Υλικά:
● 250 γρ βούτυρο αγελάδας
● 220 γρ λευκή ζάχαρη
● 10 γρ αμμωνία σκόνη
● 75 γρ πλήρες γάλα
● 2 αυγά βιολογικά
● 1 βανίλια
● 5 γρ μπέικιν πάουντερ (1 κουταλάκι γεμάτο)
● ξύσμα από 1 πορτοκάλι και 1/2 λεμόνι
● 650 γρ αλεύρι για όλες τις χρήσεις
● 1 πρέζα αλάτι
Εκτέλεση:
Αφήνουμε το βούτυρο να μαλακώσει εκτός ψυγείου για αρκετή ώρα και στη συνέχεια το χτυπάμε μαζί με τη ζάχαρη μέχρι να διαλυθεί όλη και να γίνει ένα αφράτο μείγμα.
Στη συνέχεια προσθέτουμε ένα ένα τα αυγά συνεχίζοντας παράλληλα το χτύπημα.
Ζεσταίνουμε ελαφρά το γάλα, χωρίς να κάψει και διαλύουμε μέσα του την αμμωνία. Προσοχή γιατί φουσκώνει και μπορεί να χυθεί, οπότε αδειάζουμε γρήγορα το μείγμα στον κάδο ή καλύτερα τα αναμειγνύουμε πάνω από τον κάδο.
Προσθέτουμε στον κάδο την μπέικιν πάουντερ, την βανίλια, το αλάτι και το ξύσμα από το πορτοκάλι και το λεμόνι και συνεχίζουμε το χτύπημα για λίγο.
Το αποτέλεσμα είναι μία πολύ απαλή και λεία κρέμα.
Στη συνέχεια προσθέτουμε σε δόσεις το αλεύρι κοσκινισμένο και ζυμώνουμε.
Η ζύμη για τα πασχαλινά κουλουράκια είναι μαλακή αλλά θα πρέπει να ξεκολλάει από τα τοιχώματα και να πλάθεται στα χέρια.
Πλάθουμε τα κουλουράκια στα σχήματα που επιθυμούμε και τα αλείφουμε με ένα μείγμα από κρόκο αυγού με λίγο γάλα.
Αφήνουμε 2 δάχτυλα απόσταση μεταξύ των κουλουριών γιατί θα φουσκώσουν και δεν θέλουμε να κολλήσουν μεταξύ τους.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στον αέρα στους 175-180 °C για 20-25 λεπτά.
Ο χρόνος εξαρτάται από το πόσο μεγάλα πλάθουμε τα κουλουράκια και από την ένταση του φούρνου. Έτοιμα είναι όταν έχουν πάρει ωραίο χρώμα και έχουν ψηθεί στο εσωτερικό τους.
Κοντοδήμου Λυδία Γ1