Ασφαλές διαδίκτυο

ασφαλές διαδίκτυο

ΑΣΦΑΛΕΣ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ

της Σοφίας Τσικοντούρη (Β4)

 ασφαλές διαδίκτυο 1Τη Δευτέρα 19 Φεβρουαρίου το σχολείο μας οργάνωσε μια ημερίδα με θέμα «Το διαδίκτυο και οι κίνδυνοί του». Η ημερίδα αυτή είχε σκοπό να επισημάνει στους μαθητές της Β΄ λυκείου τα οφέλη των μέσων κοινωνικής δικτύωσης αλλά κυρίως να ενημερώσει τους μαθητές για τους κινδύνους που ελλοχεύουν. Στην εκδήλωση κύριος ομιλητής ήταν ένας ψυχολόγος από τη δίωξη ηλεκτρονικού εγκλήματος. Η ομιλία του καλεσμένου μας αποσκοπούσε στην ευαισθητοποίηση των μαθητών σχετικά με τους κινδύνους του διαδικτύου και τις επιπτώσεις στην ψυχολογική και συναισθηματική ευεξία τους.

Ο ομιλητής ξεκίνησε την παρουσίασή του εξηγώντας μας τις υποθέσεις με τις οποίες ασχολείται η δίωξη ηλεκτρονικού εγκλήματος ενώ τόνισε και την ανησυχητική αύξηση που παρατηρείται τον τελευταίο καιρό δείχνοντάς μας και στατιστικά στοιχεία. Στη συνέχεια παρουσίασε τα διάφορα είδη ηλεκτρονικών κινδύνων, επεσήμανε την ανάγκη να τους αναγνωρίζουμε αλλά κυρίως επικεντρώθηκε στους τρόπους με τους οποίους μπορούμε να αντιδράσουμε σε περίπτωση που πέσουμε θύματα κυβερνοεγκλήματος. Κατόπιν επέδειξε εργαλεία ασφαλούς πλοήγησης στο διαδίκτυο, προκειμένου να επωφεληθούμε από τα θετικά του κυβερνοχώρου αλλά και να αποφύγουμε παγίδες, οι οποίες μπορεί να μας στοιχίσουν στον οικονομικό ή και στον ψυχολογικό τομέα.

Αμέσως μετά την παρουσίαση ακολούθησε συζήτηση μέσα από την οποία είχαμε την ευκαιρία να μοιραστούμε εμπειρίες και ανησυχίες και να διατυπώσουμε τις απορίες μας, στις οποίες ο εκπρόσωπος της δίωξης απάντησε αναλυτικά ενθαρρύνοντας την ανοιχτή επικοινωνία και την υποστήριξη μεταξύ των μαθητών. Ανέφερε κάποιες από τις τελευταίες υποθέσεις που έχει αναλάβει επισημαίνοντας ότι τα θύματα ήταν ηλικίας 8 έως 16 ετών, κάτι που προβλημάτισε και ταρακούνησε όλους τους μαθητές, αφού σκεφτήκαμε ότι ο καθένας μας θα μπορούσε να πέσει θύμα ενός τέτοιου εγκλήματος. Τέλος μας τόνισε τις συνέπειες στην καθημερινή ζωή των θυμάτων με στόχο να μας αφυπνίσει, προκειμένου να προσέχουμε για να μη βρεθούμε σε αυτή τη θέση.

Θεωρώ ότι είναι πολύ σημαντικό στην εποχή της τεχνολογίας να γνωρίζουμε τους κινδύνους της, τις επιπτώσεις αλλά και την σωστή χρήση. Θέλω να πιστεύω ότι τέτοιου είδους δράσεις θα επαναλαμβάνονται σε τακτά χρονικά διαστήματα, αφού η ζωή μας είναι πλέον συνυφασμένη με τη χρήση του διαδικτύου.

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης