Jujutsu, η τέχνη της ευελιξίας

Του Βαγγέλη Μπαλιούση, Γ3
Παγκόσμιου Πρωταθλητή Jujutsu

Η λέξη «Jujutsu» (柔 «ju» απαλό ή ανάλαφρο, εύκαμπτο, ή ευπροσάρμοστο, (術, «jutsu» τέχνη, πρακτική) ερμηνεύεται κυρίως ως «η τέχνη της ευκινησίας/ευελιξίας» ή της «επιδέξιας υποχώρησης»
Το Jujutsu ήταν πάντα ένας πολυσύνθετος τύπος μάχης. Περιλαμβάνει μεθόδους λακτισμάτων, κτυπημάτων, ρίψεις, πάλη εδάφους, πνιγμούς, κλειδώματα στις αρθρώσεις, χρήση συγκεκριμένων όπλων, καθώς και την ακινητοποίηση και τον έλεγχο ενός αντιπάλου. Είναι πράγματι μια «ευέλικτη» τέχνη.

 Υπάρχουν 3 κατηγορίες του ju-jitsou
Α) Παραδοσιακό – ιαπωνικό – JuJutsu
Β) Σύγχρονο Ζίου Ζίτσου «Ντο» (Jiu Jitsu «Do»)
Γ) Το άθλητικό Ζίου Ζίτσου
Το αγωνιστικό μέρος του αθλητικού Ζίου Ζίτσου που ασχολούμαι διαχωρίζεται σε αγώνες μάχης και σε αγώνες τεχνικής και συμπεριλαμβάνει 4 αγωνίσματα/αγωνιστικά συστήματα:
1. Το καθαρά αγωνιστικό σύστημα μάχης (Fighting System) που συμπεριλαμβάνει 3 μέρη: α) ανταλλαγή χτυπημάτων και λακτισμάτων στην όρθια θέση (κάτι παρόμοιο με το αθλητικό καράτε), β) τεχνικές ρίψεων (κάτι παρόμοιο με το αθλητικό τζούντο), γ) τεχνικές εδάφους: καθηλώσεις, πνιγμοί, στρεβλώσεις (κάτι παρόμοιο με το αθλητικό τζούντο και το βραζιλιάνικο Ζίου Ζίτσου, με μια όμως ξεχωριστή ανεξάρτητη και ολοκληρωμένη ταυτότητα.
2. Το αγώνισμα της αυτοάμυνας/σύστημα τεχνικών αυτοάμυνας (Duo System Self Defense) για όλες της ηλικιακές ομάδες αλλά και για μεικτά ζευγάρια.

3. Το αγώνισμα/σύστημα πάλης εδάφους (Ne Waza – Brazilian Jiu-Jitsu) που αποδίδεται κυριολεκτικά έμφαση στις τεχνικές εδάφους που έχουν προαναφερθεί ανωτέρω.

4. Το αγώνισμα της αυτοάμυνας/σύστημα τεχνικών αυτοάμυνας ενόπλων δυνάμεων (Self Defence System).

Η δική μου διαδρομή στο άθλημα
Η ενασχόληση μου με το Ju-jitsou άρχισε στην ηλικία των 5 ετών. Από την πρώτη στιγμή που ήρθα σε επαφή με αυτό το άθλημα το βρήκα πολύ ενδιαφέρον, χρόνο με τον χρόνο το αγάπησα και πλέον είναι τρόπος ζωής. Αυτό το άθλημα πέρα από την σωματική μου βελτίωση με έχει βοηθήσει στην διαμόρφωση του χαρακτήρα μου έτσι ώστε να έχω πειθαρχία και προσήλωση στους στόχους μου.
Σε όλα αυτά εκτός από την οικογένεια μου συνέβαλε ο προπονητής μου Γιώργος Ζαντιώτης που είναι δίπλα μου από την πρώτη μέρα που ξεκίνησα. Μαζί, μετά από τόσα χρόνια σκληρής δουλείας, έχουμε καταφέρει να κατακτήσουμε πολλές διακρίσεις από τις οποίες οι σημαντικότερες είναι :
1) 20ο Πανελλήνιο πρωτάθλημα 2021
1η θέση στο Fighting – 2η θέση στο Duo Show
2) Παγκόσμιο πρωτάθλημα που έγινε στο Abu Dhabi 2021
1η θέση στο Duo Show – 2η θέση στο Fighting
Βαγγέλης 3
3) 21ο Πανελλήνιο πρωτάθλημα 2022
1η θέση στο Fighting – 2η θέση στο Duo Classic – 2η στο Duo Show
Βαγγέλης 2
4) Πανευρωπαϊκό πρωτάθλημα που έγινε στο Ηράκλειο Κρήτης
3η θέση στο Fighting – 1η θέση στο Duo Classic – 1η θέση στο Duo Show
Βαγγέλης 1

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης