Δημήτρης Νανόπουλος: «Ο Μετάνθρωπος»

Δ. Νανόπουλος - Lifo
Δ. Νανόπουλος - Lifo

Δημήτρης Νανόπουλος: «Ο Μετάνθρωπος»

Δ. Νανόπουλος - φωτογραφία από την παρουσίαση 

της Νάγιας Λεφέβρ (Α2) και της Φανής Τσιριγώτη (Α2)

Ο κορυφαίος Παλληνιώτης Αστροφυσικός τιμάται σε εκδήλωση του 2ου ΓΕΛ Παλλήνης.

 Ο Δημήτρης Νανόπουλος, κορυφαίος Έλληνας φυσικός, γεννήθηκε το 1948 στην Παλλήνη Αττικής (ή αλλιώς Χαρβάτι, όπως του αρέσει να την αποκαλεί), όπου ανέπτυξε το ενδιαφέρον για τη φυσική. Σπούδασε στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και στη συνέχεια εργάστηκε σε κορυφαία ερευνητικά κέντρα, όπως το M.I.T. (Massachusetts Institute of Technology), CERN κ.α. Το έργο του έχει συμβάλλει σημαντικά στην κατανόηση του σύμπαντος.

Στις 15 Φεβρουαρίου 2025 το 2ο Λύκειο Παλλήνης είχε την τιμή να φιλοξενήσει τον διακεκριμένο αυτόν επιστήμονα σΕ. Γούμενοςε εκδήλωση αφιερωμένη στο έργο και την προσφορά του στην επιστήμη. Η εκδήλωση ξεκίνησε με χαιρετισμό από τον διευθυντή του σχολείου, κ. Ευάγγελο Γούμενο, ο οποίος εκθείασε το έργο του κ. Νανόπουλου, υπογραμμίζοντας τη σημασία του ως πρότυπο για τους μαθητές. Στη συνέχεια τον λόγο πήρε ο Δήμαρχος Παλλήνης, κ. Χρήστος Αηδόνης, ο οποίος με τη σειρά του χαρακτήρισε τιμή των Παλληνέων το γεγονός ότι ο Δήμος Παλλήνης υπήρξε η δημιουργική αφετηρία μιας τέτοιας προσωπικότητας. Η σύμβουλος των βιολόγων, κ. Γιώτη, παρουσίασε με κατανοητό για το κοινό τρόπο το επιστημονικό του έργο και ακολούθως κι άλλοι σημαντικοί πολίτες της περιοχής εξέφρασαν τον θαυμασμό τους προς τον διεθνώς αναγνωρισμένο επιστήμονα. Τέλος στο βήμα ανέβηκε ο ίδιος ο κ. Νανόπουλος, ο οποίος χαιρέτησε με τη σειρά του το κοινό και ύστερα από μια σύντομη παρουσίαση της ζωής, του έργου και των απόψεών του συνομίλησε με τους παρευρισκομένους.

Αρχείο Παλληνεύς

Αρχείο Παλληνεύς

Μια ξεχωριστή στιγμή που μας άγγιξε είναι η στιγμή που αναγνώρισε συμμαθητές και παιδικούς φίλους του στο κοινό. Με ένα χαμόγελο γεμάτο νοσταλγία τους ευχαρίστησε θερμά, ενώ θύμισε τις κοινές μαθητικές τους στιγμές, αποδεικνύοντας πως παρά τις μεγάλες επιστημονικές διακρίσεις του, ο διεθνώς αναγνωρισμένος αστροφυσικός δεν ξεχνά το παρελθόν του και παραμένει «προσγειωμένος», απλός και ανθρώπινος. Εξέφρασε με συγκίνηση τις δυσκολίες εκείνης της εποχής και απέδωσε ως επί το πλείστον τα επιτεύγματά του στη θεμελιώδη σχέση που είχε με τον δάσκαλό του.

«Ο μετάνθρωπος του Δ. Νανόπουλου»

 Εξαιρετικά ενδιαφέρουσα ήταν η αναφορά του στην τεχνητή νοημοσύνη και την επίδρασή της στον άνθρωπο και την θέση του στη κοινωνία. Μιλώντας για τον «μετάνθρωπο» τόνισε ότι η ανατομία του σώματος του ανθρώπου θα διαφέρει στο μέλλον σε μεγάλο βαθμό σε σχέση με την σημερινή εποχή λόγω της χρήσης των κινητών τηλεφώνων. Χαρακτηριστικά ήταν τα λόγια του: «Θα έχουμε εγκατεστημένα τσιπάκια στο κεφάλι, τα οποία θα αυξάνουν τη μνήμη μας, θα σταματούν τη νόσο Αλτσχάιμερ, θα βοηθούν τη σεξουαλική μας ενέργεια. Θα τα κάνουν όλα!».

 φωτογραφία από την εκδήλωση

φωτογραφία από την εκδήλωση

«Το να δημιουργείς είναι σαν να ζεις δύο φορές.».

 Έπειτα δέχθηκε και ερωτήσεις μαθητών/-τριών και στο πλαίσιο αυτό είχαμε την τιμή να του απευθύνουμε και εμείς ως εκπρόσωποι του 1ου ΓΕΛ ΠΑΛΛΗΝΗΣ τη δική μας ερώτηση: «αν θα μπορούσε να ταξιδέψει πίσω στο χρόνο, ποια συμβουλή θα έδινε στο νεαρό εαυτό του για την επιστήμη αλλά και εν γένει για τη ζωή;», Η απάντησή του υπήρξε καθηλωτική και ασφαλώς λειτουργεί ως πηγή έμπνευσης για μας: «Εγώ πρώτα θα έλεγα ότι πρέπει να έχουμε αγάπη και επιθυμία για την ζωή και για την επιστήμη. Tώρα … δεν χρειάζεται κάποιος να έχει την τρέλα που έχω εγώ και οι υπόλοιποι επιστήμονες για την φυσική. Μπορεί κάποιος να θέλει να γίνει βιολόγος ή καλλιτέχνης ή … οτιδήποτε, αρκεί ό,τι και να κάνει, να δημιουργεί. Αυτό θα έλεγα! Εγώ πάντα πίστευα σε αυτό που έχει πει και ο Αλμπέρ Καμύ, το να δημιουργείς είναι σαν να ζεις δύο φορές.”».

 Η εκδήλωση έκλεισε με την προσφορά τιμητικής πλακέτας προς τον κ. Νανόπουλο και ακολούθησε η αποκάλυψη της μετονομασίας του 2ου Γενικού Λυκείου Παλλήνης στην είσοδο του σχολείου σε «2ο Γενικό Λύκειο Παλλήνης – Δημήτρης Νανόπουλος».

φωτογραφία από την εκδήλωση

φωτογραφία από την εκδήλωση

».

φωτογραφία από την εκδήλωση

φωτογραφία από την εκδήλωση

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης