervelant»  πιστεύω πως είναι το τοπικό φαγητό της Ζυρίχης. Εξαρτάται από την περιοχή που βρίσκεσαι. Υπάρχουν και διαφορετικά τοπικά φαγητά. Στο γαλλόφωνο κομμάτι είναι διαφορετικό το φαγητό από τα υπόλοιπα. Πάντως στην Ζυρίχη θεωρώ πως αυτό είναι το καλύτερο τοπικό φαγητό.

Ε: Πώς διασκεδάζετε στην Ελβετία;

Α: Στην Ζυρίχη υπάρχουν πολλά μέρη που μπορεί να επισκεφθεί κάποιος όπως εστιατόρια, μουσεία και σινεμά ή να διασκεδάσει σε συναυλίες και νυχτερινά κέντρα. Οι επιλογές είναι αναρίθμητες και φυσικά μπορεί κανείς να κάνει δραστηριότητες που σχετίζονται με την φύση όπως ορειβασία ή σκι. Το σκι είναι από τους καλύτερους τρόπους ψυχαγωγίας στην Ελβετία.

Ε: Που πηγαίνετε για σκι;

Α: Κοντά στην Ζυρίχη. Στο Hochgebirge και στο Engelberg, που είναι κοντά στη πόλη.

Ε: Ωραία! Ευχαριστούμε για το χρόνο σας.

Η εμπειρία μας από την εκδρομή στην Ελβετία ήταν μοναδική. Είδαμε μια όμορφη χώρα με καταπληκτικά τοπία και συναντήσαμε ωραίους ανθρώπους με ευγένεια και προθυμία να μας μιλήσουν και να μας δώσουν πληροφορίες για την καθημερινότητά τους.

IMG_20240216_112705

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης